9/7/09

Η ΠΡΟΚΟΛΟΜΒΙΑΝΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Colin McEwan - Αγάπη Φιλίνη
Η προκολομβιανή τέχνη στο Μουσείο Μπενάκη
Συλλογή Γεωργίου Κ. Γόντικα


Επιμέλεια: Σταύρος Βλίζος
Επιμέλεια κειμένων: Γεωργία Σολδάτου, Patricia Felch
Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη 2009
228 σελ. με 147 έγχρωμες φωτογραφίες,
5 χάρτες και 2 σχέδια
Δίγλωσση έκδοση, τιμή 25.00

Στο βιβλιοπωλείο μας 21.25 €


Πρόκειται για τον κατάλογο της ομώνυμης έκθεσης που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη και διαρκεί από 24/06/2009 έως 30/08/2009. Εδώ παρουσιάζεται για πρώτη φορά η ιδιαίτερα σημαντική συλλογή του Γιώργου Γόντικα, η οποία δωρήθηκε πρόσφατα στο Μουσείο Μπενάκη και αποτελεί το μοναδικό καταγεγραμμένο σύνολο έργων προκολομβιανής τέχνης στην Ελλάδα (κεραμικά αγγεία, ειδώλια, λίθινα αντικείμενα και εργαλεία).

Μεξικό, Veracruz, τεχνοτροπία Remojadas,
παράδοση Nopiloa ΙΙ, 700-800 μ. Χ.
Πηλός. Αρ. ευρ. 38564, 14,5 εκ.

Η συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα που ανήκουν στους λεγόμενους «Πολιτισμούς των Άνδεων» της Νοτίου Αμερικής. Με τον γενικό όρο «Πολιτισμοί των Άνδεων» δηλώνονται οι πολλές πολιτισμικές ομάδες που ζούσαν στην οροσειρά των Άνδεων και είχαν κοινή λατρεία και τεχνολογία. Η εκτεταμένη αυτή περιοχή διακρίνεται σε τρείς ζώνες: τις βόρειες Άνδεις (Κολομβία, Ισημερινός και ένα μικρό τμήμα του Περού), τις κεντρικές Άνδεις (τα υψηλά οροπέδια του Περού και της Βολιβίας) και προς νότον, την έρημο της Χιλής.

Κωδωνόσχημα αγγεία, Περού, Nasca,
300-400 π. Χ., πηλός
Αριστερά: αρ. ευρ. 38579, 13,4 εκ. x 12,5 εκ.
Δεξιά: αρ.ευρ. 38580, 13,8 εκ. x 10,9 εκ.

Επειδή ελάχιστες είναι οι γραπτές πηγές που σώζονται, τα πορίσματα των αρχαιολογικών ερευνών παρέχουν πολύτιμα δεδομένα για τη συγκρότηση της εικόνας για τη ζωή των προκολομβιανών ομάδων και για τον εξαιρετικό, πλην όμως ακόμη άγνωστο, πολιτισμό τους. Η συλλογή προκολομβιανής τέχνης ρίχνει φως σε πολλές από τις όψεις της ζωής των ανθρώπων της Προκολομβιανής Αμερικής: στην τεχνολογία, τις τελετές, τα υλικά, τα ενδύματα, τις τελετουργίες, την ιδεολογία. Τα αντικείμενα της συλλογής προέρχονται συγκεκριμένα από πολιτισμούς του Ισημερινού, του Περού, της Κόστα Ρίκα και του Μεξικού, και περιλαμβάνουν πάνω από 200 τέχνεργα και μια εντυπωσιακή ομάδα 2.355 σφονδυλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: