14/4/11

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ο χώρος, οι άνθρωποι, η ιστορία

Επιμέλεια: Έλλη Γκαλά-Γεωργιλά
Κείμενα: Έλλη Γκαλά-Γεωργιλά, Αλέξανδρος Χ. Γρηγορίου, Χριστίνα Ζαρκάδα-Πιστιόλη
Η έκδοση περιλαμβάνει 1 ψηφιακό δίσκο βίντεο (DVD)
Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος 2008
229 σελ., τιμή: 30.00 €
Έκπτωση 15%, τελική τιμή 25.50 €


Το βιβλίο αναπλάθει την εξέλιξη ενός τόπου, ο οποίος, αν και σήμερα είναι υποβαθμισμένος, έχει συνδεθεί στενά, λόγω της θέσης του, με τις διάφορες φάσεις της ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Εκτός από το πλούσιο εικονογραφικό υλικό (γκραβούρες, καρτ ποστάλ, φωτογραφίες, σχέδια) η έρευνα σε αρχεία (κτηματολογικά, τεχνικά, πολεοδομικά κτλ.) και βιβλιογραφικές πηγές και η επεξεργασία παλιών χαρτών της περιοχής αναδεικνύουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την πορεία του θαλάσσιου τείχους και τις διαδοχικές μεταπλάσεις του χώρου, καθώς και πρωτοποριακές τεχνικές που εφαρμόστηκαν εδώ. Παρουσιάζονται επίσης κτίρια της περιοχής, σημαντικά στην εξέλιξη του πολεοδομικού ιστού της Θεσσαλονίκης.

Η κατασκευή της πρώτης προβλήτας έχει ολοκληρωθεί, ενώ οι δύο πρώτες αποθήκες έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται. Είμαστε στο 1900

Ταυτόχρονα, ο τόμος εστιάζει στους ανθρώπους που έζησαν και δημιούργησαν εδώ. Μέσα από τις σελίδες του προβάλλουν μορφές που μας εντυπωσιάζουν με το κουράγιο και τη δύναμή τους, ενώ η παράθεση μαρτυριών από αγιολογικά και λογοτεχνικά κείμενα, καθώς και εφημερίδες, ζωντανεύει την περιοχή στις περιόδους της ακμής της.

Η πλατεία της Αποβάθρας, το 1897. Το κτίριο του καφέ Όλυμπος με ένα μόνο όροφο, ενώ δεξιά βλέπουμε το ξενοδοχείο Ρουαγιάλ. Πίσω του, το ξενοδοχείο του Αγκιάχ, ένα κτίριο με πολύ μικρή διάρκεια ζωής. Ντόπιοι έξω από το κιγκλιδωμα ποζάρουν στον φακό του κ Jean
 
Την επιμέλεια του τόμου και την κύρια ευθύνη της έρευνας είχε η Έλλη Γκαλά-Γεωργιλά, η οποία, παράλληλα με το ερευνητικό της έργο στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, είναι πολιτικός μηχανικός. Στη συγγραφή των κειμένων του τόμου συμμετείχαν, εκτός από την παραπάνω, η δρ αρχιτέκτων μηχανικός Χριστίνα Ζαρκάδα-Πιστιόλη, με σημαντική εμπειρία στη μελέτη των νεότερων μνημείων και ο συγγραφέας Αλέξανδρος Γρηγορίου, ο οποίος συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε δημοσιεύματα εφημερίδων του 19ου αιώνα, που αναφέρονται στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: