15/6/10

ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΛΑΒΕΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΙΕΤ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ ΜΑΝΕΤΑ

Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη ─ Ελληνικό
Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής 2010
180 σελ., τιμή 20.00 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 18.00


Πρόκειται για τον δίγλωσσο κατάλογο της ομότιτλης έκθεσης η οποία παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη (26 Μαΐου – 20 Ιουνίου 2010). Η πλούσια εικονογράφηση της έκδοσης αναδεικνύει το σημαντικό έργο των αρχιτεκτόνων Γιώργου και Ελένης Μανέτα που από τα πρώτα τους βήματα κατέληξαν σε ένα ιδιαίτερο προσωπικό τρόπο μελέτης αντιμετώπισης του χώρου, ο οποίος μέχρι σήμερα παραμένει αναγνωρίσιμος, ζωντανός και δυναμικός.


Συνομιλώντας με τα πνεύματα της πέτρας
Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
φωτογραφίες της Τζέλης Χατζηδημητρίου

Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2009
300 σελ., τιμή 35.00 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 31.50


Το λεσβιακό τοπίο, σπαρμένο από χτίσματα πετρόχτιστα, γεννήματα των ασχολιών των ανθρώπων, προαιώνια κτίσματα απόλυτα συνταιριασμένα με τη λεσβιακή ατμόσφαιρα, τόσο που δεν γίνονται αντιληπτά από το μάτι του ανυποψίαστου περαστικού, παρουσιάζεται στο φωτογραφικό λεύκωμα της Tζέλης Xατζηδημητρίου Συνομιλώντας με τα πνεύματα της πέτρας, Η αγροτική αρχιτεκτονική της Λέσβου που κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές Eκδόσεις Kρήτης.

Το βιβλίο πλαισιώνεται με εξαιρετικά κείμενα του Νίκου Σηφουνάκη, του εικαστικού Νίκου Στεφάνου και μια μελέτη του Δρ. Χρήστου Χατζηλία, φιλολόγου, ο οποίος έχει εντρυφήσει στο θέμα με τη διδακτορική του διατριβή Η Λέσβος και ο πολιτισμός της πέτρας (1850-1950) στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ο σχεδιασμός της έκδοσης είναι του ζωγράφου Αλέξη Βερούκα. Η περιγραφή των εικόνων, με κοινωνιολογικές αναφορές στις συνήθειες των κατοίκων της Λέσβου που τους οδήγησαν στη δημιουργία αυτών των κτισμάτων, είναι της Τζέλης Χατζηδημητρίου, η οποία θέλοντας να παρουσιάσει την τέχνη και το μεράκι των ανώνυμων μαστόρων που δεν υπάρχουν πια, δεν εγκλωβίστηκε σε επιστημονικές παρατηρήσεις, αλλά κατάφερε να ξεδιπλώσει μέσα από τα σχόλια και το οπτικό υλικό τη μακραίωνη ιστορία ενός χαρισματικού τόπου.


ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΚΑΙ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1950-2000

Επιμέλεια: Χαράλαμπος Μπούρας,
Παναγιώτης Τουρνικιώτης
Αθήνα, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς 2010
348 σελ., τιμή 68.25 €, έκπτωση 5%
Τελική τιμή 64.83


Ότι σήμερα αποκαλούμε αρχιτεκτονική κληρονομιά επιδέχεται πολλαπλές προσεγγίσεις. Μια από αυτές συνδέει τα παλιά κτήρια, επώνυμα και μη, με το κτισμένο περιβάλλον, με τις περιβαλλοντικές αξίες και τις γενικότερες οικολογικές ανησυχίες. Μια άλλη είναι η προσέγγιση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ως πολιτιστικού αγαθού και της διατήρησης ─ συντήρησης ─ αποκατάστασής της ως πράξης πολιτισμού με ευρύτερο κοινωνικό ενδιαφέρον. Η κατανόηση των αξιών που αντιπροσωπεύουν τα αρχιτεκτονικά πολιτιστικά αγαθά είναι για πρώτη φορά στη χώρα μας τόσο μεγάλη και τόσο διαδεδομένη.

Η ιδέα για το παρόν βιβλίο γεννήθηκε από την ανάγκη να περιγραφεί αυτή η νέα κατάσταση· να δοθεί μια εικόνα, αφενός για τις θεωρητικές προσεγγίσεις και τις εξελίξεις τα τελευταία πενήντα χρόνια, και αφετέρου για μια σειρά από προβλήματα εφαρμογής αυτών των προσεγγίσεων στον τόπο μας, παρουσιασμένα από άμεσα εμπλεκόμενους. Ο συλλογικός αυτός τόμος απευθύνεται στο ευρύ κοινό, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται ειδικότερα για τα αρχιτεκτονικά μνημεία, τη διατήρησή τους, καθώς και την ανταπόκριση της κοινωνίας σε αυτά.


Ευρυδίκη Σιφναίου
Έλληνες έμποροι στην Αζοφική
Η δύναμη και τα όρια της οικογενειακής επιχείρησης

Αθήνα, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών
Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών 2009
564 σελ., τιμή 35.00 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 31.50


«…Μας θυμίζει πολλά με το έργο της αυτό η Ευρυδίκη Σιφναίου. Πρώτα-πρώτα ανακαλεί στην ιστορική μας μνήμη ένα λησμονημένο ορίζοντα της ιστορίας της ελληνικής διασποράς και μας μεταφέρει νοερά στις βορειότατες απολήξεις του κόσμου της Μαύρης Θάλασσας για να μας υπομνήσει ότι εκεί, με επίκεντρο το Ροστόβ, το Ταϊγάνιο, τη Μαριούπολη, γράφτηκε ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Στη διεκπεραίωση του ερευνητικού της εγχειρήματος δεν περιορίζεται σε μια στενά τεχνική προσέγγιση, αλλά προχωρεί πέρα από το αιχμηρό πεδίο των αριθμών και των δεδομένων των λογιστικών βιβλίων για να καταστήσει τη μελέτη της μια εξιστόρηση της συνολικής κοινωνικής και ανθρώπινης εμπειρίας που συνοδεύει το επιχειρηματικό οδοιπορικό. Αυτή ακριβώς η συνολική οπτική καθιστά την αφήγησή της ιδιαίτερα ελκυστική. Αντί να διολισθήσει προς το τεχνοκρατικό υπόμνημα, η διήγησή της ερωτοτροπεί με τη μυθιστορία και ερεθίζει τη φαντασία όταν μας αποκαλύπτει τη γυναικεία εμπλοκή με την επιχειρηματικότητα, όταν καθοδηγεί τη ματιά του αναγνώστη προς τις διαδοχικές εικόνες της καθημερινότητας που συνθέτουν τον ανθρώπινο κόσμο των εμπόρων και των επιχειρηματιών πέρα από τους ισολογισμούς και την καταμέτρηση των κερδών, όταν σταθμίζει τις πολιτισμικές και πολιτικές πτυχές που ενυπάρχουν στη δυναμική της ιστορικής αυτής διαδρομής…».
(Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης,
από τον πρόλογο του βιβλίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: