3/7/20

ΜΥΚΗΝΕΣ. ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ

Άλκηστις Παπαδημητρίου, Έλση Σπαθάρη
Μυκήνες. Ταξιδεύοντας στον κόσμο του Αγαμέμνονα

Αθήνα, Εκδόσεις Καπόν, 2020 (Ιούλιος)
Σελίδες: 218, με έγχρωμες εικόνες
Διαστάσεις: 20 x 26,5 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-618-5209-62-9
Τιμή: 19,30 € // στο βιβλιοπωλείο μας 17,37 €
Το βιβλίο κυκλοφορεί και στα αγγλικά 
Η νέα μας έκδοση θα συνοδεύσει τον επισκέπτη του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου των Μυκηνών, προβάλλοντας τον μυκηναϊκό κόσμο ως σύνολο. Μέσα από περιεκτικά κείμενα, έγχρωμες εικόνες και πρωτότυπες φωτογραφικές συνθέσεις, αναδεικνύονται τα επιβλητικά τείχη και κτίσματα της ακρόπολης των Μυκηνών, οι τάφοι των Μυκηναίων ηγεμόνων και μαζί τους τα εκθέματα του μουσείου, που συνθέτουν ποικίλες εκφράσεις της ζωής και του θανάτου στον μυκηναϊκό κόσμο, από τις τοιχογραφίες, τα αγγεία και τα ειδώλια έως τα όπλα και τα πολύτιμα κομψοτεχνήματα σε χρυσό και ελεφαντόδοντο, καθώς και τα τεκμήρια της γραφής και της οικονομίας. Επιπλέον, προσφέρεται μια διαχρονική επισκόπηση των Μυκηνών, πέρα από την εποχή της προϊστορίας, φτάνοντας μέχρι την ιστορία της έρευνας και των ανασκαφών στον χώρο.

Η παρουσίαση των ευρημάτων ακολουθεί την οργάνωση της έκθεσης του Μουσείου. Παράλληλα όμως δίνεται η ευκαιρία στον αναγνώστη να αποκτήσει μια συνολική εικόνα των επιτευγμάτων του μυκηναϊκού πολιτισμού, όχι μόνο όσων προβάλλονται στην έκθεση, αλλά και εκείνων που εκφράζουν παραστατικά τον πλούτο και τη λαμπρότητά του.

Ο αναγνώστης θα ακολουθήσει έτσι μια εντυπωσιακή διαδρομή, που τον οδηγεί μακρύτερα από τη χαρά της γνώσης, στην ευτυχία που προκαλεί το συναπάντημα με το ωραίο.

2/7/20

Η ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ. 39 ΣΥΝΤΟΜΑ ΔΟΚΙΜΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ


Vladimir Igorevich Arnold
Η μαθηματική κατανόηση της φύσης. 39 σύντομα δοκίμια μαθηματικής πραγμάτευσης φυσικών φαινομένων

Μετάφραση: Ανδρομάχη Σπανού
Επιστημονική επιμέλεια: Γιώργος Λ. Ευαγγελόπουλος, Αντώνιος Δ. Μελάς, Ελευθέριος Ν. Οικονόμου
Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2020 (Ιούνιος)
Σελίδες: 156, με α/μ σχέδια
Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-524-580-1
Τιμή: 18,00 € // στο βιβλιοπωλείο μας 16,20 €
Αυτή η συλλογή 39 μικρών κειμένων δίνει στον αναγνώστη μια μοναδική ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την επιστημονική σκέψη του Vladimir Arnold, ενός από τους πιο ευρηματικούς ερευνητές της σύγχρονης εποχής. Η θεματολογία των κειμένων εκτείνεται από την αστρονομία, τους αντικατοπτρισμούς και την κίνηση των παγετώνων μέχρι τη γεωμετρία των κατόπτρων και ακόμη πιο πέρα. Οι εξηγήσεις του Arnold είναι ταυτόχρονα εμβριθείς και απλές, γεγονός που κάνει το βιβλίο ενδιαφέρον και προσιτό σε ένα ευρύτατο αναγνωστικό κοινό. Πρωτότυπα σχήματα φτιαγμένα με το χέρι από τον συγγραφέα βοηθούν τον αναγνώστη να κατανοήσει βαθύτερα και να εκτιμήσει την αντίληψη του Arnold σχετικά με τη διασύνδεση μαθηματικών και θετικών επιστημών.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου) 

Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΤΗ 1947-1967

Ράνια Μπαλλή
Η δράση της Αμερικανικής σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα κατά τα έτη 1947-1967 
Η συμβολή τους στην Προϊστορική Αρχαιολογία και η σχέση τους με το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της Ελλάδας 
 
Τόμοι: Ι & ΙΙ 

Αθήνα, Εκδόσεις Ολκός, 2020 (Μάιος) 
Σελίδες: 764, με α/μ εικόνες 
Διαστάσεις: 17 x 24 εκ. 
ISBN χαρτόδετου: 978-960-8154-81-0 
Τιμή: 31,80 € // στο βιβλιοπωλείο μας 28,62 €«Η παρούσα διατριβή μελετά τη δράση των δύο αγγλοσαξονικών αρχαιολογικών Σχολών στην Ελλάδα (της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και της Βρετανικής Σχολής Αθηνών) κατά την κρίσιμη περίοδο 1947-1967, δηλαδή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και έως την εγκαθίδρυση της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Στοχεύει: α) στη μελέτη της συμβολής τους στην εξέλιξη της Προϊστορικής Αρχαιολογίας, και β) στη διερεύνηση της σχέσης τους με το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της χώρας μας κατά τη μεταπολεμική περίοδο.

Οι δύο αυτές δεκαετίες υπήρξαν πολλαπλά κρίσιμες και ανατρεπτικές. Οι διεργασίες οι οποίες ξεκίνησαν με τη λήξη του πολέμου άλλαξαν, σταδιακά, τη μέχρι τότε μορφή του κόσμου και τις διεθνείς ισορροπίες σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πνευματικό επίπεδο. Δεν αποτελεί υπερβολή ο ισχυρισμός ότι τα αποτελέσματα των ζυμώσεων οι οποίες συντελέστηκαν τότε συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

[…] Αν και το συμβατικό χρονολογικό πλαίσιο της παρούσας μελέτης είναι η μεταπολεμική εικοσαετία 1947-1967, αναφορές σε προγενέστερες ή μεταγενέστερες εποχές δεν αποκλείονται, για λόγους σύνδεσης των γεγονότων και καλύτερης κατανόησης των αιτίων και αιτιατών που διέπουν την ερευνώμενη περίοδο.»

(από την εισαγωγή του βιβλίου)1/7/20

Η ΣΜΥΡΝΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ. ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕΣ, ΕΚΔΟΤΕΣ, ΤΥΠΟΓΡΑΦΟΙ, 1764-1922

Ιωάννα Πετροπούλου
Η Σμύρνη των βιβλίων. Συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότες, τυπογράφοι, 1764-1922
 

Πρόλογος: Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης 
Αθήνα, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, 2020 (Ιούνιος) 
Σελίδες: 204, με CD 
Διαστάσεις: 17 x 24 εκ. 
ISBN χαρτόδετου: 978-960-9586-02-3 
Τιμή: 18,02 € // στο βιβλιοπωλείο μας 16,22 €«...Τα αποτελέσματα του προγράμματος της Σμυρναϊκής Βιβλιογραφίας παραδίδονται στην επιστημονική κοινότητα και στο ενδιαφερόμενο λόγιο κοινό με την ανά χείρας έκδοση και τον συμπαγή δίσκο της βιβλιογραφικής αναγραφής που την συνοδεύει. Στην εκπόνηση του προγράμματος αυτού το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών συνεργάστηκε με τα έμπειρα στελέχη του Βιβλιολογικού Εργαστηρίου "Φίλιππος Ηλιού" (Μουσείο Μπενάκη - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος). Τα πορίσματα της μελέτης των διακυμάνσεων της βιβλιοπαραγωγής και της έντυπης αποτύπωσης της παιδείας στην Ιωνική μητρόπολη παρουσιάζει στον παρόντα τόμο η παλαιά ερευνήτρια του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Ιωάννα Πετροπούλου, η οποία εργάστηκε με αφοσίωση, εγκυρότητα και ακάματο ζήλο για να αποδώσει αυτό το σημαντικό έργο...».
 
Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης
(από τον πρόλογο του βιβλίου)