Εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου «Εν έτει…» 1894, 1936, 1940, της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας, θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Τσιμισκή 11) τη Δευτέρα 6 Απριλίου 2009, ώρα 7.00 μ.μ.
Πρόκειται για τον τρίτο και τελευταίο τόμο της σειράς «Εν έτει…», που καλύπτει τα χρόνια 1894, 1936 και 1940. Η σειρά επικεντρώνεται σε γεγονότα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως τρέχοντα και μικρά, στη διάσταση όμως του μέσου και μακρού χρόνου διαμορφώνουν την Ιστορία. Την εκδήλωση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (ιδρυτής Σχολή Μωραΐτη), θα προσφωνήσουν ο κ. Βασίλης Κρεμμυδάς και η κυρία Νίκη Μαρωνίτη, ενώ για το βιβλίο θα μιλήσει ο κ. Παναγιώτης Μουλλάς.
Στις περίπου
360 σελίδες του τόμου περιέχονται τα πρακτικά τριών διημέρων, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ομιλητές προσέγγισαν τα έτη
1894,
1936 και
1940 μέσα από τα μικρά και καθημερινά συμβάντα κάθε χρονιάς και όχι μέσα από τα κορυφαία και καθοριστικά γεγονότα της.
Το θεατρικό χρονικό του 1894 –χρονιά κήρυξης του σινοϊπωνικού πολέμου– καταγράφει ο θεατρολόγος Θόδωρος Χατζηπανταζής, ενώ η φιλόλογος Σοφία Ντενίση διαβάζει ένα ξεχασμένο από τους μελετητές βιβλίο της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, αναζητώντας σ’ αυτό τις απόψεις της συγγραφέως για τη θέση της γυναίκας. Ο ιστορικός της εκπαίδευσης Αλέξης Δημαράς αναδεικνύει τα κύρια χαρακτηριστικά της εκπαιδευτικής επικαιρότητας της σχολικής χρονιάς 1894-95 και ο καθηγητής πολιτικής και κοινωνικής φιλοσοφίας Παναγιώτης Νούτσος διακρίνει τα στάδια στη διαδικασία για την καθιέρωση του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς.
Φωτογραφία από το περιοδικό «Διάπλασις των Παίδων»
Με το 1936, αρχή της δικτατορίας του Μεταξά, καταπιάνονται ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Σαπρανίδης και ο ιστορικός Βασίλης Κρεμμυδάς. Ο θάνατος πολλών σημαντικών προσώπων της ελληνικής πολιτικής σκηνής και ο επιθετικός σαρκασμός του Υπουργού Ασφαλείας Κ. Μανιαδάκη χρωματίζουν το έτος με μαύρο χιούμορ, σύμφωνα με τον πρώτο, ενώ ο δεύτερος παρατηρεί, μέσα από τις διαφημίσεις στον Τύπο της εποχής, τη διεύρυνση της αστικοποίησης σε μια εποχή που αλλάζει ραγδαία.
Για το 1940, χρονιά κήρυξης του ελληνοϊταλικού πολέμου, η ιστορικός Αλεξάνδρα Πατρικίου παραθέτει και σχολιάζει τον ιδιότυπο «διάλογο» που αναπτύχθηκε στον αθηναΐκό Τύπο ανάμεσα στους Συμμάχους και τον Άξονα σχετικά με το μέλλον της μεταπολεμικής Ευρώπης. Ο ιστορικός Βαγγέλης Καραμανωλάκης, επινοώντας μια φανταστική αλληλογραφία, σκιαγραφεί τα βασικά ιδεολογικά χαρακτηριστικά του «Αθήνησι» πανεπιστημίου, ενώ ο επίσης ιστορικός Φίλιππος Κάραμποτ ξεδιπλώνει τις επιστολές των αναγνωστών στην εφημερίδα «Ελεύθερο Βήμα» που σχολιάζουν τα μικρά της καθημερινότητας στα προεόρτια ενός μεγάλου πολέμου.
Κάθε «έτος» συνοδεύει Παράρτημα με πρωτογενές υλικό, κείμενα και φωτογραφίες της εποχής.
Διαφήμιση του 1936
Ταυτόχρονα με την παρουσίαση του τόμου θα εγκαινιαστεί το «Δεκαήμερο των εκδόσεων της Εταιρείας Σπουδών στο ΜΙΕΤ», κατά το οποίο τα βιβλία της θα προσφέρονται σε ειδικές τιμές.
Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας είναι μη κερδοσκοπικός πολιτισμικός φορέας. Ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1972, με πρωτοβουλία του Αντώνη Μωραΐτη από επίλεκτα μέλη του πνευματικού κόσμου και στελέχη της Σχολής Μωραΐτη. Έτσι, προσφέρθηκε μέσα στη δικτατορία ένα βήμα ελεύθερης έκφρασης σε πανεπιστημιακούς, ειδικούς επιστήμονες και λογοτέχνες.
Από τότε η Εταιρεία πραγματοποιεί ευρύ πρόγραμμα διαλέξεων, σεμιναρίων, συνεδρίων και μαθημάτων για ενήλικες, το οποίο καλύπτει θέματα από ολόκληρο το φάσμα των κοινωνικών επιστημών. Παράλληλα αναπτύχθηκε και το εκδοτικό έργο της, που περιλαμβάνει τη «Θεατρική Βιβλιοθήκη» (ολοκληρωμένη σε 35 τόμους) και τη «Βιβλιοθήκη Γενικής Παιδείας», την οποία απαρτίζουν εργασίες που παρουσιάστηκαν σε εκδηλώσεις της Εταιρείας. Επίσης εκδίδονται τακτικά τα Πρακτικά των Επιστημονικών Συμποσίων που οργανώνει δύο φορές το χρόνο η Εταιρεία και καλύπτουν ποικίλους τομείς νεοελληνικού ενδιαφέροντος.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Εταιρεία Σπουδών και την Σχολή Μωραΐτη επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.moraitis-school.com/school/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου