1/9/10

ΜΙΛΗΤΟΣ...ΜΙΑ ΠΟΛΙΣ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Mίλητος... Mία Πόλις σε Tέσσερις Διαστάσεις

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Κουμπούρας ─ Δημήτρης Λουκόπουλος
Σενάριο: Δέσποινα Εξακουστίδου
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος και Μαρία Πανουργιά
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος

Αθήνα, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Τιμή 12.00 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 10.80



Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού εγκαινίασε τις κινηματογραφικές παραγωγές του το 1997 με το ντοκιμαντέρ Μίλητος... Μία Πόλις σε Τέσσερις Διαστάσεις. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ αρχαιολογικού περιεχομένου, που βασίζεται σε δραματοποιημένο σενάριο και συνδυάζει κινηματογραφικές λήψεις στο φυσικό χώρο της Μιλήτου, με τρισδιάστατες ψηφιακές φωτορεαλιστικές αναπαραστάσεις, για να ζωντανέψει τη Μίλητο την εποχή της ακμής της.

Ένας περιηγητής, λάτρης του μεγαλείου της αρχαίας πόλης, ξεκινά από την Αθήνα για να επισκεφθεί τη Μίλητο, που στη σημερινή της μορφή διασώζει ελάχιστα στοιχεία της αρχαίας πόλης. Πολύ συχνά συνομιλεί με μια γυναικεία μορφή, την προσωποποίηση της Μιλήτου, η οποία αναδύεται μέσα από τα ερείπια και τον παρακινεί να ανακαλύψει το παρελθόν της πόλης. Μέσα απ' αυτό το διάλογο αντλούνται οι ιστορικές πληροφορίες. Η Μίλητος γνώρισε μεγάλη ακμή από τον 8ο έως τον 6ο αιώνα π.Χ. Αριθμούσε 10.000 κατοίκους, συγκαταλεγόταν ανάμεσα στα σημαντικότερα κέντρα εξαγωγικού εμπορίου μετά την Τύρο και την Καρχηδόνα και είχε πολλές αποικίες. Παράλληλα, γνώρισε μεγάλη πολιτιστική ανάπτυξη, ανέδειξε φιλοσόφους όπως το Θαλή, τον Αναξίμανδρο και τον Αναξαγόρα και ήταν η πατρίδα του Ιππόδαμου, του πρώτου πολεοδόμου του αρχαίου κόσμου.

Ο κινηματογραφικός φακός εστιάζει σε σημαντικά δημόσια κτήρια, αποκαλύπτοντάς μας με αυτό τον τρόπο όλες τις πλευρές της καθημερινής ζωής στην αρχαία Μίλητο:

● στο Βουλευτήριο, τον τόπο συνάντησης των πολιτών
● στην Αγορά, το κέντρο της εμπορικής και κοινωνικής ζωής
● στο Δελφίνιο, τον υπαίθριο ναό του Δελφινίου Απόλλωνα
● στο ναό του Απόλλωνα στα Δίδυμα, έναν από τους μεγαλύτερους ναούς του αρχαίου κόσμου, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ εξαιτίας των τεράστιων διαστάσεών του
● στο Γυμνάσιο
● στο Στάδιο
● στην Παλαίστρα
● στην Ιωνική Στοά
● στο Θέατρο, το κόσμημα της πόλης
● στην Ιερά Πύλη της Μιλήτου.

Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας αναπαρίστανται τρισδιάστατα αρκετά δημόσια κτήρια, τα οποία σήμερα δεν σώζονται. Οι τρισδιάστατες αναπαραστάσεις ακολουθούν πιστά τις μονογραφίες της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής.

Στις 31 Ιανουαρίου 1998 το ντοκιμαντέρ απέσπασε το 1ο Βραβείο στο 5ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού Φιλμ, στην Αμιένη της Γαλλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: