4/4/17

ΠΕΡΜΑΚΟΥΛΤΟΥΡΑ. ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΤΗ ΓΗ, ΤΡΕΦΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ


Perrine & Charles Hervé-Gruyer  
Περμακουλτούρα. Θεραπεύει τη γη, τρέφει τους ανθρώπους

Μετάφραση: Καρίνα Λάμψα 

Αθήνα, Εκδόσεις Καπόν 2017 
334 σελ. 
ISBN 978-618-5209-15-5 
Τιμή 24,50 € / στο βιβλιοπωλείο μας 19,60 € 


Ένα διάσημο μοντέλο οικολογικής και πρωτοποριακής γεωργίας στην Ευρώπη, η Φάρμα του Μπεκ Ελουέν αποτελεί έργο ζωής της Perrine και του  Charles Herve-Gruyer, συγγραφέων του βιβλίου. Η φάρμα δημιουργήθηκε το 2004 στη Νορμανδία και, παρά τις αρχικές δυσκολίες, έχει καταφέρει να δημιουργήσει σε άγονα εδάφη μια γενναιόδωρη όαση ζωής που προσελκύει επισκέπτες απ' όλο τον κόσμο.

Η προσέγγιση της Περρίν και του Σαρλ βασίζεται σε τεχνικές φυσικής γεωργίας και κυρίως στην περμακουλτούρα, μια τεχνική καλλιέργειας με οδηγό τη φύση, που έχει ως σκοπό την αξιοποίηση βιώσιμων πόρων, σχεδιάζοντας ανθρώπινες εγκαταστάσεις που λειτουργούν ως παραγωγικά οικοσυστήματα, χωρίς σπατάλη και χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων. 

Δουλεύοντας αποκλειστικά με το χέρι, ο Σαρλ και η Περρίν παράγουν άφθονες και ποιοτικές σοδειές σε πολύ μικρή επιφάνεια, ενώ παράλληλα δημιουργούν χούμο, βελτιώνουν τη βιοποικιλότητα, ομορφαίνουν τα τοπία, αποθηκεύουν άνθρακα στο έδαφος και στα δέντρα. Μια αγρονομική μελέτη που έγινε σε συνεργασία με εξέχοντες ερευνητές αποδεικνύει την κοινωνική, οικονομική και οικολογική ορθότητα της περμακουλτούρας, που περιγράφει έναν νέο τρόπο άσκησης του επαγγέλματος του αγρότη τον 21ο αιώνα και αποτελεί δυνητικά μια δεξαμενή εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Μέσα από αυτή την ειλικρινή και ξεχωριστή μαρτυρία των δύο συγγραφέων για τις προσπάθειές τους, ο αναγνώστης μπορεί να γνωρίσει δύο ανθρώπους με βαθιά αγάπη για τη γη και όραμα για το μέλλον. Το βιβλίο περιέχει πολύτιμες συμβουλές για επαγγελματίες γεωργούς και ερασιτέχνες κηπουρούς, αλλά ακόμα κι αν ο αναγνώστης δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με την καλλιέργεια, είναι βέβαιο ότι θα απολαύσει την ιστορία της Περρίν, του Σαρλ και της φάρμας τους. 


(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου) 


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου