15/3/11

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΚΡΙΣΗΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης σας προσκαλεί στην ομιλία της κυρίας

Αλεξάνδρας Πενταράκη,
Διδάκτορος Ψυχολογικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Κλινικής Ψυχολόγου – Επισκέπτριας Ερευνήτριας του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King’s College, London,

με θέμα

Αντιμετωπίζοντας το άγχος και την κατάθλιψη σε καιρούς κρίσης: μαθήματα από τις νευροεπιστήμες και την ψυχολογία

την Παρασκευή 18 Μαρτίου, στις 8 μ. μ.
στο Βιβλιοπωλείο Θεσσαλονίκης του Μ.Ι.Ε.Τ.
(Τσιμισκή 11, τηλ. 2310 288036)

Η ομιλία δίνεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο –«Brain Awareness Week 2011»– και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών και του Ιδρύματος Dana Foundation.

Περίληψη ομιλίας
Τo άγχος και η καταθλιψη αποτελούν τις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές. Στη σημερινή εποχή οι αγχώδεις αντιδράσεις αυξάνονται, αφού ο ανθρώπινος οργανισμός και συγκεκριμένα το συμπαθητικό νευρικό σύστημα καλείται να δραστηριοποιείται συνεχώς με αποτέλεσμα το άτομο να βιώνει αγχώδη συμπτώματα όπως έλλειψη ενέργειας, αίσθημα κούρασης, δυσκολία να πάρει αποφάσεις, καταθλιπτική διάθεση και έλλειψη ελπίδας για το μέλλον. Τα αποτελέσματα της υπερφόρτισης του συμπαθητικού συστήματος είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία αφού ο οργανισμός δυσκολεύεται να παράγει ορμόνες, όπως την ωκυτοκίνη και την βαζοπρεσσίνη, που ευθύνονται τόσο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και για την καλή μνήμη και την καλή διάθεση. Σε περιόδους κρίσης τόσο το άγχος όσο και η κατάθλιψη αυξάνονται έχοντας αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην υγεία του ατόμου που τα βιώνει, όσο και στο κοινωνικό ιστό. Παρόλα αυτά, σήμερα γνωρίζουμε ότι τα άτομα μπορούν να εκπαιδευθούν, ψυχολογικά και συμπεριφορικά, για να μειώσουν την επιρροή του άγχους και της κατάθλιψης που βιώνουν. Ο σκοπός της ομιλίας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για το πώς δημιουργείται το άγχος και η κατάθλιψη, τα συμπτώματά τους, καθώς και τους τρόπους πρόσληψης και αντιμετώπισής τους. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων σε καιρούς κρίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: