14/7/09

2η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«Πράξις: Τέχνη σε αβέβαιους καιρούς»24 Μαΐου - 27 Σεπτεμβρίου 2009

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης συμμετέχει στο κεντρικό πρόγραμμα του μεγάλου εικαστικού γεγονότος που είναι η 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, φιλοξενώντας τη συμμετοχή του Αργεντινού καλλιτέχνη León Ferrari −στον οποίο απενεμήθη το Χρυσό Λιοντάρι της Μπιενάλε Βενετίας 2007 στο βιβλιοπωλείο του Ιδρύματος (Τσιμισκή 11).

Στην έκθεση παρουσιάζονται επιτοίχια έργα του δημιουργού (φωτογραφίες με σύστημα Μπράιγ, χαρακτικά, σχέδια) καθώς και κάποιες από τις εγκαταστάσεις του από την γνωστή σειρά «Σκακιέρες».

 Σκακιέρα, 2004
Εγκατάσταση, 18x32x32 εκ.

Η επιμελήτρια Gabriela Salgado (ανεξάρτητη επιμελήτρια και επιμελήτρια δημοσίων προγραμμάτων στην «Tate Modern») γράφει για τη συμμετοχή του Ferrari: «Στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται ολόκληρη η σειρά των κολάζ του (2001) που αποτελούνται από θρησκευτικές εικόνες επικολλημένες στις σελίδες της εφημερίδας του Βατικανού L’ Osservatorio Romano. Κάνοντας χρήση αυτής της τεχνικής προσθήκης προκατασκευασμένων εικόνων, τις οποίες έχει κόψει από σκηνές της κόλασης που παριστάνονται στην κλασική ζωγραφική, ο Ferrari ενεργοποιεί έναν θεμελιώδη συνειρμό ο οποίος μετατρέπεται σε απροκάλυπτη αποκήρυξη της θρησκείας. Τα δεινά της κόλασης, όπως ερμηνεύονται από τους Μεγάλους Δασκάλους, εδώ μετατρέπονται σε εικονογράφηση των εκκλησιαστικών ειδήσεων, όπως τις χρησιμοποιεί το Βατικανό για να διαδίδει το δόγμα της πίστης επί μονίμου βάσεως. Η δημόσια καταδίκη της Καθολικής Εκκλησίας από τον Ferrari καταδεικνύεται μέσα από αυτή τη σειρά, όπου γίνεται σαφής συσχετισμός της ιστορικής ανάμειξης της συγκεκριμένης εκκλησίας σε πολιτικές διώξεις, βασανιστήρια και πολέμους.

 Σκακιέρα, 2004, εγκατάσταση, 18x32x32

► Τα επιτραπέζια παιχνίδια του με παρόμοιο τρόπο μετατρέπονται σε πεδία μάχης όπου οι στρατοί αποτελούνται από θρησκευτικές εικόνες, κατοικίδια ζώα και όπλα παρατεταγμένα σε ειρωνικές αντιπαραθέσεις: τεράστια ποντίκια ενάντια σε μικροσκοπικές γάτες, ο Ιησούς μόνος του ενάντια σε ένα πλήθος δαιμόνων ή μια ομάδα παρθένων που κοιτάζουν με λάγνο βλέμμα τον Exu, που συμβολίζει τον διάβολο για τους Αφρο-αμερικανούς. Η πολυπλοκότητα των σχέσεων εξουσίας, με τη λανθάνουσα βία και επιθυμία να παρουσιάζονται ως παιχνίδια στα έργα του αυτά προκαλούν το ασυνήθιστο πάντρεμα της βαθιάς αίσθησης ειρωνείας με τη χιουμοριστική φαιδρότητα.

 Στο σταυρό του Ιησού Χριστού βρίσκεται
η ανώτατη αποκάλυψη της αγάπης του Θεού,
2001, 43x30 εκ. (από την σειρά κολάζ βασισμένη στην εφημερίδα του
Βατικανού L’ Osservatore Romano)

► Μέσα από τη διαρκή αναζήτηση νέων υλικών, η τεχνική του Ferrari διευρύνθηκε έτσι ώστε να συμπεριλάβει τη χρήση τεχνικών γραφής όπως η Μπράιγ, την οποία και εντυπώνει πάνω στις εικόνες που επέλεξε από την ιστορία της τέχνης, τον θρησκευτικό και κοσμικό βίο, φωτογραφίες ή εκτυπώσεις από εφημερίδες. Τοποθετώντας κείμενο με συγκεκριμένη υφή πάνω σε μία από τις φωτογραφίες του Man Ray ή το αντίγραφο ενός ερωτικού γιαπωνέζικου πίνακα, αποδίδει στην εικόνα μια σωματική ιδιότητα, μέσα από τη σημειωτική μεταχείριση των κειμένων −ώστε να αγγίζονται με τα ακροδάχτυλα παρά να διαβάζονται με τα μάτια−, λες και αυτή η εξάσκηση του αισθησιασμού είναι απαραίτητη για να δει κανείς το μήνυμα που κρύβεται μέσα στην εικόνα. Αυτός ο συνδυασμός ανόμοιων στοιχείων και πρακτικών δημιουργεί μία ισχυρότατη οπτική μεταφορά για έννοιες όπως η αμαρτία και η σαρκική απόλαυση, που εμπεριέχονται σε πολλά έργα του Ferrari».

Ο León Ferrari γεννήθηκε το 1920 στο Μπουένος Άιρες. Ζει και εργάζεται στην Αργεντινή. Έργα του παρουσιάστηκαν σε ομαδικές και ατομικές του εκθέσεις. Από τον Απρίλιο γίνεται αφιέρωμα στον καλλιτέχνη και στο «ΜΟΜΑ» της Νέας Υόρκης.

Η Gabriela Salgado αναφέρει για τον καλλιτέχνη: «Η πολύπλευρη τεχνική του León Ferrari συμπεριλαμβάνει κολάζ εμπνευσμένα από τη χριστιανική εικονογραφία, από ερωτικές σκηνές της Ανατολής και από την τέχνη του καμουφλάζ, εγκαταστάσεις με ζωντανά πουλιά σε κλουβιά, επιτραπέζια παιχνίδια, γλυπτά κατασκευασμένα από μπουκάλια και κούκλες βιτρίνας, φωτογραφίες με χειρόγραφα κείμενα σε γραφή Μπράιγ, ζωγραφική με κείμενο, και ηλεκτρονική τέχνη.

 Μάρτυρες θρησκευτικής δίωξης στην Ισπανία, 2001, 43x30 εκ.(από τη σειρά κολάζ βασισμένη στην εφημερίδα
του Βατικανού L’ Osservatore Romano)

► Το 1962 ξεκίνησε μία σειρά σχεδίων με χειρόγραφο κείμενο που ονόμασε Escrituras Deformadas/Deformed Writings [Παραμορφωμένη Γραφή]. Σε αυτή τη σειρά σχεδίων ασκεί απροκάλυπτα κριτική κατά του χριστιανισμού, κάτι που τον απασχολούσε επί μονίμου βάσεως σε ολόκληρο το έργο του. Η ευρηματική χρήση του χειρόγραφου κειμένου ως υλικό ζωγραφικής, ως κώδικας, ως γραφισμοί ή παραμορφωμένες καλλιγραφίες αποτελεί ένα επαναλαμβανόμενο στοιχείο που κατακλύζει διάφορες επιφάνειες όπως καμβάδες, κούκλες βιτρίνας, χαρτί και ύφασμα ή τοποθετείται ακόμη και πάνω από εικόνες».

Ώρες λειτουργίας έκθεσης στο βιβλιοπωλείο:

Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-15:00
Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 10:00-21:00
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 288.036, Φαξ: 2310 226.460

bookstore-thessaloniki@miet.gr
http://www.miettsimiski11.blogspot.com

ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Σοφοκλής Ελευθερίου Βενιζέλος
Η πολιτική διαδρομή. Το πρόσωπο. Η εποχή


επιμέλεια: Τάσος Σακελλαρόπουλος,
Ευάνθης Χατζηβασιλείου
Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη-Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» 2009
215 σελ. με 42 α/μ φωτογραφίες, τιμή 18.00

Στο βιβλιοπωλείο μας 15.30 €


 
Η διεύρυνση της ελληνικής ιστοριογραφίας με θέματα, τα οποία έως τώρα δεν έχουν αποτελέσει βασικό στόχο των μελετητών παραμένει ένα μεγάλο ζητούμενο στο χώρο της ιστορικής επιστήμης. Σε αυτόν τον προσανατολισμό, η έκδοση παρουσιάζει μια σειρά μελετών που αφορούν: την σχέση και σύνδεση του Σοφοκλή Βενιζέλου με τον πατέρα του Ελευθέριο, την αρχική φάση της στρατιωτικής και πολιτικής δράσης του έως τον πόλεμο του 1940, την περίπτωση του Σοφοκλή Βενιζέλου ως παράδειγμα για τα αδιέξοδα και την εξέλιξη του πολιτικού Κέντρου από το 1940 έως το 1949, την συμμετοχή του Σοφοκλή Βενιζέλου στις κυβερνήσεις συνεργασίας κατά τον εμφύλιο πόλεμο και την αμέσως μετεμφυλιακή περίοδο έως το 1952, την τελική φάση της παρουσίας του Κόμματος Φιλελευθέρων στην ελληνική πολιτική σκηνή από το 1952 έως το 1961, τους εναλλακτικούς προσανατολισμούς που όρισε ο Σοφοκλής Βενιζέλος στην εξωτερική πολιτικής της χώρας από το 1953 έως το 1963, τους στόχους και τις παρεμβάσεις του Σοφοκλή Βενιζέλου κατά την συγκρότηση και πρώτη περίοδο της Ενώσεως Κέντρου.

 Οι αρχηγοί της Ένωσης Κέντρου Γεώργιος Παπανδρέου
και Σοφοκλής Βενιζέλος μετά από ομιλία του πρώτου,
αρχές δεκαετίας του
1960

Το βιβλίο κατά συνέπεια τεκμηριώνει, μέσω της πορείας και της δράσης του Σοφοκλή Βενιζέλου, τις μεγάλες αλλαγές και εξελίξεις στον φιλελεύθερο ελληνικό χώρο μετά τον θάνατο του Ελευθέριου Βενιζέλου, συμβάλλοντας με τρόπο ουσιαστικό στην ανάγνωση των μεταβολών που ακολούθησαν τόσο στις πολιτικές δυνάμεις όσο και στην κοινωνική δυναμική κατά τις δεκαετίες 1940, 1950 έως και τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Ο Σοφοκλής Βενιζέλος συνομιλώντας με τον
Τούρκο πρωθυπουργό Μεντερές κατά τη διάρκεια
της επίσκεψής του στην Άγκυρα, Ιανουάριος
1952

Η έκδοση ολοκληρώνεται με λεπτομερές σχεδιάγραμμα στο οποίο απεικονίζεται παραστατικά η εξέλιξη, σε επίπεδο κομματικών σχημάτων και ηγετών, του πολιτικού Κέντρου από τον Ελευθέριο Βενιζέλο έως τα κόμματα της Μεταπολίτευσης του 1974. Στο παράρτημα της έκδοσης δημοσιεύονται άρθρα και ομιλίες των: Γεωργίου Παπανδρέου, Χρήστου Λαμπράκη, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου. Συγγραφείς του βιβλίου είναι: Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης, Μανόλης Κούμας, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Ιωάννης Δ. Στεφανίδης, Ηλίας Νικολακόπουλος, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Χρήστος Χρηστίδης, Λεωνίδας Καλλιβρετάκης.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (1850-1912)

Κωνσταντίνος Ν. Πλαστήρας
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
(1850-1912)ΠΡΩΤΕΣ ΑΙΣΘΗΤΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκη, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών 2009327 σελ., τιμή 10.00/ στο βιβλιοπωλείο μας 9.00 €

Αν το 1850 θεωρείται, από πολλούς, σημείο εκκίνησης του επίσημου πνευματικού βίου της νεότερης Θεσσαλονίκης εξαιτίας της ίδρυσης του πρώτου ελληνικού τυπογραφείου στην πόλη από τον Μιλτιάδη Γκαρπολά, πράξη που είχε θετικές επιπτώσεις στην εκδοτική δραστηριότητα, το βιβλιοεμπόριο, την παιδεία και τη λογοτεχνία, άλλο τόσο σημαντικό σημείο αποτελεί η απελευθέρωση της πόλης και η ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος το 1912, χρονολογία-κλειδί για τις αλλαγές που θα ακολουθήσουν. Έτσι, η παρούσα εργασία κινείται ανάμεσα σ' αυτούς τους δύο πόλους, περιγράφοντας και αναλύοντας τη λογοτεχνική δράση των Ελλήνων δημιουργών.

 Περιοδικό Θερμαϊκαί Ημέραι, 1909 (Αρχείο Μ. Κανδυλάκη)

Ωστόσο, για λόγους φιλολογικούς, αλλά και οικονομίας, εξαιτίας του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έπρεπε να καλυφθεί, προτιμήθηκε ο περιορισμός της αναλυτικής περιγραφής στο διάστημα 1897-1912, ενώ στο πρώτο μέρος της μελέτης περιγράφονται με συντομία τα φαινόμενα του χρονικού διαστήματος 1850-1896. Άλλωστε, το 1897 αποτελεί σημαντική καμπή για όλο τον ελληνισμό, για τη Θεσσαλονίκη, και την αρχή ενός μεσοδιαστήματος αυξημένων δυσχερειών, εξαιτίας του ελληνοτουρκικού πολέμου, της αναστολής της έκδοσης της εφημερίδας Φάρος της Θεσσαλονίκης και, κυρίως, της σταδιακής έναρξης του Μακεδονικού Αγώνα και της έξαρσης των εθνικοπατριωτικών αισθημάτων του ελληνισμού της Μακεδονίας. Τα αισθήματα αυτά θα ενταθούν κατά τη διάρκεια της ένοπλης φάσης του Αγώνα (1904-1908), ανάκλαση των οποίων εμφανίζει και η λογοτεχνική δημιουργία της εποχής.

Δεξιά: Νίκος Σ. Γκαρπολάς (Αρχείο Μ. Κανδυλάκη)
Αριστερά: Γεώργιος Σαγιαξής (Από το βιβλίο: Α. Μεταλλινού, Οι παλαιοί Μακεδόνες ποιηταί. Βιβλιοθήκη Ε.Μ.Σ.)

 
Πηγές για την περιγραφή αυτής της πορείας αποτέλεσαν οι διάσπαρτες δημοσιεύσεις των δημιουργών της εποχής στον τύπο και τα περιοδικά, καθώς και οι σχετικά λίγες αυτοτελείς δημοσιεύσεις τους. Επίσης αποδελτιώθηκαν, κυρίως από τον Τύπο και τα περιοδικά, ειδήσεις σχετικές με τα πρόσωπα και τα γεγονότα της εποχής, που βοηθούν στη σύνθεση του ολοκληρωμένου πνευματικού προσώπου της Θεσσαλονίκης. Φυσικά χρησιμοποιήθηκε και όλη η έως τώρα φιλολογική κτλ. βιβλιογραφία. [...]

(από τον πρόλογο του βιβλίου)

13/7/09

WITTGENSTEIN

Stuart G. Shanker
Ο WITTGENSTEIN
και το σημείο καμπής
στη φιλοσοφία των μαθηματικών

Πρόλογος στην ελληνική έκδοση: S. G. Shanker
Πρόλογος, μετάφραση, υποσημειώσεις:
Κωστής Μ. Κωβαίος
Γλωσσική επιμέλεια: Μαρία Κυρτζάκη
Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2009
480 σελ., τιμή 35.00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 31.50 €


Το βιβλίο αυτό, παρ’ όλα τα χρόνια που πέρασαν από την εποχή της συγγραφής του και τη μάλλον ψυχρή υποδοχή του από την κοινότητα των φιλοσόφων/μαθηματικών και, επιπλέον, παρά τις επιθέσεις που εν τω μεταξύ υπέστη η λεγόμενη "ορθόδοξη" ερμηνεία τού ίδιου του Wittgenstein —στον καμβά της οποίας ο Shanker εξυφαίνει την επιχειρηματολογία του— διατηρεί αμείωτη την αξία του.

Κυρίως επειδή είναι ένα τολμηρό σύγγραμμα: αφενός, δεν διστάζει να καταπιαστεί με ένα τεράστιο πλέγμα προβλημάτων της φιλοσοφίας των μαθηματικών τα οποία άπτονται μεν των βιτγκενσταϊνικών απόψεων για τη θεμελίωση, ποτέ όμως δεν εθίγησαν από τον Wittgenstein (όπως, λ.χ., η θεωρία των γραφημάτων και οι πιθανολογικές "λύσεις" που προσφέρουν οι σημερινοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές). Αφετέρου, δίνει για πρώτη φορά ιδιαίτερη έμφαση στα κείμενα της μέσης περιόδου («Φιλοσοφικές παρατηρήσεις» και «Φιλοσοφική γραμματική») που δημοσιεύθηκαν μετά τις «Παρατηρήσεις για τη θεμελίωση των μαθηματικών» (ΠΘΜ) και τα οποία, ως γνωστόν, περιέχουν εκτενείς και εις βάθος αναλύσεις θεμάτων που στις ΠΘΜ θεωρούνται δεδομένες, οδηγώντας έτσι τους κριτικούς σε λανθασμένες εκτιμήσεις των ρηξικέλευθων ιδεών του βιενέζου φιλοσόφου για τη φιλοσοφία των μαθηματικών και στην αμαύρωση της εικόνας του ως φιλοσόφου των μαθηματικών.

Το βιβλίο του Shanker είναι, ομολογουμένως, ένα δύσκολο βιβλίο. Ωστόσο, είναι απαραίτητο για την κατανόηση των ΠΘΜ, μια και κανένα άλλο σύγγραμμα δεν κυκλοφόρησε έκτοτε με τέτοια θεματολογική πληρότητα και με τον ίδιο στόχο: να διασαφήσει τις ιδέες του Wittgenstein και όχι να τις αντιπαρέλθει ως αποκυήματα ενός μεγάλου, κατά τα άλλα, φιλοσόφου, αλλά ανεπαρκούς φιλοσόφου των μαθηματικών.

9/7/09

Η ΠΡΟΚΟΛΟΜΒΙΑΝΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Colin McEwan - Αγάπη Φιλίνη
Η προκολομβιανή τέχνη στο Μουσείο Μπενάκη
Συλλογή Γεωργίου Κ. Γόντικα


Επιμέλεια: Σταύρος Βλίζος
Επιμέλεια κειμένων: Γεωργία Σολδάτου, Patricia Felch
Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη 2009
228 σελ. με 147 έγχρωμες φωτογραφίες,
5 χάρτες και 2 σχέδια
Δίγλωσση έκδοση, τιμή 25.00

Στο βιβλιοπωλείο μας 21.25 €


Πρόκειται για τον κατάλογο της ομώνυμης έκθεσης που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη και διαρκεί από 24/06/2009 έως 30/08/2009. Εδώ παρουσιάζεται για πρώτη φορά η ιδιαίτερα σημαντική συλλογή του Γιώργου Γόντικα, η οποία δωρήθηκε πρόσφατα στο Μουσείο Μπενάκη και αποτελεί το μοναδικό καταγεγραμμένο σύνολο έργων προκολομβιανής τέχνης στην Ελλάδα (κεραμικά αγγεία, ειδώλια, λίθινα αντικείμενα και εργαλεία).

Μεξικό, Veracruz, τεχνοτροπία Remojadas,
παράδοση Nopiloa ΙΙ, 700-800 μ. Χ.
Πηλός. Αρ. ευρ. 38564, 14,5 εκ.

Η συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα που ανήκουν στους λεγόμενους «Πολιτισμούς των Άνδεων» της Νοτίου Αμερικής. Με τον γενικό όρο «Πολιτισμοί των Άνδεων» δηλώνονται οι πολλές πολιτισμικές ομάδες που ζούσαν στην οροσειρά των Άνδεων και είχαν κοινή λατρεία και τεχνολογία. Η εκτεταμένη αυτή περιοχή διακρίνεται σε τρείς ζώνες: τις βόρειες Άνδεις (Κολομβία, Ισημερινός και ένα μικρό τμήμα του Περού), τις κεντρικές Άνδεις (τα υψηλά οροπέδια του Περού και της Βολιβίας) και προς νότον, την έρημο της Χιλής.

Κωδωνόσχημα αγγεία, Περού, Nasca,
300-400 π. Χ., πηλός
Αριστερά: αρ. ευρ. 38579, 13,4 εκ. x 12,5 εκ.
Δεξιά: αρ.ευρ. 38580, 13,8 εκ. x 10,9 εκ.

Επειδή ελάχιστες είναι οι γραπτές πηγές που σώζονται, τα πορίσματα των αρχαιολογικών ερευνών παρέχουν πολύτιμα δεδομένα για τη συγκρότηση της εικόνας για τη ζωή των προκολομβιανών ομάδων και για τον εξαιρετικό, πλην όμως ακόμη άγνωστο, πολιτισμό τους. Η συλλογή προκολομβιανής τέχνης ρίχνει φως σε πολλές από τις όψεις της ζωής των ανθρώπων της Προκολομβιανής Αμερικής: στην τεχνολογία, τις τελετές, τα υλικά, τα ενδύματα, τις τελετουργίες, την ιδεολογία. Τα αντικείμενα της συλλογής προέρχονται συγκεκριμένα από πολιτισμούς του Ισημερινού, του Περού, της Κόστα Ρίκα και του Μεξικού, και περιλαμβάνουν πάνω από 200 τέχνεργα και μια εντυπωσιακή ομάδα 2.355 σφονδυλίων.

7/7/09

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΜΙΕΤ

Θανάσης Μωραΐτης
Ανθολογία αρβανίτικων

τραγουδιών της Ελλάδας
Καταγραφή σε νότες με ιστορικές, γλωσσολογικές, μουσικολογικές, προσωδιακές και μετρικές αναλύσεις


Θεωρητικά προλεγόμενα-
μουσικολογική ανάλυση: Δημήτρης Λέκκας

Πρόλογος: Μάρκος Φ. Δραγούμης
Αθήνα, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών-
Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μέλπως Μερ
λιέ 2002 341 σελ., τιμή 41,80 €  / στο βιβλιοπωλείο μας 35.53 € (η έκδοση συνοδεύεται από CD)

Hubert Pernot - Paul le Flem
Δημοτικές Μελωδίες από τη Χίο

Νέα γραφή απλουστευμένη και διορθωμένη υπο Μάρκου
Φ. Δραγούμη

Αντιγραφή και επιμέλεια νοτών
και κειμένων: Θανάσης Μωραΐτης

Αθήνα, Φιλοι Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ 2006

300
σελ., τιμή 31,35 € / στο βιβλιοπωλείο μας 26.64 €Mέλπω Ο. Mερλιέ
Tραγούδια της Pούμελης


Αθήνα, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών-Ιδρυτές: Μέλπω και Οκτάβιος Μερλιέ 1981
196 σελ., τιμή 12.54 € / στο βιβλιοπωλείο μας 10.65 €


Μάρκος Φ. Δραγούμης
Δημ
οτικές μελωδίες από τα χειρόγραφα
του Νικολάου Φαρδύ


Αντιγραφή και επιμέλεια νοτών
και κειμένων: Θανάσης Μωραΐτης

Αθήνα, Φίλοι Μουσικού Λαογραφικού
Αρχείου Μέλπως Μερλιέ
2008
247
σελ., τιμή 31.35 € / στο βιβλιοπωλείο μας 26.64 €
(η έκδοση συνοδεύεται από CD)


Ακριβές στιγμές στη
«Σκάλα του Μιλάνου»
Αυλ
αία μετά από 120 χρόνια

Επιμέλεια: Ηλίας Βολιότης-Καπετανάκης

Συνεργάστηκαν: Γιώργος Κεφανταράκης, Πάνος Γεραμάνης, Θανάσης Σαμαράς, Μιχάλης Πόρναλης, Βύρων Μικελλίδης, Γιώργος Ξηντάρης
Βόλος, Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και
Τεκμηρίωσης Βόλου
2008

130
σελ., τιμή 20.00 €  / στο βιβλιοπωλείο μας 17.00 € (η έκδοση συνοδεύεται από CD)H Σάμος στις 78 στροφές
Ιστορικές ηχογραφήσεις
1918-1958

Επιμέλεια: Νίκος Διονυσόπουλος
Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές

Εκδόσεις Κρήτης 2009 192 σελ., τιμή 27.00/ στο βιβλιοπωλείο μας 24.30 €
(η έκδοση συνοδεύεται από 2 CD)


Claude Fauriel
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Η έκδοση του
1824-1825 Τόμος Α΄

Εκδοτική επιμέλεια: Αλέξης Πολίτης
Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές

Εκδόσεις Κρήτης 2000 376 σελ., τιμή 17.10 € / στο βιβλιοπωλείο μας 14.53 €


Claude Fauriel
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Ανέκδοτα κείμενα, αναλυτικά κριτικά υπομνήματα,
παράρτημα και επίμετρα Τόμος Β΄

Εκδοτική επιμέλεια: Αλέξης Πολίτης
Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές

Εκδόσεις Κρήτης 2000, 356 σελ., τιμή 17.10 € / στο βιβλιοπωλείο μας 14.53 €Θεοφάνης Αντ. Σουλακέλλης
ΔΗΜΩΔΗ ΑΣΜΑΤΑ
Ρεϊς-Ντερέ
Τραγουδισμένα από την οικογένεια
Σωτηρίου Μαυράκη


Αθήνα, Κέντρο Αιγαιακών Λαογραφικών και Μουσικολογικών Ερευνών 2002, 206 σελ., τιμή 23.80(η έκδοση συνοδεύεται από CD) / στο βιβλιοπωλείο μας 22.61 €Γεώργιος Ι. Χατζηθεοδώρου
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΙ ΣΤΗΝ ΚΩ
Μουσική συλλογή: Σπυρ. Περιστέρη (1958), Κοινότητας Κεφάλου
(1996-1997), Γ. Ι. Χατζηθεοδώρου (2006), S. Baud-Bovy (καταγραφή 1930).

Αθήνα, Ακαδημία Αθηνών –
Πνευματικος Όμιλος Κώων «Ο ΦΙΛΗΤΑΣ» 2008
429 σελ., τιμή 31.35 € / στο βιβλιοπωλείο μας 26.64 €

(η έκδοση συνοδεύεται από 2 CD)


Μουσική από την Ήπειρο

Επιστημονική επιμέλεια, κείμενα,
επιλογή ηχητικού υλικού:
Γιώργος Koκκώνης
Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής
των Ελλήνων 2008
128 σελ., τιμή 30.00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 25.50 €

(η έκδοση συνοδεύεται από 3 CD)


Moυσική από τα Δωδεκάνησα

Επιστημονική επιμέλεια, κείμενα,
επιλογή ηχητικού υλικού:
Λάμπρος Λιάβας
Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής

των Ελλήνων 2007
86 σελ., τιμή 25.00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 21.25 €

(η έκδοση συνοδεύεται από 3 CD κι 1 DVD)Δημοτικά Τραγούδια
Ιστορία – Παράδοση – Ταυτότητα


Επιστημονική επιμέλεια:
Λάμπρος Λιάβας
Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων 2007, 132 σελ., τιμή 15.00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 12.75 €


Επίσης, στο βιβλιοπωλείο μας θα βρείτε μουσικές εκδόσεις (CDs) των παρακάτω ιδρυμάτων και φορέων:

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Εν Χορδαίς

Λέσχη του Δίσκου

Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου

Ίδρυμα Μιχελή

Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης

Σύλλογος προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής «Σίμων Καράς»

Μικρή Άρκτος

Κέντρο Αιγιακών Λαογραφικών και Μουσικολογικών Ερευνών