Ευάγγελος Λιβιεράτος
Με ιστορικό διάγραμμα του Ιωάννη Ζ. Τζιφόπουλου
Χώρας χαρτών γράφειν. Με αφορμή τα 130 χρόνια της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, 1889-2019
Κατάλογος έκθεσης
Θεσσαλονίκη, Τρικόγλειος Βιβλιοθήκη, Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 2020 (Ιούλιος)
Σελίδες: 120, με έγχρωμες και α/μ εικόνες και χάρτες
Διαστάσεις: 27 x 27 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-243-722-3
Τιμή: 20,00 € // στο βιβλιοπωλείο μας 18,00 €
«Το γράφειν του τίτλου αναφέρεται στο νόημα του απαρέμφατου που έδινε στην αρχαιότητα η ελληνική γλώσσα και στη γραφή και στη σχεδίαση -εικόνα- όπως τα εννοούμε σήμερα. Αυτό το ρηματικό ουσιαστικό προσδίδει την ενότητα του νοήματος που προκύπτει από τις αναγνώσεις κειμένων και εικόνων που αναφέρονται στη γη. Γι΄αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία το γράφειν την γῆν της ελληνικής, στην έννοια της οποίας ανήκουν και οι χάρτες.
Για τη βαθύτερη σημασία των χαρτών στη δημόσια και ιδιωτική ζωή των ανθρώπων δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά. Αρκεί η παραπομπή στην περί χαρτών συνομιλία του «αμόρφωτου» χωρικού Στρεψιάδη με τον «μορφωμένο» μαθητή του Σωκράτη στις Νεφέλες του Αριστοφάνη, στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. Τους χάρτες συναντάμε σε όλες τις φάσεις της παγκόσμιας Ιστορίας και της ελληνικής, στην οποία υπάρχουν αντιπροσωπευτικά παραδείγματα από την κλασσική αρχαιότητα μέχρι τους ελληνιστικούς-ρωμαϊκούς και βυζαντινούς μέσους χρόνους, όπως με την ἠϊόνα της Άννας Κομνηνής. Αλλά και αργότερα, κατά την λατινική ναυτική αναγέννηση και τον 18ο αι. με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που αφιέρωσαν στους χάρτες Έλληνες λόγιοι, όπως ο Χρύσανθος Νοταράς στις αρχές του και οι Ρήγας Βελεστινλής και Άνθιμος Γαζής στο τέλος του.
Στους χάρτες κατέφυγε και ο Ιωάννης Καποδίστριας όταν το 1827, από την Αγκόνα που ανέμενε το βρετανικό καράβι για την κάθοδό του στην Αίγινα, αναζήτησε στη Γαλλία τη χαρτογραφική υποστήριξη για την οργάνωση του νέου -ευρωπαϊκού- τύπου- κράτους...».
Ευάγγελος Λιβιεράτος
(από το βιβλίο)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου