8/6/10

ΕΠΕΤΕΙΟΣ. ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Δ.Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗ

ΕΠΕΤΕΙΟΣ
ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
ΤΟΥ
Δ. Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗ
2008-2009


Επιμέλεια: Νάσος Βαγενάς
Αθήνα, Μικρή Άρκτος 2010
176 σελ., τιμή 23.83 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 21.44


Το βιβλίο αυτό, που αποτελείται από κείμενα που γράφτηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, θέλει να τιμήσει, όπως δηλώνει και ο τίτλος του, τα ογδοντάχρονα του Δ. Ν. Μαρωνίτη, που συμπληρώνονται φέτος. Καθώς αναφέρεται κυρίως στην κριτική εργασία του Μαρωνίτη πάνω σε θέματα της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας, ο τόμος θα πρέπει να νοηθεί ως αφιέρωμα στον νεοελληνιστή Μαρωνίτη , και ως δίδυμος, παρότι ετερόχρονος και ετεροθαλής, με τον τόμο Ephrosyne. Studies in Ancient Epic and its Legacy in Honor of Dimitris N. Maronitis (1999), που είναι αφιερωμένος στον κλασικό φιλόλογο Μαρωνίτη.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου αποτελείται από κείμενα αδημοσίευτα, που γράφτηκαν, κυρίως με αφορμή την έκδοση ή επανέκδοση μιας σειράς βιβλίων του Μαρωνίτη, και εκφωνήθηκαν, σχεδόν όλα, σε εκδηλώσεις προς τιμήν του Δ. Ν. Μαρωνίτη ή παρουσίασης αυτών των βιβλίων. Στο δεύτερο μέρος συγκεντρώνονται κριτικές και παρουσιάσεις αυτών των βιβλίων, οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά.

Για τη σημασία του έργου του Μαρωνίτη μιλούν οι συγγραφείς των κειμένων της Επετείου. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με τον τόμο δεν τιμάται μόνο ο νεοελληνιστής αλλά και ο πολίτης Μαρωνίτης, μια πνευματική παρουσία που υπήρξε δεσπόζουσα στην πολιτισμική μας ζωή τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Ν. Β.
(από τον πρόλογο)


Στο βιβλίο περιλαμβάνονται κείμενα των: Νάσου Βαγενά, Γιάννη Βαρβέρη, Ευριπίδη Γαραντούδη, Δημήτρη Δασκαλόπουλου, Πόπης Διαμαντάκου, Αλέξη Ζήρα, Ελένης Καραντζόλα, Διονύση Καψάλη, Γιώργου Λίλλη, Τζένης Μαστοράκη, Νικήτα Παρίση, Τίτου Πατρίκιου, Γρηγόρη Πεντζίκη, Μαρίας Τοπάλη, Γεωργίας Τριανταφυλλίδου, Λίζυς Τσιριμώκου, Γιάννη Χάρη, Μικέλας Χαρτουλάρη, Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, Δημήτρη Χουλιαράκη και Λουίζας Χριστοδουλίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: