Βρετανοί ριζοσπάστες μεταρρυθμιστές. Φιλικές εταιρείες και κομιτάτα στο Λονδίνο (1790-1823)
Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη 2015
355 σελ.
ISBN 978-960-476-177-7
Τιμή 18,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 14,40 €
Η ίδρυση του φιλελληνικού κομιτάτου, της Greek Committee, στο Λονδίνο του 1823, δεν υπήρξε φαινόμενο αναπάντεχο ή απροσδόκητο, που ξεκίνησε άξαφνα με το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης για να λήξει ήσυχα και αθόρυβα έπειτα από τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους. Υπήρξε μορφή συλλογικής συσσωμάτωσης και άσκησης πολιτικής πίεσης, με μέσα και τρόπους που ταίριαζαν στις ριζοσπαστικές προσμονές του βρετανικού φιλελεύθερου πατριωτισμού.
Από την παράδοση της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας και της Γαλλικής Επανάστασης, οι φιλελεύθερες ριζοσπαστικές ιδέες της Βρετανίας μορφοποιούνται σε παρόμοιες κινήσεις. Μεταφράζονταν, κιόλας, στην ιδιαίτερη αγγλική πολιτική γλώσσα και τη μαξιμαλιστική επιχειρηματολογία της μεταρρύθμισης, που στέγαζε εξιδανικεύσεις της προόδου του 19ου αιώνα και υπηρετούσε προσμονές μεταβολών οικουμενικού χαρακτήρα. Στη μητρόπολη του Λονδίνου, αυτές οι προσμονές δοκιμάζονταν στην εμπειρία του καθημερινού, σε κομιτάτα, φιλικές εταιρείες και πολιτικές ενώσεις. Στα περιβάλλοντα αυτά, η συνειδησιακή εμπειρία της χειραφετητικής ηθικής και οι πολιτικοί και κοινωνικοί προσανατολισμοί της ελεύθερης οικονομίας παρήγαγαν κόσμους νοημάτων, που συνδέθηκαν με τα φιλελεύθερα προτάγματα των επαναστάσεων του αρχόμενου 19ου αιώνα στην Ευρώπη και τις δύο Αμερικές.
Με αφετηρία τους ιδρυτές της Greek Committee, το βιβλίο αυτό πραγματεύεται τέτοια ερωτήματα, εστιάζοντας στον ριζοσπαστικό πλουραλισμό και τον πολιτικό σκεπτικισμό, που προσέφεραν οι χώροι των κομιτάτων και των εταιρειών κατά τη διαδικασία της μορφοποίησης φιλελεύθερων ριζοσπαστικών ιδεών.
(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου