6/6/15

Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ. ΒΙΩΜΑ, ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΣΥΝ-ΚΙΝΗΣΗ

Γιάννης Χαμηλάκης
Η αρχαιολογία και οι αισθήσεις. Βίωμα, μνήμη και συν-κίνηση

Μετάφραση: Νίκος Κούρκουλος
Αθήνα, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου
267 σελ. με α/μ εικόνες
ISBN 978-618-5118-08-2
Τιμή 22,37 € / στο βιβλιοπωλείο μας 20,13 €




Η αρχαιολογία θα μπορούσε να προσφέρει μια πλουσιότερη ματιά στην ανθρώπινη αισθητηριακή εμπειρία, ξεπερνώντας την έως τώρα περιορισμένη και βασικά προβληματική αντιμετώπιση των σωματικών αισθήσεων. Ο Γιάννης Χαμηλάκης προτείνει μια αισθητηριακή αρχαιολογία που μπορεί να ανακαλύψει τις χαμένες, καταπνιγμένες και ξεχασμένες αισθητηριακές και συν-κινητικές τροπικότητες των ανθρώπων. Χρησιμοποιώντας την Κρήτη της Εποχής του Χαλκού σαν μελέτη περίπτωσης, δείχνει πως μπορεί να μας βοηθήσει η αισθητηριακή μνήμη για να επανεξετάσουμε προβλήματα που εκτείνονται από την παραγωγή της προγονικής κληρονομιάς έως την μεγάλης κλίμακας κοινωνική αλλαγή και την πολιτισμική σημασία των μνημείων.



«Πλούσιο σε αναφορές, θεωρητικά καινοτόμο και γραμμένο από μια κορυφαία προσωπικότητα του κλάδου, το βιβλίο Η αρχαιολογία και οι αισθήσεις χαράζει νέους δρόμους στην ανθρωπολογία των αισθήσεων. Χάρη στη σαφήνειά του, θα γίνει σημείο αναφοράς για ερευνητές και σπουδαστές που ενδιαφέρονται για νέες προσεγγίσεις στην ερμηνεία των υλικών αντικειμένων.»

David Sutton, Southern Illinois University

«[...] μια πολύτιμη μελέτη στην πολιτισμική σκέψη - και πολύ ευχάριστο ανάγνωσμα συνάμα.»

Δημήτρης Πλάντζος, Historein

«Παρά την περίπλοκη φιλοσοφική και ιστορική ανάλυση στο πρώτο μέρος του βιβλίου, είναι ένα προσιτό έργο που δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις για να αποκρυπτογραφηθεί, κάτι για το οποίο ο συγγραφέας μπορεί να είναι υπερήφανος.»

Kayt Armstrong, Antike Weit

«Όσοι είναι εξοικειωμένοι με το έργο του Χαμηλάκη, θα αναγνωρίσουν θέματα που επανέρχονται και σ' αυτό το βιβλίο: μνήμη, διάσταση του προσώπου, συμποσιακότητα, αναστοχαστικότητα, πολιτική και, φυσικά, αισθήσεις. Συνδυάζοντας τα θέματα αυτά, το βιβλίο αποτελεί μια βαρύνουσα πρόταση από έναν κορυφαίο στοχαστή στο χώρο της αρχαιολογίας.»

Jo Day, Antiquity

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Δεν υπάρχουν σχόλια: