24/7/08

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ

Αλέξανδρος Χ. Γρηγορίου - Ευάγγελος Α. Χεκίμογλου
Η Θεσσαλονίκη των περιηγητών 1430-1930

Θεσσαλονίκη, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών Εκδόσεις Μίλητος 2008
 243 σελ., τιμή 41.15 €



Το έργο αυτό των Αλέξανδρου Χ. Γρηγορίου και Ευαγγέλου Χεκίμογλου αποτελεί τον τελευταίο συγκροτημένο και σχεδόν πλήρη βιβλιογραφικό κατάλογο των περιηγητών (ταξιδιωτών και μη) που αναφέρονται στη Θεσσαλονίκη.

Στο βιβλίο χρονογραφείται η διαδρομή της Θεσσαλονίκης από το 1430 έως το 1930. Οι δύο αυτές χρονολογίες αποτελούν σταθμούς κομβικής σημασίας. Το 1430 η άλωση υπέταξε την Θεσσαλονίκη στην οθωμανική κυριαρχία μέχρι το 1912, αλλά συνάμα την διατήρησε ως αυτοκρατορική πόλη πρώτης γραμμής και κεντρικό σημείο αναφοράς σε έναν τεράστιο ενιαίο χώρο συναλλαγών κάθε μορφής. Το 1930 η Θεσσαλονίκη έχει μεταμορφωθεί ολοκληρωτικά σε όλα τα επίπεδα και θα αποτελέσει την αφετηριακή δεσμευτική βάση για την περαιτέρω μεταμόρφωση της.

O «νέος δρόμος που εξέρχεται από την πύλη της Καλαμαριάς και κατευθύνεται προς τα ανατολικά», όπως αναφέρει ο Duschene, ακολούθησε τα χνάρια της μεταγενέστερης οδού Δεσπερέ. Η πύλη της Καλαμαριάς είχε μόλις κατεδαφιστεί. Βρισκόταν σχεδόν εμπρός στον έφιππο αγωγιάτη στο ύψος της σημερινής οδού Κωνσταντίνου Μελενίκου (Fetzer, Aus dem Thessalischen Feldzug der Türkei, Συλλογή Α. Γ. Παπαϊωάννου)

Οι συγγραφείς έχουν χωρίσει αυτό το χρονικό διάστημα των πέντε αιώνων σε ισάριθμες περιόδους. Η πρώτη περίοδος ξεκινά το 1430, με την άλωση της πόλης, και τελειώνει το 1650, με τη σύσταση γαλλικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη. Η δεύτερη περίοδος έχει ως αφετηρία το 1650 και λήγει το 1794, με την σύνταξη του άτιτλου λογιστικού κατάστιχου της ελληνικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Το 1794 είναι η χρονολογία έναρξης της τρίτης περιόδου, η οποία τελειώνει το 1830, με την απογραφή του 1830-1835. Η τέταρτη περίοδος διαρκεί από το 1830 έως το 1888, χρονιά κατά την οποία η Θεσσαλονίκη συνδέθηκε σιδηροδρομικά με την Ευρώπη. Η τελευταία περίοδος αρχίζει το 1888 και τελειώνει το 1930, με την συμπλήρωση πέντε αιώνων από την άλωση της Θεσσαλονίκης.

Στο διάστημα των πέντε αυτών αιώνων επισκέφθηκαν την πόλη περιηγητές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι αποκόμισαν διάφορες εμπειρίες από τη Θεσσαλονίκη και με τα κείμενα τους βοηθούν στο να γίνει κατανοητή η εξέλιξη της πόλης μέσα στους αιώνες. Ενδεικτικά αναφέρεται ο Ciriaco Anconitanus, Ιταλός έμπορος, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη το 1431· ο Pierre Belon, Γάλλος γιατρός και φυσιοδίφης, που έζησε στην πόλη το 1547· ο Mathieu Dumas, Γάλλος στρατηγός που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1783· ο Γάλλος διπλωμάτης και πρόξενος Louis Auguste Feris, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη δύο φορές (1798,1817)· και ο Otto Kern, Γερμανός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, ο οποίος, στο πλαίσιο περιοδείας του στο Άγιον Όρος, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1892.

Η περιληπτική παρουσίαση όλων των λημμάτων επιτρέπει στον αναγνώστη να αποκτήσει σφαιρική εικόνα του συνόλου των πηγών από την κάθε χρονική περίοδο, ενώ τα μικρά κατατοπιστικά βιογραφικά είναι απαραίτητα για να κατανοήσει ο αναγνώστης τον ταξιδιώτη συγγραφέα και το προϊόν που κληροδοτεί. Η επιλογή του αποσπάσματος παρουσιάζει το είδος των πληροφοριών που οριοθετείται από την προβληματική των συγγραφέων του τόμου και οι παρατηρήσεις θέτουν προβληματισμούς για τα γεγονότα που μαρτυρούνται από τους περιηγητές και αφορούν την ιστορία της πόλης. Η τεκμηρίωση αυτών των παρατηρήσεων επιβεβαιώνει τη βαθιά γνώση της ιστορίας της πόλης που διαθέτουν οι συγγραφείς του τόμου.

Ρετουσαρισμένη φωτογραφική λήψη του Λευκού Πύργου το 1896
(Fetzer, Aus dem Thessalischen Feldzug der Türkei, Συλλογή Α. Γ. Παπαϊωάννου)

Οι εικόνες του βιβλίου προέρχονται κυρίως από το αρχείο του Α. Γ. Παπαϊωάννου, καθώς επίσης και από τη συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, το αρχείο του Β. Μαυρομμάτη, το αρχείο της Nandia Massοudi, το αρχείο του Ε. Α. Χεκίμογλου και τη συλλογή του Instanbul Universitesi Kutuphane. Οι εικόνες της σύγχρονης Θεσσαλονίκης είναι του φωτογράφου Ν. Στυλιανίδη.

14/7/08

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

Ernst Mayr
Η ανάπτυξη της βιολογικής σκέψης

Μετάφραση: Σπύρος Σφενδουράκης
Αθήνα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης 2008
1.021 σελ., τιμή χαρτόδετου 50.95 €, τιμή πανόδετου 61.15 € / στο βιβλιοπωλείο μας τιμή χαρτόδετου 40.76 €, τιμή πανόδετου 48.92 €


Κορυφαίος εξελικτικός βιολόγος, ο Ερνστ Μάυρ, "ο Δαρβίνος του εικοστού αιώνα", όπως τον αποκαλούσαν, ήταν ίσως ο μόνος επιστήμονας που θα μπορούσε να θέσει και να εκπληρώσει με επιτυχία έναν τόσο φιλόδοξο στόχο: να περιγράψει και να αναλύσει διεξοδικά την εξέλιξη των ιδεών στη βιολογία, από τις πρώτες θεωρητικές ερμηνείες του έμβιου κόσμου, που διατυπώθηκαν ήδη στην αρχαιότητα, ως τις πιο πρόσφατες επιστημονικές αντιπαραθέσεις και τα τελευταία πορίσματα της βιολογικής έρευνας. 

Ο Μάυρ δίνει έμφαση στην ιστορία των επιστημονικών προβλημάτων και εννοιών. Παρακολουθεί τα μεταβαλλόμενα ενδιαφέροντα και τα ποικίλα ερευνητικά προγράμματα που αναπτύσσονται σε αυτό το επιστημονικό πεδίο, διερευνώντας ταυτόχρονα τους λόγους των αλλαγών στις βιολογικές θεωρίες. Όπως ο ίδιος σημειώνει, μεγάλο μέρος της σύγχρονης βιολογίας, ιδίως αυτό που αφορά τις διάφορες αντιπαραθέσεις μεταξύ των διαφορετικών σχολών σκέψης, δεν μπορεί να κατανοηθεί πλήρως αν δεν γνωρίζουμε το ιστορικό υπόβαθρο των προβλημάτων. Γι' αυτό βασικός του στόχος είναι να αναδείξει, για κάθε κλάδο της βιολογίας και για κάθε περίοδο, τα ανοιχτά προβλήματα και τις προτάσεις που έγιναν για την επίλυσή τους, τη φύση των κυρίαρχων εννοιών, τις αλλαγές τους, τα αίτια της τροποποίησής τους και της ανάπτυξης νέων εννοιών.


Σε αυτή την εξιστόρηση των ανακαλύψεων της βιολογικής έρευνας κεντρική θέση κατέχει, δικαιωματικά, η δαρβινική επανάσταση. Η θεωρία του Δαρβίνου περί φυσικής επιλογής έλυσε πολυάριθμα προβλήματα σε όλους τους κλάδους της βιολογίας, καθώς μπόρεσε να εξηγήσει τη σταδιακή εξέλιξη των ειδών, την προσαρμογή των έμβιων οργανισμών στο περιβάλλον τους και την ποικιλότητα. Ένας άλλος σημαντικός σταθμός στη μεταγενέστερη ιστορία της βιολογίας είναι η "εξελικτική σύνθεση", την περίοδο μεταξύ 1936 και 1947, που έδωσε οριστική λύση σε πολυάριθμες παλαιές αντιδικίες και άνοιξε το δρόμο για τη συζήτηση εντελώς νέων προβλημάτων. Ολοκληρώνοντας τη μακρά επισκόπησή του, ο Μάυρ σκιαγραφεί σε αδρές γραμμές ορισμένες σύγχρονες έρευνες, κυρίως πάνω στη δομή και τη λειτουργία των κυττάρων, και επισημαίνει τα αναπάντητα ερωτήματα που απασχολούν τη νεότερη γενιά των βιολόγων.


 
Ο Ερνστ Μάυρ (1904-2005) γεννήθηκε στη Γερμανία. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Γκράιφσβαλτ και Ορνιθολογία στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, από το οποίο έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1926. Το 1931 μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου αρχικά εργάστηκε ως επιμελητής των ορνιθολογικών συλλογών του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη. Κατείχε ως καθηγητής Ζωολογίας την έδρα Alexander Agassiz στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ από το 1953 ως το 1975. Επίσης το διάστημα 1961-1970 διετέλεσε Διευθυντής του Μουσείου Συγκριτικής Ζωολογίας του ίδιου πανεπιστήμιου. Υπήρξε ένας από τους αρχιτέκτονες της εξελικτικής σύνθεσης και τιμήθηκε με πολλά και σημαντικά διεθνή βραβεία και άλλες διακρίσεις, ενώ πλούσιο είναι και το συγγραφικό του έργο.

10/7/08

ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΙΕΤ

Ελπίς Μέλαινα
Περιηγήσεις στην Κρήτη, 1866-1870

Μετάφραση, εισαγωγή, σχόλια: Ιωάννα Μυλωνάκη
Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2008
506 σελ., τιμή 45.00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 38.25 €



Το βιβλίο «Περιηγήσεις στην Κρήτη 1866-1870» περιγράφει τα δύο πρώτα ταξίδια της Schwartz στην Κρήτη από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 1866 και από τον Δεκέμβριο του 1868 έως τον Μάιο του 1870. Ως περιηγητικό βιβλίο, και μάλιστα γραμμένο από γυναίκα, διαφέρει από τα ανάλογα σύγχρονά του έργα, διότι δεν περιέχει μόνο περιγραφές τόπων, ανθρώπων και τρόπων ζωής από την οπτική ενός περαστικού, έστω και καλά πληροφορημένου ταξιδιώτη. Πρόκειται για έργο με έντονη πολιτική χροιά, αφού η συγγραφέας ήταν, λόγω των ποικίλων επαφών της, κάλλιστα ενημερωμένη, είχε ενεργό ανάμειξη στα γεγονότα της ταραχώδους εποχής 1866-1869 και γενικότερα εκδήλωνε βαθύ ενδιαφέρον και μεγάλη περιέργεια για πτυχές της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του ξένου τόπου.

Η πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη
Ο χώρος, οι άνθρωποι, η ιστορία

Επιμέλεια: Έλλη Γκαλά-Γεωργιλά
Κείμενα: Έλλη Γκαλά-Γεωργιλά, Αλέξανδρος Χ. Γρηγορίου, Χριστίνα Ζαρκάδα-Πιστιόλη
Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος 2008
229 σελ., τιμή 30.00 € / στο βιβλιοπωλείο μας


Ταυτόχρονα, ο τόμος εστιάζει στους ανθρώπους που έζησαν και δημιούργησαν εδώ. Μέσα από τις σελίδες του προβάλλουν μορφές που μας εντυπωσιάζουν με το κουράγιο και τη δύναμή τους, ενώ η παράθεση μαρτυριών από αγιολογικά και λογοτεχνικά κείμενα, καθώς και εφημερίδες, ζωντανεύει την περιοχή στις περιόδους της ακμής της.

Την επιμέλεια του τόμου και την κύρια ευθύνη της έρευνας είχε η Έλλη Γκαλά-Γεωργιλά, η οποία, παράλληλα με το ερευνητικό της έργο στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, είναι πολιτικός μηχανικός. Στη συγγραφή των κειμένων του τόμου συμμετείχαν, εκτός από την επιμελήτρια, η δρ αρχιτέκτων μηχανικός Χριστίνα Ζαρκάδα-Πιστιόλη, με σημαντική εμπειρία στη μελέτη των νεότερων μνημείων και ο συγγραφέας Αλέξανδρος Γρηγορίου, ο οποίος συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε δημοσιεύματα εφημερίδων του 19ου αιώνα, που αναφέρονται στην περιοχή.

Το βιβλίο αναπλάθει την εξέλιξη ενός τόπου, ο οποίος, αν και σήμερα είναι υποβαθμισμένος, έχει συνδεθεί στενά, λόγω της θέσης του, με τις διάφορες φάσεις της ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Εκτός από το πλούσιο εικονογραφικό υλικό (γκραβούρες, καρτ ποστάλ, φωτογραφίες, σχέδια), η έρευνα σε αρχεία (κτηματολογικά, τεχνικά, πολεοδομικά κτλ.) και βιβλιογραφικές πηγές και η επεξεργασία παλιών χαρτών της περιοχής αναδεικνύουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την πορεία του θαλάσσιου τείχους και τις διαδοχικές μεταπλάσεις του χώρου, καθώς και για πρωτοποριακές τεχνικές που εφαρμόστηκαν εδώ. Παρουσιάζονται επίσης κτίρια της περιοχής, σημαντικά στην εξέλιξη του πολεοδομικού ιστού της Θεσσαλονίκης.

Πάτρα. Από την αρχαιότητα έως σήμερα

Εκδοτική επιτροπή: Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος
Αθήνα, Εκδόσεις Κότινος 2005
525 σελ., τιμή 70.00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 59.50 €
 
Τα κείμενα των συγγραφέων που περιλαμβάνονται σε αυτό τον τόμο, σε συνδυασμό με το πλούσιο εικονογραφικό υλικό, δίνουν την δυνατότητα στον αναγνώστη να κατανοήσει την εξελικτική πορεία της πόλης στους αιώνες και τους παράγοντες που διαμόρφωσαν την Πάτρα του σήμερα.

Lionel Casson
Το ταξίδι στον αρχαίο κόσμο

Μετάφραση: Λίνα Σταματιάδη
Επιμέλεια: Αντιγόνη Φιλιπποπούλου
Αθήνα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης 1995
483 σελ., τιμή 20.38 € / στο βιβλιοπωλείο μας 16.30 €


Το βιβλίο αυτό είναι μια μοναδική από άποψη πληρότητας μελέτη για τα ταξίδια στους αρχαίους χρόνους. Χρονολογικά, αρχίζει από τις μετακινήσεις των κατοίκων της Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας μετά το 3000 π.Χ. και φτάνει ως τα ταξίδια των χριστιανών προσκυνητών του 6ου αιώνα. Θεματικά, καλύπτει όλα τα βασικά σημεία: ποιοι ταξίδευαν και για ποιο λόγο (ιδίως αν δεν ήταν έμποροι ή κρατικοί υπάλληλοι σε αποστολή)· πώς μετακινούνταν σε ξηρά και θάλασσα και με τι μέσο· τις ανέσεις του ταξιδιώτη (πανδοχεία, καπηλειά, εστιατόρια), και πάνω απ’ όλα τη φύση του αρχαίου τουρισμού: τα δρομολόγια, τις περιοχές και τα αξιοθέατα που συγκέντρωναν την προτίμηση των ταξιδιωτών, τα μουσεία, τους ξεναγούς, τους ταξιδιωτικούς οδηγούς, τη συμπεριφορά του περιηγητή. Η μελέτη είναι βασισμένη είτε στις ίδιες τις αρχαίες πηγές, από τις οποίες παρατίθενται άφθονα αποσπάσματα, είτε σε πρότυπα έργα που αντλούν το υλικό τους από φιλολογικές, αρχαιολογικές, επιγραφικές, παπυρολογικές και νομισματικές πηγές. Όλες οι σχετικές παραπομπές καταγράφονται εξαντλητικά στη βιβλιογραφία, η οποία, μολονότι παρακολουθεί και τεκμηριώνει το κείμενο λέξη προς λέξη, επισυνάπτεται κατά κεφάλαια στο τέλος, ώστε να ρέει απρόσκοπτα η αφήγηση. Επίσης, για κάθε χρονική περίοδο προτάσσεται σύντομη ιστορική εισαγωγή, ώστε να κατατοπίζεται ο μη ειδικός αναγνώστης. Το αποτέλεσμα είναι ένα ανάγνωσμα μυθιστορηματικής υφής, που κερδίζει χρώμα και ζωντάνια χάρη στα συνεχή ―πολλές φορές χιουμοριστικά― παραθέματα από έργα συγγραφέων όπως ο Ηρόδοτος και ο Αριστοφάνης, ο Λουκιανός και ο Παυσανίας, ο Κικέρων, ο Οράτιος, ο Μαρτιάλης, οι Πλίνιοι (Πρεσβύτερος και Νεότερος), αλλά και ο Λιβάνιος και ο Συνέσιος.

Το Ιόνιο πέλαγος. Χαρτογραφία και Ιστορία.16ος-18ος αιώνας

Κείμενα: Δημήτρης Αρβανιτάκης, Στέφανος Κακλαμάνης, Νίκος Καραπιδάκης, Αλεξάνδρα Κραντονέλλη, Βίκτωρ Θ. Μελάς, Leonora Navari Αθήνα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης 2007
247 σελ., τιμή χαρτόδετου 45.86 €, πανόδετου 56.05 € / στο βιβλιοπωλείο μας τιμή χαρτόδετου 36.68 €, τιμή πανόδετου 44.84 €

Η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ομώνυμης έκθεσης παλαιών χαρτών του Ιονίου πελάγους, που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στον εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου Εϋνάρδου (5 Δεκεμβρίου 2007 έως 4 Μαΐου 2008). Η χαρτογραφική παραγωγή που παρουσιάζεται εδώ, και η οποία χρονολογείται από τον 16ο μέχρι και τον 18ο αιώνα, αναφέρεται στην ανατολική πλευρά αυτού του θαλάσσιου χώρου, δηλαδή κυρίως στο (σημερινό) ελληνικό τμήμα του, με τα νησιά και τις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας, που αρχίζει νότια από το Στενό του Ότραντο και καταλήγει στο Λιβυκό πέλαγος. Ήδη από την αρχαιότητα το Ιόνιο ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς θαλάσσιους δρόμους της Μεσογείου. Αργότερα, ήταν το μοναδικό πέρασμα της Βενετίας προς τη Μεσόγειο και αυτό που αναμφίβολα της επέτρεψε να αναπτύξει τη θαλασσοκρατορία της. Οι κτήσεις της Βενετίας στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και σε άλλα σημεία της ανατολικής Μεσογείου της επέβαλαν να διατηρεί μια ισχυρή ναυτική δύναμη στο Ιόνιο. Φυσικό ήταν το Ιόνιο και τα νησιά του να γίνουν το πεδίο αντιπαράθεσης Βενετών και Οθωμανών και η στρατηγική σημασία του χώρου να οδηγήσει σε πολιορκίες, μάχες και ναυμαχίες. Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν και οι συρράξεις (κυρίως ναυμαχίες) που διεξήχθησαν σε αυτή την περιοχή, καθώς και ο κίνδυνος της προέλασης των Οθωμανών προς δυσμάς, είχαν τεράστια σημασία για τον κόσμο της Δύσης και εξηγούν τη μεγάλη παραγωγή χαρτών της εποχής. Η ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571), που αποτελεί και μία από τις ενότητες της έκθεσης, φωτίζεται και από ένα κείμενο του Βενετοκρητικού ευγενούς και λογίου Ανδρέα Κορνάρου (1545-1615), το οποίο παρουσιάζει ο Στέφανος Κακλαμάνης. Στον τόμο φιλοξενούνται επί­σης μια μελέτη του Ν. Ε. Καραπι­­δάκη για τις πολιτικές, κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές πτυχές της Βενετοκρατίας στα Επτάνησα, ένα ιστοριογραφικό σχόλιο του Δ. Αρβανιτάκη για τους μηχανισμούς βίωσης και πρόσληψης της Βενετοκρατίας και μια εργασία της Α. Κραντονέλλη για την πειρατεία και το κούρσος στο Ιόνιο.

 Κύρος Κόκκας
Πόντος

Επιμέλεια έκδοσης, καλλιτεχνική επιμέλεια: Θανάσης Κωνσταντόπουλος
Φιλολογική επιμέλεια: Σταυρούλα Βαλασοπούλου
Αθήνα, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού 2005
261 σελ., τιμή 50.00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 42.50 €

Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, ο αναγνώστης μπορεί να κάνει ένα ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής του Πόντου.Από την Κωνσταντινούπολη, μέχρι τα σύνορα της Γεωργίας και της Αρμενίας. Να δει για πρώτη φορά τοπία που κόβουν την ανάσα, να προσκυνήσει σε έρημα μοναστήρια, να χορέψει στα πανηγύρια των ορεινών λιβαδιών. Να ανακαλύψει έναν τόπο απίστευτα όμορφο αλλά και τραγικό μαζί, αναπόσπαστα δεμένο με την ιστορία και τη μοίρα του Ελληνισμού.

Άνθρωποι και παραδοσιακά επαγγέλματα στο Αιγαίο

Έρευνα-κείμενα: Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου, Δέσποινα Ολυμπίτου
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Θανάσης Κωνσταντόπουλος, Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου
Φιλολογική επιμέλεια: Ευδοκία Ολυμπίτου
Επιμέλεια έκδοσης: Θανάσης Κωνσταντόπουλος
Αθήνα, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού 2003
312 σελ., τιμή 50.00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 42.50 €

Το βιβλίο καταγράφει επαγγέλματα που επιβιώνουν μέχρι και σήμερα και απηχούν τις τοπικές παραδόσεις των νησιωτικών κοινωνιών. Τα νησιά που εξετάζονται είναι: Χίος, Λέσβος, Σκόπελος, Σίφνος, Άνδρος, Σύρος, Τήνος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Λέρος και Σύμη.


Άνθρωποι και παραδοσιακά επαγγέλματα στο Αιγαίο ΙΙ

Έρευνα, κείμενα, καλλιτεχνική επιμέλεια, φιλολογική επιμέλεια: Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου

Επιμέλεια έκδοσης: Θανάσης Κωνσταντόπουλος
Αθήνα, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού 2004
496 σελ., τιμή 60.00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 51.00 €


Το έργο εκδόθηκε ως συμπληρωματικό του πρώτου τόμου, με συγγραφέα την Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου, καθηγήτρια Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αφορά τα νησιά Μύκονο, Σαντορίνη, Κύθνο, Νάξο, Ρόδο και Κω.