1/3/11

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΚΤΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΙΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΙΕΤ

Με χαρά σας ενημερώνουμε ότι στο βιβλιοπωλείο μας (Τσιμισκή 11) φιλοξενούνται πλέον και οι εκδόσεις του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις. Μερικοί από τους τίτλους που μπορείτε να βρείτε είναι και οι παρακάτω:


ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

Επιμέλεια έκδοσης: Νίκος Δ. Καράμπελας,
Μαίρη Μπόγδου-Γέρου
Σχέδια: Πάβλος Χαμπίδης
Πρέβεζα, Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις 2011
Τιμή 26.63 €, Έκπτωση 10%
Τελική τιμή 23.97

Tαξιδιωτικό σημειωματάριο για την πόλη της Πρέβεζας, με ανατυπώσεις έργων του ζωγράφου Πάβλου Χαμπίδη. Ο ζωγράφος αποτύπωσε, με το πενάκι του και με χρώμα, τοπία που κέντρισαν το ενδιαφέρον του και χαρακτηρίζουν τη φυσιογνωμία της Πρέβεζας. Πρόκειται για μια καλαίσθητη, καλλιτεχνική έκδοση που μπορεί να σταθεί οδηγός για τον επισκέπτη της πόλης της Πρέβεζας προτείνοντας τέσσερις πρωτότυπους περιπάτους πολιτισμού.

Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

Κείμενα: Κωνσταντίνος Χ. Κωστούλας
Σχεδιασμός και επιμέλεια έκδοσης: Νίκος Δ. Καράμπελας
Πρέβεζα, Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις 2008
249 σελ., τιμή 26.63 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 23.97

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη έκδοση, η οποία αποτελεί κυρίως μία καταγραφή εμπορικών και ναυτιλιακών διαφημίσεων που εμφανίστηκαν σε εφημερίδες των Ιωαννίνων, από το 1890 μέχρι και το 1940 και αφορούν στην Πρέβεζα. Η έκδοση εμπλουτίζεται με αποσπάσματα παλαιών εμπορικών οδηγών, εμπορικά δελτάρια, ναυτιλιακές και εμπορικές σφραγίδες της Πρέβεζας και άλλα πειστήρια από το αρχείο του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις.

ΝΙΚΟΠΟΛΙΣ Β΄
Πρακτικά του Δεύτερου Διεθνούς Συμποσίου
για τη Νικόπολη (11-15 Σεπτεμβρίου 2002)
Τόμοι I-II

Επιστημονική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Λ. Ζάχος
Η έκδοση περιλαμβάνει 1 ψηφιακό δίσκο (CD)
Πρέβεζα, Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις 2007
1298 σελ., τιμή 138.45 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 124.60

Δίτομο έργο που παρουσιάζει τα πρακτικά του Δεύτερου Διεθνούς Συμποσίου για τη Νικόπολη, που οργανώθηκε από τη ΙΒ΄ Ε.Π.Κ.Α, την 8η Ε.Β.Α. και το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα από 11 έως 15 Σεπτεμβρίου 2002. Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει τα κείμενα των εισηγήσεων και ο δεύτερος τόμος το εποπτικό υλικό κάθε εισήγησης. Στο τέλος του δεύτερου τόμου ενσωματώνεται συμπαγής δίσκος με ψηφιακή αναπαραγωγή των πρακτικών του Πρώτου Διεθνούς Συμποσίου για τη Νικόπολη, που εκδόθηκαν το 1987 και έχουν ήδη εξαντληθεί. Οι κύριοι θεματικοί άξονες είναι η ιστορική εξέλιξη της Νικόπολης, οι σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο της ύστερης αρχαιότητας, η τέχνη και ο πολιτισμός της όπως έχουν αποτυπωθεί στα έργα αρχιτεκτονικής, γλυπτικής, κεραμικής, επιγραφικής κ.λ.π., και τέλος, η προστασία, η προβολή και η ανάδειξη των μνημείων της. Από τις 52 εισηγήσεις που δημοσιεύονται οι μισές περίπου πραγματεύονται αρχαιολογικά δεδομένα που προέκυψαν κατά τις τελευταίες εργασίες έρευνας και ανάδειξης του χώρου και παρουσιάζουν ενδεικτικό μέρος του πλούτου της αρχαιογνωστικής πληροφορίας ο οποίος υποκρύπτεται στον ερειπιώνα της Νικόπολης, όπως επισημαίνει στον πρόλογό του ο κ. Κωνσταντίνος Ζάχος, επιστημονικός επιμελητής της έκδοσης και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Νικόπολης.

ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ
ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Κείμενα και επιμέλεια: Νίκος Δ. Καράμπελας
Πρέβεζα, Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις 2006
24 σελ., τιμή 42.60 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 38.34

Πρόκειται για ένα καλαίσθητο συλλεκτικό folio με αναπαραγωγές 20 σπάνιων χαρτών, χαρακτικών και φωτογραφιών της περιοχής της Πρέβεζας. 20 λυτά φύλλα 51x35 εκ. Τυπωμένοι σε χαρτί εξαίρετης ποιότητας και υπόλευκου χρώματος οι σπάνιοι χάρτες, τα υπέροχα χαρακτικά και οι παλιές φωτογραφίες της Πρέβεζας μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο και ανασυνθέτουν την ιστορική πορεία της Πρέβεζας των τελευταίων 500 χρόνων με τη βοήθεια ενός σύντομου ιστορικού χρονικού γραμμένο από τον πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Νίκο Δ. Καράμπελα.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΣΤ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ημερολόγιον της μαθητικής μου ζωής
(Πρέβεζα, 24.9.1926-3.11.1928)

Επιμέλεια κειμένων: Αλέξανδρος Γ. Τζούρος
Πρέβεζα, Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις
2003
191 σελ., τιμή 10.65 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 9.58

Ο Θεόφιλος Στ. Παπαγεωργίου ήταν νέος φιλόλογος όταν τραυματίστηκε θανάσιμα στα σύνορα με την Αλβανία τις πρώτες μέρες του πολέμου του 1940. Ήταν ο πρώτος έφεδρος αξιωματικός που έπεσε για την ελευθερία της πατρίδας στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Το ημερολόγιο γράφτηκε από τις 15 Ιουλίου 1927 έως τις 3 Νοεμβρίου 1928 και εμπεριέχει τις νεανικές σκέψεις και εφηβικές ανησυχίες του Θεόφιλου Στ. Παπαγεωργίου. Μέσα από τις σελίδες του ζωντανεύουν μνήμες από την Πρέβεζα του 1926-1928 και μεταδίδεται σχεδόν ακέραια η ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην επαρχιακή εκείνη πόλη την εποχή του μεσοπολέμου. Στην έκδοση, η οποία εμπλουτίστηκε με φωτογραφίες και αρχειακό υλικό, ομιλίες, αναμνήσεις και σχετικές δημοσιεύσεις, συμπεριλαμβάνεται απόσπασμα από το ημερολόγιο του Αλέξανδρου Παπαγεωργίου, διοικητή του ανεξάρτητου τάγματος Φιλιατών, σχετικό με τη μάχη του Παραποτάμου Φιλιατών κατά την οποία τραυματίστηκε ο αδελφός του Θεόφιλος Παπαγεωργίου.

Ιστορώντας την ελιά...

Συγγραφείς: Φλάβια Nessi-Γιαζιτζόγλου,
Λουίζα Καραπιδάκη,Ίρις Κρητικού,
Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη
Πρέβεζα, Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις 2000
35 σελ., τιμή 8.52 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 7.67

Ο κατάλογος περιλαμβάνει έργα των καλλιτεχνών Νίκου Αγγελίδη, Περικλή Αντωνίου, Νίκου Βισκαδουράκη, Γιώργου Γκολφίνου, Πάνου Ελευθερίου, Έλσας Ζαχαράκη, Βασίλη Καζάκου, Μάρκου Καμπάνη, Ζιζής Μακρή, Χρήστου Μποκόρου, Χριστίνας Νάκου, Ασπασίας Παπαδοπεράκη, Κώστα Παπανικολάου, Κώστα Παπατριανταφυλλόπουλου, Θανάση Ρεντζή, Παύλου Σάμιου, Δημήτρη Ταλιάνη, Παναγιώτη Τέτση και Μανώλη Χάρου.

Α΄ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (1912-1913)
Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Συγγραφέας: Κώστας Π. Βλάχος
Πρέβεζα, Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις 2002
226 σελ., τιμή 47.93 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 43.14

Πρόκειται για ένα λεύκωμα με ανέκδοτο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που προέρχεται από τα αρχεία του Πολεμικού Μουσείου, του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις, του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Σκουφάς, της οικογένειας Καλλιγά και άλλες ιδιωτικές συλλογές. Το Σύντομο χρονικό της απελευθερώσεως της Ηπείρου, γραμμένο από το φιλόλογο κ. Κώστα Π. Βλάχο, ενημερώνει τον αναγνώστη για την ιστορική περίοδο του Α΄ Βαλκανικού πολέμου στην Ήπειρο, ενώ οι φωτογραφίες που ακολουθούν τον μεταφέρουν στο πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων στον άξονα Πρέβεζα - Φιλιππιάδα - Πέντε Πηγάδια - Εμίν Αγά - Κανέτα - Μανωλιάσσα - Μπιζάνι - Ιωάννινα - Θεσπρωτία - Βόρειο Ήπειρο. Μέσα από τις 268 φωτογραφίες ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να δει τις μάχες με τον εχθρό, τις κακουχίες του πολέμου, την περίθαλψη των τραυματιών, τις στιγμές ξεκούρασης και να βιώσει την αγωνία των πολεμιστών και τέλος τον ενθουσιασμό και τη χαρά της νίκης.

ΠΡΕΒΕΖΑ Β΄
Πρακτικά του Δεύτερου Διεθνούς Συμποσίου
για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Πρέβεζας
(16-20 Σεπτεμβρίου 2009)
Τόμοι I-II

Επιστημονική επιμέλεια: Μαρίνα Βρέλλη-Ζάχου,
Χρήστος Σταυράκος
Επιμέλεια έκδοσης: Νίκος Δ. Καράμπελας, Michael Stork
Πρέβεζα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,
Δήμος Πρέβεζας, Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις 2010
1053 σελ., τιμή 138.45 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 124.60

Δίτομο έργο που παρουσιάζει τα πρακτικά του Δεύτερου Διεθνούς Συμποσίου για την ιστορία και τον πολιτισμό της Πρέβεζας που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τον Δήμο Πρέβεζας και το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα από τις 16 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2009. Και οι δύο τόμοι περιλαμβάνουν 60 κείμενα εισηγήσεων που οι θεματικές τους ποικίλουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: