1/4/16

ΠΕΡΣΕΥΣ. ΕΝΑΣ ΚΑΤΑΣΤΕΡΙΣΜΕΝΟΣ ΗΡΩΑΣ

Ελένη Λιβανίου-Ροβίθη, Φλώρα Ροβίθη
Περσεύς. Ένας καταστερισμένος ήρωας

Αθήνα, Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων 2015
271 σελ. με έγχρωμες εικόνες
ISBN 978-960-8351-74-5
Τιμή 14,92 € / στο βιβλιοπωλείο μας 11,94 €




«Σκοπός του βιβλίου αυτού είναι αφ' ενός μεν να αναδείξει τον Περσέα, έναν από τους αρχαίους ήρωες, αφ' ετέρου δε τους αστερισμούς και τα ουράνια σώματα που σχετίζονται με τους αντίστοιχους μύθους.

Το όνομα του Περσέως συνδέεται με την Σέριφο, το μικρό νησάκι του Αιγαίου στο οποίο τα κύματα έφεραν την Δανάη και τον γιο της. Το νησί όπου μεγάλωσε και ανδρώθηκε. Το νησί απ' όπου ξεκίνησε, για να φέρει στον βασιλιά της Σερίφου το κεφάλι της γοργόνας Μέδουσας. Παρόλο που, μετά την εκπλήρωση της υπόσχεσης προς τον βασιλιά και την επιστροφή του στην Σέριφο, ο τόπος ήταν πια μικρός γι' αυτόν και δεν τον "χώραγε" και τον εγκατέλειψε, η Σέριφος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη μαζί του. Λίγοι τόποι έχουν το προνόμιο να συνδέονται με τόσο μεγάλους ήρωες και να αντλούν κι αυτοί κάτι από την φήμη και την δόξα τους.

Το βιβλίο αποτελείται από τρία μέρη.

Το Μέρος Α' ασχολείται με τον μύθο του Περσέως που με τα κατορθώματά του "καταστερίστηκε", έγινε δηλαδή αστερισμός, ώστε η μνήμη του να παραμείνει αιώνια. Ασχολείται επίσης και με όλους τους άλλους που εμπλέκονται στον μύθο και που παίρνοντας κάτι από την λάμψη του όχι μόνο έγιναν γνωστοί, αλλά καταστερίστηκαν κι αυτοί. Έτσι έγιναν γειτονικοί προς τον Περσέα αστερισμοί, ώστε οι άνθρωποι να τους εντοπίζουν εύκολα και να τους θυμούνται.

Για τον λόγο αυτό το Μέρος Β' έχει ως θέμα του τους αστερισμούς που εμπλέκονται στον μύθο. Έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα γι' αυτούς, να δούμε πώς απεικονίζονται στον ουρανό, αλλά και να θαυμάσουμε τα ουράνια σώματα που εντοπίζονται σ' αυτούς. Κι όταν τις καθάριες και έναστρες νύχτες του καλοκαιριού παρατηρούμε και θαυμάζουμε τον ουρανό, να γνωρίζουμε την περιοχή όπου βρίσκονται όλοι αυτοί οι αστερισμοί και το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν.

Το Μέρος Γ' καταγίνεται με την πραγματικά εντυπωσιακή επίδραση του σχετικού μύθου στις τέχνες, τόσο κατά την αρχαιότητα όσο και αργότερα, μέχρι σήμερα. Τέλος, αναφέρονται κάποια συμπεράσματα και γίνεται μια γενικότερη σχετική συζήτηση...»

(από τον πρόλογο του βιβλίου)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου