14/7/09

ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Σοφοκλής Ελευθερίου Βενιζέλος
Η πολιτική διαδρομή. Το πρόσωπο. Η εποχή


επιμέλεια: Τάσος Σακελλαρόπουλος,
Ευάνθης Χατζηβασιλείου
Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη-Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» 2009
215 σελ. με 42 α/μ φωτογραφίες, τιμή 18.00

Στο βιβλιοπωλείο μας 15.30 €


 
Η διεύρυνση της ελληνικής ιστοριογραφίας με θέματα, τα οποία έως τώρα δεν έχουν αποτελέσει βασικό στόχο των μελετητών παραμένει ένα μεγάλο ζητούμενο στο χώρο της ιστορικής επιστήμης. Σε αυτόν τον προσανατολισμό, η έκδοση παρουσιάζει μια σειρά μελετών που αφορούν: την σχέση και σύνδεση του Σοφοκλή Βενιζέλου με τον πατέρα του Ελευθέριο, την αρχική φάση της στρατιωτικής και πολιτικής δράσης του έως τον πόλεμο του 1940, την περίπτωση του Σοφοκλή Βενιζέλου ως παράδειγμα για τα αδιέξοδα και την εξέλιξη του πολιτικού Κέντρου από το 1940 έως το 1949, την συμμετοχή του Σοφοκλή Βενιζέλου στις κυβερνήσεις συνεργασίας κατά τον εμφύλιο πόλεμο και την αμέσως μετεμφυλιακή περίοδο έως το 1952, την τελική φάση της παρουσίας του Κόμματος Φιλελευθέρων στην ελληνική πολιτική σκηνή από το 1952 έως το 1961, τους εναλλακτικούς προσανατολισμούς που όρισε ο Σοφοκλής Βενιζέλος στην εξωτερική πολιτικής της χώρας από το 1953 έως το 1963, τους στόχους και τις παρεμβάσεις του Σοφοκλή Βενιζέλου κατά την συγκρότηση και πρώτη περίοδο της Ενώσεως Κέντρου.

 Οι αρχηγοί της Ένωσης Κέντρου Γεώργιος Παπανδρέου
και Σοφοκλής Βενιζέλος μετά από ομιλία του πρώτου,
αρχές δεκαετίας του
1960

Το βιβλίο κατά συνέπεια τεκμηριώνει, μέσω της πορείας και της δράσης του Σοφοκλή Βενιζέλου, τις μεγάλες αλλαγές και εξελίξεις στον φιλελεύθερο ελληνικό χώρο μετά τον θάνατο του Ελευθέριου Βενιζέλου, συμβάλλοντας με τρόπο ουσιαστικό στην ανάγνωση των μεταβολών που ακολούθησαν τόσο στις πολιτικές δυνάμεις όσο και στην κοινωνική δυναμική κατά τις δεκαετίες 1940, 1950 έως και τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Ο Σοφοκλής Βενιζέλος συνομιλώντας με τον
Τούρκο πρωθυπουργό Μεντερές κατά τη διάρκεια
της επίσκεψής του στην Άγκυρα, Ιανουάριος
1952

Η έκδοση ολοκληρώνεται με λεπτομερές σχεδιάγραμμα στο οποίο απεικονίζεται παραστατικά η εξέλιξη, σε επίπεδο κομματικών σχημάτων και ηγετών, του πολιτικού Κέντρου από τον Ελευθέριο Βενιζέλο έως τα κόμματα της Μεταπολίτευσης του 1974. Στο παράρτημα της έκδοσης δημοσιεύονται άρθρα και ομιλίες των: Γεωργίου Παπανδρέου, Χρήστου Λαμπράκη, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου. Συγγραφείς του βιβλίου είναι: Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης, Μανόλης Κούμας, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Ιωάννης Δ. Στεφανίδης, Ηλίας Νικολακόπουλος, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Χρήστος Χρηστίδης, Λεωνίδας Καλλιβρετάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: