16/10/12

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΑΝΤΑΠΑΣΗ «ΜΕ ΧΤΥΠΗΣΕ ΣΤΙΣ 2:45»

Ελισάβετ Αντάπαση
Με χτύπησε στις 2:45
 
Έκθεση - Φωτογραφική Εγκατάσταση


Η φωτογραφική εγκατάσταση της Ελισάβετ Αντάπαση με τίτλο Με χτύπησε στις 2:45 εγκαινιάζεται την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012 στις 19:00 στο Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκη 11).

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Νοεμβρίου 2012 και θα λειτουργεί με το εξής ωράριο: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-15:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-21:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η έκθεση πραγματοποιείται ως παράλληλη δράση της θεατρικής παράστασης Με χτύπησε στις 2:45 που παρουσιάζεται στο πλαίσιο των 47ων Δημητρίων σε συμπαραγωγή με την Πειραματική Σκηνή της “Τέχνης” και σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου (Τρίτη 23, Τετάρτη 24 και Πέμπτη 25 Οκτωβρίου στις 9:00 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον - Παρασκευοπούλου 42 & Κωνσταντινουπόλεως).

Η εγκατάσταση αποτελείται από τα πορτραίτα 150 εθελοντών συνοδευόμενα από φράσεις-μαρτυρίες προερχόμενες από το βιβλίο της Eléonore Mercier
Je suis complètement battue, που έχει θέμα την ενδοοικογενειακή βία και αποτελεί τη βάση της παράστασης. Για τη δημιουργία της έκθεσης η καλλιτέχνης ζήτησε από τυχαία επιλεγμένους ανθρώπους να «δανείσουν» το πρόσωπό τους φωτογραφιζόμενοι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Μέσα από αυτήν την πληθώρα προσώπων χάνεται τελείως η ατομική ταυτότητα του καθενός και εικονοποιείται ένα πορτραίτο της κοινωνίας, με στόχο να καταδειχθεί πως το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας είναι κάτι που μας αφορά όλους.


Μέσα από το πρόσωπο του «Άλλου», η έκθεση επιχειρεί να υπαινιχθεί το κρυφό πρόσωπο της βίας, τη διεισδυτικότητά της και τη διαρκή παρουσία της στο κοινωνικό σύνολο. Η βία αυτή είναι ευρεία, πολυπρόσωπη και πάντα τραυματική. Είναι ένα παγκόσμιο, διαταξικό και διαχρονικό φαινόμενο που εκδηλώνεται άγρια, μα συχνά καμουφλάρεται και αποσιωπάται. Αποφεύγοντας κάθε απόπειρα αναπαράστασης, οι φωτογραφίες επιθυμούν να υπογραμμίσουν το ρεαλισμό πίσω από τη βία που βιώνουμε, είτε σε προσωπικό είτε σε συλλογικό επίπεδο, έστω και αν αρνούμαστε να δούμε το ίδιο το γεγονός, την έκταση και τις συνέπειές του.

Την ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί συζήτηση σχετικά με το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας. Θα μιλήσουν η ψυχολόγος και επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Κοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών
Χρυσάνθη Ζαφειράτου, η δικηγόρος, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Ρωξάννη Κωστατζίκη, η σκηνοθέτης Ελένη Ευθυμίου και η επιμελήτρια της έκθεσης Ελισάβετ Αντάπαση.

INFO – Έκθεση Ελισάβετ Αντάπαση 
«Με χτύπησε στις 2:45» 

Διάρκεια 
Σάββατο 20 Οκτωβρίου έως και 3 Νοεμβρίου 2012

Ωράριο λειτουργίας 
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-15:00 
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-21:00

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 288.036

fax: 2310 226.460

bookstore-thessaloniki@miet.gr
http://www.miettsimiski11.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: