2/6/10

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

ΔΗΜ. Κ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΠΑΝΤΑ
Τόμοι Α΄-Β΄

Επιμέλεια: Ειρήνη Σαρίογλου
Αθήνα, Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών 2010
324 σελ. τόμος Α΄, 390 σελ. τόμος Β΄,
Τιμή τόμου 15.00 € (ο τόμος), έκπτωση 10%
Τελική τιμή 13.50 € (ο τόμος)


«Με αφορμή τη συμπλήρωση, φέτος, είκοσι χρόνων από το θάνατο του Δημ. Κ. Παπακωνσταντίνου, το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) ανέλαβε την επανέκδοση του συνόλου του ποιητικού του έργου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διάσωση και διάδοσή του.

Ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου δεν ήταν μόνο ένας σπάνιος λογοτέχνης, μια άρτια καταρτισμένη φυσιογνωμία αλλά και ένα ελεύθερο, γενναίο και ακέραιο άτομο που πίστευε στην ηθική και πνευματική συνείδηση του ατόμου. Ο ίδιος στην Κριτική του Βιβλίου - Σειρά Τέταρτη σημειώνει: σχεδόν όλοι παρουσιάζονται διαφορετικοί στην τέχνη τους από τη ζωή τους, όπου φανερώνουν άλλο πρόσωπο ή προσωπεία στις κοινωνικές και λοιπές σχέσεις τους. [...] Άλλη πληρότητα όμως προσφέρει, μαζί με την αισθητική, και η συνύπαρξη της ηθικής... Ο Παπακωνσταντίνου αψηφώντας το τίμημα προσπάθησε, με θέση και στάση ζωής, να τεκμηριώσει ότι ο πνευματικά ελεύθερος άνθρωπος δεν έπρεπε να ανήκει σε κανένα "οργανωμένο σύστημα". Αγωνίστηκε μόνος του ενάντια σε κάθε κύκλωμα, διατηρώντας αδούλωτο τον ψυχικό του κόσμο και ακέραια την πίστη του στην ιδέα του Χρέους. Μέσα στα περίπου πενήντα χρόνια της γόνιμης προσφοράς του τίποτα δεν στάθηκε ικανό να θολώσει την πίστη του στην Ελευθερία, την αφοσίωσή του στα Γράμματα και την αγάπη του προς τον Άνθρωπο. Τίποτα δεν μπόρεσε να περιορίσει την ειλικρίνεια και ευαισθησία του λόγου του. Το αφιέρωμα αυτό είναι ένα ελάχιστο δείγμα αγάπης και ευγνωμοσύνης προς έναν ολοκληρωμένο πνευματικό Άνθρωπο».

(Αντί προλόγου
Ειρήνη Σαρίογλου ─ Δρ Ιστορίας)


ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ Ερζουρούμ / Άσκαλε
ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΙΟΥΡΚΤΣΟΓΛΟΥ
ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ 1943

Επιμέλεια: Ειρήνη Σαρίογλου
Αθήνα, Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών 2009
213 σελ., τιμή 15.00 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 13.50



«Με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε στις εκδόσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) το χειρόγραφο ημερολόγιο του Κωνσταντίνου Κουρκτσόγλου. Και αυτό όχι μόνο γιατί είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται μια ανάλογη μαρτυρία αναφορικά με τα εργατικά τάγματα του 1943 στην Τουρκία, αλλά και επειδή το ημερολόγιο του Κ. Κουρκτσόγλου περιγράφει με άμεσο και λιτό τρόπο τις συνθήκες διαβίωσης των υπόχρεων του φόρου περιουσίας στην εξορία.

Ο δυσβάσταχτος φόρος περιουσίας (1942) επιβλήθηκε από την τότε τουρκική κυβέρνηση (Ινονού-Σαράτσογλου) με κραυγαλέα μεροληπτικότητα σε βάρος του μη μουσουλμανικού πληθυσμού της χώρας (Ελλήνων, Αρμενίων και Εβραίων). Όσοι από αυτούς δεν κατάφεραν να τον καταβάλλουν ─μεταξύ αυτών και ο Κ. Κουρκτσόγλου─ οδηγήθηκαν στα εργατικά τάγματα, στην ενδοχώρα της Τουρκίας (Ερζουρούμ). Η συγκλονιστική μαρτυρία του Κ. Κουρκτσόγλου παρουσιάζει τις πραγματικές διαστάσεις αυτής της οδυνηρής εμπειρίας.

Αν και μέχρι σήμερα αρκετές μελέτες για το φόρο περιουσίας έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ωστόσο, τα περιορισμένα ιστορικά τεκμήρια που υπάρχουν σχετικά με τα εργατικά τάγματα εργασίας του 1943 στην Τουρκία, είχαν ως αποτέλεσμα το θέμα να μείνει ανεξερεύνητο. Η μαρτυρία του Κ. Κουρκτσόγλου φέρνει στο φως μια άγνωστη πτυχή της πρόσφατης ιστορίας μας και ως εκ τούτου η συμβολή της είναι ανεκτίμητη. Ελπίζουμε, η έκδοση του ημερολογίου αυτού να σταθεί αφορμή για να ασχοληθούν με το θέμα πιο εμπεριστατωμένα και νεότεροι ιστορικοί».

(Ειρήνη Σαρίογλου ─ Δρ Ιστορίας)


στην εξορία (DVD)

Σκηνοθεσία: Καλλιόπη Λεγάκη
Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου
Αθήνα, Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών 2009
Τιμή 15.00 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 13.50


Με αφορμή την έκδοση του χειρόγραφου ημερολογίου του Κωνσταντίνου Κιουρκτσόγλου, το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών ανέλαβε και την υλοποίηση ιστορικού ντοκιμαντέρ (ελληνικά-αγγλικά) σε σκηνοθεσία Καλλιόπης Λεγάκη και μουσική Ελένης Καραΐνδρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: