26/10/19

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΧΩΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ. Η ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΜΑΚΟΙ

Ιωάννης Θ. Φραγκόπουλος
Κοινωνικοχωρικές σχέσεις, αναπαραστάσεις και πολιτικές διαφορές. Η μουσουλμανική μειονότητα και οι Πομάκοι
 

Αθήνα, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2019 (Οκτώβριος)
Σελίδες: 485, με α/μ εικόνες
Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.
ISBN πανόδετου: 978-960-221-827-3
Τιμή: 26,50 € // στο βιβλιοπωλείο μας 23,85 €




Το βιβλίο στηρίζεται στην κοινωνιολογική, ανθρωπολογική και ανθρωπογεωγραφική έρευνα που ξεκίνησα το 1988 και ολοκλήρωσα στις αρχές του 2019 με επιτόπια συμμετοχική παρατήρηση και παράλληλα συλλογή ποσοτικών δεδομένων (και ενδιάμεσες επικαιροποιήσεις). Η ιδιαιτερότητα της συλλογιστικής μου έγκειται στην απόπειρα μιας κοινωνικής μελέτης με εξίσου κατανεμημένες τις ποιοτικές αλλά και ποσοτικές μεθοδολογίες της έρευνας αφενός και τη μικρο- και μακρο-κοινωνιολογική προσέγγιση αφετέρου.

Το βιβλίο αυτό αφορά τις εθνογενετικές διαδικασίες στη νότια Βαλκανική από τις αρχές του 20ού αιώνα και την ανάδυση των εθνών-κρατών αλλά και των μειονοτήτων μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι εθνοπολιτισμικές διαφορές στο μωσαϊκό των μουσουλμανικών πληθυσμών στην περιοχή της Θράκης, η κοινωνικοχωρική συγκρότηση και οι ανισότητες των μειονοτικών οικισμών (Τούρκων, Πομάκων, Ρομά) σε σχέση με τους χριστιανικούς οικισμούς, οι πολιτικές της διαφοράς, οι πρακτικές αλλά και ο λόγος των φορέων εξουσίας σε επίπεδο περιφερειακής ανάπτυξης, θεσμικής αντιπροσώπευσης (π.χ. μουφτής), πολιτικής "χρήσης" και "κατασκευής" της εθνοτικής διαφορετικότητας των Πομάκων στα πλαίσια τριών εθνικών ιστοριών (Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία) αφορούν το πρώτο μέρος.

Στο δεύτερο μέρος ακολουθεί η ανάλυση των ευρύτερων κοινωνικοοικονομικών και ιδεολογικο-πολιτισμικών μεταβολών που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες των Πομάκων (σε σύγκριση πάντα με τις άλλες εθνοτικές ομάδες της μειονότητας ιδιαίτερα του Ν. Ξάνθης) όταν εισέρχονται σε διαδικασίες κοινωνικής μετάβασης σε μορφές εκχρηματισμένης οικονομίας, και ιδιαίτερα σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένης οικονομίας κατά την τελευταία τριακονταετία. Μια σειρά ενδογενών μεταβολών αναδύεται: οικιακή ομάδα-οικογένεια, σύστημα γαμηλιακών ανταλλαγών, (π.χ. από την τοπική ενδογαμία στην εθνοτική εξωγαμία με τουρκικές ομάδες της πεδιάδας), οικονομικοί μετασχηματισμοί και η διαλεκτική του τοπικού και του παγκόσμιου, η θρησκεία και οι ταυτότητες στη διαδικασία μετάβασης.

Στο τρίτο μέρος αναλύεται μια σειρά εξωγενών μεταβολών που αφορούν σε ευρύτερες περιόδους διαχρονικά: οι άνισες πολιτικές της εθνοτικής και πολιτισμικής διαφοράς σε βάρος των μουσουλμάνων και ιδιαίτερα των Πομάκων, η εκπαίδευση και οι ταυτότητες ως διακύβευμα μεταξύ κεντρικών φορέων εξουσίας (κράτος, Τουρκία), η συγκρότηση του πολιτικού πεδίου και οι πολιτικές στάσεις των Πομάκων αλλά και των άλλων εθνοτικών ομάδων της μειονότητας, οι πολλαπλές ταυτότητες και η κοινωνική συναλλαγή μέσα στις διαδικασίες κοινωνικής μετάβασης-ενσωμάτωσης κ.ά. 

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου