7/3/14

ΚΟΣΜΟΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ. 2500 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΣΗ

Anthony Pagden
Κόσμοι σε πόλεμο. 2500 χρόνια σύγκρουσης ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση

Αθήνα, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια 2013
639 σελ.                             
ISBN 978-960-221-599-9
Τιμή 37,27 € / στο βιβλιοπωλείο μας 33,54 €



Η ιστορία της μακρόχρονης πάλης ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, από τους κλασικούς χρόνους μέχρι τις συγκρούσεις του 21ου αιώνα.

Οι διαφορές που χωρίζουν τη Δύση από την Ανατολή είναι βαθύτερες από την πολιτική και βαθύτερες από τη θρησκεία, υποστηρίζει ο Άντονυ Πάγκντεν. Για να κατανοήσουμε αυτή την ευμετάβολη σχέση όπως λειτούργησε στην πορεία των αιώνων, είναι ανάγκη να ανατρέξουμε πριν από τις Σταυροφορίες, πριν από τη γένεση του Ισλάμ, πριν από τη γένεση του χριστιανισμού, στον 5ο π.Χ. αιώνα. Η Ευρώπη γεννήθηκε από την Ασία και για αιώνες Ευρώπη και Ασία μοιράζονταν μια κοινή ιστορία. Όμως, όταν ο Ξέρξης προσπάθησε να κατακτήσει την Ελλάδα, άρχισε μια πάλη που δεν σταμάτησε ποτέ. Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία αυτής της μακρόχρονης σύγκρουσης.

Πρώτα ο Αλέξανδρος κι έπειτα οι Ρωμαίοι προσπάθησαν να ενώσουν την Ευρώπη και την Ασία σε έναν ενιαίο πολιτισμό. Με τον προσηλυτισμό της Δύσης στον χριστιανισμό και μεγάλου μέρους της Ανατολής στο ισλάμ, ένας σκληρός πόλεμος για την παγκόσμια κυριαρχία ξέσπασε ανάμεσα σε δύο οικουμενικές θρησκείες. Τον 17ο αιώνα, ο αγώνας μετατοπίστηκε από τη θρησκεία στη φιλοσοφία: ο επιστημονικός ορθολογισμός της Δύσης απέναντι στην πίστη στο λόγο του Θεού. Οι επόμενοι δύο αιώνες γνώρισαν την αποσύνθεση των μεγάλων μουσουλμανικών αυτοκρατοριών –της οθωμανικής, της μογγολικής στην Ινδία και των Σαφαβιδών στο Ιράν– και την αυξανόμενη κυριαρχία της Δύσης σε όλη την Ασία. Η επακόλουθη προσπάθεια να αναμειχθούν το ισλάμ και η δυτική νεωτερικότητα πυροδότησε στον ισλαμικό κόσμο μια πάλη ανάμεσα σε μεταρρυθμιστές και παραδοσιοκράτες που διατηρείται μέχρι σήμερα.

Οι πόλεμοι ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση έχουν τη μακρύτερη διάρκεια και τις μεγαλύτερες απώλειες στην ανθρώπινη ιστορία. Ταυτόχρονα διαμόρφωσαν την αντίληψη της Δύσης για τον εαυτό της ως ανεξάρτητου, ελεύθερου, εκκοσμικευμένου και σήμερα δημοκρατικού κόσμου. Σφράγισαν έτσι και συνεχίζουν να σφραγίζουν τον σύγχρονο κόσμο.


«Αν πρόκειται να διαβάσετε ένα μόνο βιβλίο για τη μανιχαϊστική σύγκρουση ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, διαβάστε αυτό.»

Efraim Karsh, συγγραφέας του Islamic Imperialism: A History


«Ένα αριστούργημα με εκπληκτικό εύρος, ευανάγνωστο και γεμάτο εύστοχες παρατηρήσεις. Ο Πάγκντεν ξέρει να αφηγείται έξοχα μια ιστορία και διαθέτει μεγάλο πλούτο γνώσεων. Το έργο του ζωντανεύει τις επικές μάχες του παρελθόντος αναδεικνύοντας τον ρόλο τους στις καμπές της ιστορίας, αλλά και φωτίζοντας τι συμβαίνει σήμερα στο Ιράκ, στο Ιράν και στο Αφγανιστάν.»

Strobe Talbott, πρόεδρος του Brookings Institution, 
πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ


Ο Antony Pagden έχει εργαστεί ως μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων κι έχει πολλές δημοσιεύσεις για ζητήματα ισπανικής και ευρωπαϊκής ιστορίας. Δίδαξε στα πανεπιστήμια του Καίμπριτζ, της Οξφόρδης και στο Χάρβαρντ, προτού γίνει καθηγητής στο Johns Hopkins και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες. Έργα του είναι: Mexican Pictorial Manuscripts in the Bodleian Library (1975), The Spiritual Conquest of the Mayas (1975), The Fall of Natural Man: the American Indian and the origins of comparative anthropology (1983) (Eugene Bolton Prize), Spanish Imperialism and the Political Imagination (1990), European Encounters with the New World: From Renaissance to Romanticism (1993), The Uncertainties of Empire: Essays in Iberian and Spanish-American Intellectual History (1994), Lords of All the World: Ideologies of Empire in Spain, Britain and France, c.1500-c.1800 (1995), Peoples and Empires: A Short History of European Migration, Exploration, and Conquest, from Greece to the Present (2001), Worlds at War: The 2,500 year Struggle between East and West (2009), The Enlightenment - and why it still matters (2013).

(πηγή: εκδόσεις Αλεξάνδρεια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου