4/12/12

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΙΕΤ 1-31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Αγαπητοί φίλοι,

Όσοι εξακολουθούμε να πιστεύουμε στις αξίες που ενσωματώνει το βιβλίο, γνωρίζουμε πολύ καλά τον συμβολισμό που μεταφέρει η χειρονομία του δωρίζειν βιβλία. Η αναζήτηση και επιλογή του κατάλληλου βιβλίου για τον ξεχωριστό κάθε φορά αποδέκτη αποτελεί μια συναρπαστική διαδρομή. Επιτρέψτε μας να σας συντροφέψουμε διακριτικά σε αυτή την περιπλάνηση ανάμεσα στις πολυάριθμες, ευρύτατου ενδιαφέροντος και υψηλής αισθητικής εκδόσεις που διατίθενται στο βιβλιοπωλείο μας, προτείνοντάς σας τους τίτλους εκείνους που θα ανταποκρίνονταν καλύτερα στις ανάγκες σας.

Οι ειδικές προσφορές/προτάσεις, που θα ισχύουν από 1 έως 31 Δεκεμβρίου 2012 είναι το δώρο του ΜΙΕΤ προς εσάς. 

Παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας (τηλ. 2310 288 036) για όποια επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση.

Ευχαριστούμε για την προσοχή και την εμπιστοσύνη σας.

Σας ευχόμαστε Καλές Γιορτές και μία Καλύτερη Χρονιά.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ 
ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ
ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ
Κείμενα: Δ. Ν. Μαρωνίτης
Αθήνα, Μ.Ι.Ε.Τ. 2012
227 σελ. με 99 έγχρ. και 
1 α/μ εικόνες
Τιμή πανόδετου 37,56 €
Τιμή προσφοράς 22,54 €

Η έκδοση αυτή συγκεντρώνει εκατό έργα του Δημοσθένη Κοκκινίδη με θέμα την «Οδύσσεια». Η συγκομιδή αυτή είναι καρπός επίμονης ζωγραφικής δουλειάς είκοσι ετών, ένα «ζωγραφικό δοκίμιο» εν προόδω, που με τα χρόνια απέκτησε τη σημασία και τη βαρύτητα ενός ενιαίου έργου. Στις εικόνες από τις περιπέτειες του Οδυσσέα που φιλοτέχνησε ο Κοκκινίδης, η λαχτάρα του νόστου συνυφαίνεται με την άγρια ομορφιά του ταξιδιού.

ΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Συγγραφέας: David S. Landes
Αθήνα, Μ.Ι.Ε.Τ. 2012
663 σελ. με 8 έγχρ. & 32 α/μ εικόνες και 11 πίνακες.
Τιμή χαρτόδετου 32,86 €
Τιμή πανόδετου 42,25 €
Τιμή προσφοράς 19,72 € & 25,35 €

Στα «Γρανάζια του χρόνου» επιχειρείται μια πρώτη απόπειρα να καταγραφεί η γενική ιστορία της μέτρησης του χρόνου και η (θετική ή αρνητική) συμβολή της σε ό,τι αποκαλούμε σύγχρονο πολιτισμό. Κατά τον Λάντες, η εφεύρεση του μηχανικού ρολογιού στη μεσαιωνική Ευρώπη ήταν μία από τις σημαντικότερες εφευρέσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας όσον αφορά τις επαναστατικές επιπτώσεις που είχε στις πολιτισμικές αξίες, τις τεχνολογικές αλλαγές, την οργάνωση της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, αλλά και τη διαμόρφωση της ανθρώπινης προσωπικότητας.

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 
ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ
Συγγραφέας: Graham Shipley
Αθήνα, Μ.Ι.Ε.Τ. 2012
808 σελ. (2 τόμοι) με 44 α/μ εικόνες, 9 χάρτες και 8 πίνακες.
Τιμή χαρτόδετου 37,56 €
Τιμή πανόδετου 51,64 €
Τιμή προσφοράς 22,54 € & 30,98 €

Το βιβλίο του Γκρέιαμ Σίπλυ αποτελεί μείζονα συμβολή στη μελέτη της ελληνιστικής περιόδου, και προάγει τη συνθετική θεώρηση της εποχής από το θάνατο του Αλέξανδρου ως το Άκτιο με κατευθυντήρια αρχή ότι τα ιστορικά γεγονότα, η κοινωνία και η κουλτούρα συγκροτούν ένα ενιαίο όλο. Στη μελέτη παρουσιάζονται συνθετικά δυναστείες, γεωγραφικές περιοχές και θέματα, τα οποία συνοδεύονται από πλούσιο εικονογραφικό υλικό, χάρτες, πίνακες και διαγράμματα.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ
Συγγραφέας: Θεόδωρος Π. Λιανός
Αθήνα, Μ.Ι.Ε.Τ. 2012
217 σελ. με 10 διαγράμματα
Τιμή χαρτόδετου 11,26 €
Τιμή προσφοράς 6,76 €

Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται μια συστηματική και αναλυτική παρουσίαση των οικονομικών ιδεών και θεωριών του Αριστοτέλη. Ο άριστος βίος, η οριακή χρησιμότητα, το κράτος ευημερίας, η διαφάνεια και ο απολογισμός στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, το μέγεθος του πληθυσμού και η σχέση του με την εδαφική έκταση της χώρας αποτελούν και σήμερα ιδιαιτέρως σημαντικά ζητήματα. Και οι προτάσεις του Αριστοτέλη για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, για έλεγχο στη δημόσια διοίκηση και αυστηρή λογοδοσία των κυβερνώντων, για τη διατήρηση ενός σταθερού νομικού πλαισίου, για την εφαρμογή της μεσότητας και την αποφυγή των άκρων στην κατοχή πλούτου, για την ένταξη των φτωχών πολιτών στην παραγωγική διαδικασία διατηρούν την αξία τους και για τη σύγχρονη εποχή.

ΤΟ ΓΟΥΡΙ 2013
Ε.Λ.Ι.Α. 2012
Τιμή προσφοράς 28,00 €

Το γούρι του Ε.Λ.Ι.Α. για το 2013 είναι ένα τυπογραφικό κόσμημα από έντυπο του 19ου αιώνα σε ασήμι 925o, σε μενταγιόν και καρφίτσα. Στο κέντρο αναγράφεται «13» με ελληνική γραφή «ιγ΄». (ασημένιο και επίχρυσο).

ΤΟ ΓΟΥΡΙ 2013
Ε.Λ.Ι.Α. 2012-2011
Τιμή προσφοράς 70,00 €

Το μενταγιόν συνδυάζεται με το γούρι του 2012 και 2011.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ
Συγγραφείς: Pierre Cabanes, Olivier Chaline, Bernard Doumerc, Alain Ducellier, Michel Sivignon
Αθήνα, Μ.Ι.Ε.Τ. 2011
993 σελ. με 25 α/μ χάρτες
Τιμή χαρτόδετου 42,25 €
Τιμή πανόδετου 51,64 €
Τιμή προσφοράς 25,35 € & 30,98 €

Πέρασμα που δίνει στον Νότο πρόσβαση στην κεντρική Ευρώπη και αντίστροφα, αλλά κυρίως δρόμος επικοινωνίας της Ανατολής με τη Δύση, γέφυρα και σύνορο ανάμεσα σε δύο κόσμους, συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Ελλάδα ήδη από τον 8ο π.Χ. αιώνα, η Αδριατική υπήρξε ο τόπος όλων των ειρηνικών επαφών και των εχθρικών συγκρούσεων μεταξύ λαών, πολιτισμών, θρησκειών και πολιτικών καθεστώτων. Πέντε Γάλλοι ιστορικοί, διατρέχουν ο καθένας από μια ιστορική εποχή, από την Αρχαιότητα ώς τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας στο τέλος του 20ού αιώνα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ
ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ
Φωτογραφίες 1943-1980
Κείμενα: Μ. Πυρλή, Β. Χατζηγεωργίου, Κωστής Λιόντης, Heba Farid
Αθήνα, Μ.Ι.Ε.Τ. 2011
567 σελ. με 626 α/μ εικόνες
Τιμή πανόδετου 79,81 €
Τιμή προσφοράς 51,00 €

Ο Δημήτρης Παπαδήμος γεννήθηκε στο Κάιρο το 1918. Από το 1956 μέχρι και το 1980 και με ορμητήριο την Αθήνα, ταξίδεψε και φωτογράφισε την Ελλάδα. Η έκδοση αυτή παρουσιάζει περισσότερες από 500 φωτογραφίες που χρονικά καλύπτουν τέσσερις δεκαετίες και γεωγραφικά τη λεκάνη της Μεσογείου, με έμφαση στην Αίγυπτο και την Ελλάδα. Ο Παπαδήμος αποτυπώνει τοπία και ανθρώπους από την έρημο, τον Νείλο, το Σινά, την Γκάνα, την Κύπρο, την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ 
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Συγγραφέας: Fritz Gschnitzer
Αθήνα, Μ.Ι.Ε.Τ. 2011
557 σελ.
Τιμή χαρτόδετου 28,17 €
Τιμή προσφοράς 16,90 €

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα μοναδικό εισαγωγικό εγχειρίδιο για την κοινωνική ιστορία της αρχαίας Ελλάδας με αφετηρία τους μυκηναϊκούς χρόνους. Τα άπειρα στοιχεία για την οργάνωση της μυκηναϊκής κοινωνίας που προέκυψαν από την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β επιτρέπουν να αρχίσει η εξέταση της ελληνικής κοινωνικής ιστορίας περίπου μισή χιλιετία πριν από τα ομηρικά έπη. Τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών, που ήταν άλλοτε γνωστά μόνο στους κύκλους των ειδικών, αξιοποιούνται εδώ προσφέροντας μια εποπτική εικόνα για την πρωιμότατη φάση της ελληνικής ιστορίας, αλλά και μια πρωτότυπη παρουσίαση της κοινωνικής ιστορίας μέχρι τα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα.

ΑΡΙΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Η ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΞ
Κείμενα: Α. Καραδήμου-Γερολύμπου, Η. Παπαϊωάννου, Ά. Γεωργίου
Θεσσαλονίκη, Μ.Ι.Ε.Τ. 2011
135 σελ. με 54 έγχρ. & 70 α/μ εικόνες
Τιμή πανόδετου 28,17 €
Τιμή προσφοράς 16,90 €

Η οδός Παπαμάρκου είναι ένας μικρός δρόμος στην καρδιά της περιοχής που παλαιότερα ήταν γνωστή με το όνομα Μπαζάρ και σήμερα ως Πλατεία Άθωνος στη Θεσσαλονίκη. Στην οδό αυτή χτυπά η καρδιά μιας κυψέλης μαγαζιών και εργαστηρίων που από τον Μεσοπόλεμο φιλοξενούνται σε μικρά, ισόγεια και διώροφα οικήματα χτισμένα μετά την πυρκαγιά του 1917. Οι φωτογραφίες του Άρι Γεωργίου είναι μια περιήγηση σε αυτήν την περιοχή, που έγινε σε τέσσερις χρονικές περιόδους: το 1979, το 1990, το 1996 και το 2009-10.

Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
Συγγραφείς: Λυδία Σαπουνάκη-Δρακάκη, Μαρία Λουίζα Τζόγια-Μοάτσου
Αθήνα, Μ.Ι.Ε.Τ. 2011
539 σελ. με 46 α/μ εικόνες
Τιμή χαρτόδετου 37,56 €
Τιμή πανόδετου 46,95 €
Τιμή προσφοράς 22,54 € & 28,17 €

Η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ιδρύθηκε το 1930, συγχρόνως με το Εθνικό Θέατρο και αφού είχαν προηγηθεί πολύχρονες, αποσπασματικές και συνήθως αναποτελεσματικές προσπάθειες εκπαίδευσης των ηθοποιών, κυρίως από ιδιώτες. Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της η σχολή συμπεριέλαβε στο διδακτικό προσωπικό της σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων και της τέχνης, οι οποίοι άφησαν πολύτιμο έργο στα θεατρικά δρώμενα του τόπου. Μέσα από την ενδελεχή μελέτη των ανέκδοτων πρακτικών των συνεδριάσεων του συλλόγου καθηγητών της σχολής και άλλων πηγών καταγράφεται η εξελικτική πορεία της, διερευνώνται συστηματικά οι μηχανισμοί υλοποίησης της θεατρικής εκπαίδευσης τα τελευταία 80 χρόνια και αποδεικνύεται η διαχρονικότητα των ευρύτερων προβληματισμών σχετικά με την εκπαίδευση των ηθοποιών.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ
Συλλογικό έργο
Επιστημονική επιμέλεια: Δ. Καγγελάρη
Αθήνα, Μ.Ι.Ε.Τ. 2010
323 σελ. με έγχρ. & α/μ εικόνες
Τιμή πανόδετου 61,61 €
Τιμή προσφοράς 36,97 €

Κορυφαίος σκηνοθέτης και παιδαγωγός του θεάτρου, ο Κάρολος Κουν ταύτισε το όνομά του με την ίδρυση του Θεάτρου Τέχνης και την εδραίωση του μοντερνισμού στη νεοελληνική σκηνή. Η έκδοση αυτή επιχειρεί να παρακολουθήσει την πορεία του μέσα στον χρόνο, αναδεικνύοντας τους βασικούς σταθμούς της. Αυτοβιογραφικές σελίδες, αθησαύριστα κείμενα και μαρτυρίες συνεργατών, συνδυάζονται με κριτικές αποτιμήσεις της εποχής, σύγχρονες μελέτες και την παραστασιογραφία του Κουν.

ΚΛΕΙΤΟΣ ΚΥΡΟΥ
ΨΗΓΜΑΤΑ ΜΝΗΜΗΣ
Φωτογραφίες 1936-2000
Κείμενα: Μ. Καλαφάτη, Ξ. Α. Κοκόλης, Γ. Κουμαρίδης
Αθήνα, Μ.Ι.Ε.Τ. 2011
159 σελ., με 12 έγχρ. & 105 α/μ εικόνες
Τιμή πανόδετου 32,86 €
Τιμή προσφοράς 19,72 €

Έξι χρόνια μετά το θάνατο του Θεσσαλονικιού ποιητή Κλείτου Κύρου, η έκδοση αυτή έρχεται να μας γνωρίσει μία ακόμα πλευρά της πολυσχιδούς δραστηριότητάς του, την ενασχόλησή του με τη φωτογραφία που άρχισε από τα εφηβικά ακόμη χρόνια του. Η έκδοση περιλαμβάνει φωτογραφίες από το φωτογραφικό αρχείο του Κύρου, το οποίο ανήκει στο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ. Τη φωτογραφική ματιά του Κύρου ελκύουν έντονα τοπία και μνημεία, περίεργα στιγμιότυπα, καθώς και ορισμένες σταθερές θεματικές: καρνάγια, βάρκες και ψαράδες, στέγες, δέντρα και βράχια.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΦΑΡΑΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ
Κείμενα: Μ. Αρφαράς
Αθήνα, Μ.Ι.Ε.Τ. 2010
109 σελ. με 57 έγχρ.
εικόνες

Η έκδοση αυτή παρουσιάζει 65 ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, που αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της νεότερης δουλειάς του καλλιτέχνη. Ο Αρφαράς συχνά συνδυάζει διαφορετικές μεταξύ τους τεχνικές. Σε ένα έργο του μπορούν να συνυπάρχουν το σχέδιο, η ζωγραφική, το κολάζ καθώς και διάφορες τεχνικές της χαρακτικής, όπως η ξυλογραφία και η μεταξοτυπία.
 
ΤΟΝΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ
ΕΡΓΑ 1947-2010
Κείμενα: Τόνια Νικολαΐδη,
Τάκης Μαυρωτάς
Αθήνα, Μ.Ι.Ε.Τ. 2010
145 σελ., με 103 έγχρ.
και α/μ εικόνες

Η έκδοση αυτή παρουσιάζει 75 περίπου έργα της χαράκτριας Τόνιας Νικολαΐδη από τα φοιτητικά της χρόνια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1946-1952), στο εργαστήριο χαρακτικής του Γιάννη Κεφαλληνού, έως τα τελευταία έργα της, τις ψηφιακές εκτυπώσεις του 2010.

ΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΞΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ
Κείμενα: Θ. Εξαρχόπουλος
Αθήνα, Μ.Ι.Ε.Τ. 2012
143 σελ. με 111 έγχρ. και
α/μ εικόνες
Τιμή set 97,74€
Τιμή προσφοράς set 48,87 €
 
Η έκδοση αυτή παρουσιάζει περισσότερα από 70 έργα χαρακτικής, αντιπροσωπευτικά των εικαστικών αναζητήσεων του δημιουργού. Χαραγμένα τα περισσότερα σε λινόλεουμ και τυπωμένα από τον ίδιο, συνοδεύονται από έναν αριθμό έργων επεξεργασμένων και τυπωμένων ψηφιακά. Παρουσιάζεται επίσης μια σειρά εικόνων από βιβλία που έχει σχεδιάσει ή ακόμα και τυπώσει και βιβλιοδετήσει ο καλλιτέχνης.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ
ΣΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΑ 1860-1960
Συλλογικό έργο
Αθήνα, Μ.Ι.Ε.Τ. 2010
231 σελ. με 458 έγχρ. & 104 α/μ εικόνες
Τιμή χαρτόδετου 38,28 €
Τιμή πανόδετου 47,85 €
Τιμή προσφοράς 22,97 € & 28,71 €

Η έκδοση επικεντρώνεται σε σχολικά βιβλία (αλφαβητάρια, αναγνωστικά, Νεοελληνικά Αναγνώσματα) γραμμένα και εικονογραφημένα από γνωστούς λογοτέχνες και καλλιτέχνες. Παρουσιάζεται η συμβολή δέκα λογοτεχνών (Γ. Δροσίνης, Γ. Καζαντζάκη, Ζ. Παπαντωνίου, Α. Καρκαβίτσας, Ι. Πολέμης, Γ. Ξενόπουλος, Π. Νιρβάνας, Ε. Ουράνη, Σ. Μυριβήλης, Μυρτιώτισσα) και δεκαπέντε καλλιτεχνών (Ι. Πλατύς, Κ. Μαλέας, Φ. Κόντογλου, Γ. Κεφαλληνός, Γ. Στέρης, Π. Βυζάντιος, Σ. Βασιλείου, Κ. Γραμματόπουλος, Λ. Μοντεσάντου κ.ά).

ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ
Χαρτογραφία και Ιστορία
15ος -17ος αιώνας
Συλλογικό έργο
Επιστημονική επιμέλεια: 
Γ. Τόλιας
Αθήνα, Μ.Ι.Ε.Τ. 2010
272 σελ. με 372 έγχρ. & α/μ εικόνες
Τιμή χαρτόδετου 43,06 €
Τιμή πανόδετου 52,63 €
Τιμή προσφοράς 25,84 € & 31,58 €

Η έκδοση αυτή παρουσιάζει εικόνες του Αιγαίου, όσες αποτυπώθηκαν σε χάρτες και γεωγραφικά έργα κατά τους πρώιμους νεότερους χρόνους. Η χαρτογραφική παραγωγή εντάσσεται στο ιστορικό της πλαίσιο, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται οι λόγοι για τους οποίους σχεδιάστηκαν και κυκλοφόρησαν οι χάρτες του Aιγαίου και φωτίζονται οι ποικίλες ανάγκες -πρακτικές, γνωστικές ή ενημερωτικές- που καλύπτουν.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Συλλογικό έργο
Αθήνα, Μ.Ι.Ε.Τ. 2010
439 σελ. με έγχρ. & α/μ εικόνες
Τιμή χαρτόδετου 43,08€
Τιμή πανόδετου 52,65 €
Τιμή προσφοράς 25,84 € & 31,60 €

Το έργο αυτό είναι καρπός συλλογικής προσπάθειας μιας πλειάδας ερευνητών. Φιλοδοξία του είναι να κεντρίσει το ενδιαφέρον του ευρύτατου κοινού για το μέγιστο και αειθαλές επίτευγμα του ελληνισμού, τη γλώσσα του. Όπως σημειώνει στον Πρόλογό του ο επιμελητής Μιχάλης Κοπιδάκης: «Η περιοδολόγηση της γλωσσικής μας ιστορίας, η κατάτμηση δηλαδή του εκτεταμένου πεδίου της έρευνας, είθισται να συστοιχείται με σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία του ελληνισμού. Στην ιστορία λοιπόν της Ελληνικής διακρίνονται πέντε περίοδοι, αλλά με σύνορα ρευστά. Η πρώτη, η Αρχαιοελληνική, έχει την αρχή της στο έρεβος των αιώνων και την απόληξή της στον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου (323 π.Χ.). Η δεύτερη, η περίοδος της Κοινής, δικαιούται να διεκδικήσει
και την εποχή του Ιουστινιανού (527-565 μ.Χ.). Η τρίτη περίοδος, η Βυζαντινή ή Μεσαιωνική, εκτείνεται ώς την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως (1453), η τέταρτη, η Μεταβυζαντινή ή πρώιμη Νεοελληνική, ώς τις παραμονές της εθνικής παλιγγενεσίας και η πέμπτη, η κυρίως Νεοελληνική, ώς τις μέρες μας».

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Διαδρομές στην ιστορία του
Συλλογικό έργο
Αθήνα, Μ.Ι.Ε.Τ. 2008
359 σελ. με 372 έγχρ. & α/μ εικόνες
Τιμή πανόδετου 62,20 €
Τιμή προσφοράς 37,32 €

Ειδικοί ερευνητές αρχαιολόγοι, βυζαντινολόγοι, επιμελητές μουσειακών συλλογών, συλλέκτες, ιστορικοί της λογοτεχνίας, ανθρωπολόγοι και ιστορικοί παρουσιάζουν στο βιβλίο αυτό μερικές από τις κοινωνικές και πολιτισμικές όψεις των παιχνιδιών στην Ελλάδα, φωτίζοντας παράλληλα ορισμένες ιστορικές τους διαδρομές. Χάρη στην προσεκτικά επιλεγμένη και φροντισμένη εικονογράφηση, παρουσιάζονται στον τόμο για πρώτη φορά πλήθος παιχνίδια που βρίσκονται σήμερα σε ιδιωτικές και μουσειακές συλλογές.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ
Σχέδια 1934-1994
Κείμενα: Διον. Καψάλης, Ν. Π. Παΐσιος, Π. Ζουμπουλάκη
Αθήνα, Μ.Ι.Ε.Τ. 2008
309 σελ. με 218 έγχρ. & α/μ εικόνες
Τιμή πανόδετου 71,77 €
Τιμή προσφοράς 43,06 €

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ομώνυμης έκθεσης που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, σε συνεργασία με την γκαλερί Ζουμπουλάκη, και πραγματοποιήθηκε στον εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου Εϋνάρδου. Στην έκδοση αυτή παρουσιάζεται αυτόνομα μια σειρά από 225 σχέδια του Γιάννη Μόραλη, που φιλοτεχνήθηκαν στο διάστημα 1934-1994.

ΤΟ ΑΓΙΟN ΟΡΟΣ 
ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
Συγγραφέας: Κ. Κιλεσοπούλου, Δ. Παυλόπουλος
Αθήνα, Μ.Ι.Ε.Τ. 2007
167 σελ. με 118 α/μ & 176 έγχρ. εικόνες
Τιμή χαρτόδετου 33,49 €
Τιμή πανόδετου 43,06 €
Τιμή προσφοράς 20,09 € & 25,84 €

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ομώνυμης έκθεσης που διοργανώθηκε από το Μ.Ι.Ε.Τ. σε συνεργασία με την Αγιορειτική Πινακοθήκη της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας. Το Άγιον Όρος, τόσο με την πνευματική παράδοση την οποία διακονεί όσο και με την ομορφιά της φύσης και τα πλούτη της τέχνης του, άσκησε στους καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένους, ιδιαίτερη γοητεία και βρέθηκε συχνά να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ιδεολογική περιδίνηση του νέου ελληνισμού.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 
ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ
από τον 7o έως τον 15ο αιώνα
Γενική εποπτεία: Α. Ε. Λαΐου
Αθήνα, Μ.Ι.Ε.Τ. 2006
1963 σελ. (τόμοι 3)
με έγχρ. & α/μ εικόνες και
αναδιπλούμενους χάρτες
Τιμή χαρτόδετου 84,71 €
Τιμή πανόδετου 114,83 €
Τιμή προσφοράς 50,71 € & 68,90 €

Παρόλο που υπήρχαν πολλές μελέτες για διάφορες όψεις της βυζαντινής οικονομίας, έλειπε ωστόσο μέχρι τώρα ένα συνθετικό έργο που να μελετάει την οικονομία του Βυζαντίου ως σύνολο και να δίνει μιαν ολοκληρωμένη εικόνα των δομών, της διάρθρωσης και της εξέλιξής της μέσα στο χρόνο. Αυτό το κενό φιλοδοξεί να καλύψει η «Οικονομική ιστορία του Βυζαντίου», ένα συλλογικό έργο που συγκεντρώνει και συνθέτει τα πορίσματα των κλάδων της οικονομικής ιστορίας, της νομισματικής, της αρχαιολογίας, της γεωγραφίας/γεωλογίας, της ιστορίας της τέχνης, των θεσμών και του δικαίου για τους βυζαντινούς μεσαιωνικούς χρόνους από τον 7ο έως τον 15ο αιώνα. Οι συγγραφείς αυτού του έργου μελετούν, μεταξύ άλλων, τους δημογραφικούς παράγοντες, τις φυσικές και τεχνολογικές συνθήκες της παραγωγής, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τις δομές και την οργάνωση της παραγωγής στην αγροτική οικονομία και την οικονομία των πόλεων, τον οικονομικό ρόλο του κράτους και τα δημοσιονομικά φαινόμενα, την κατανάλωση, τις επενδύσεις και τους πιστωτικούς μηχανισμούς, τις τιμές, τους τρόπους ανταλλαγής, το εσωτερικό και το εξωτερικό εμπόριο, την παραγωγή και την κυκλοφορία των νομισμάτων, τους θεσμούς της ιδιοκτησίας και των συναλλαγών, όψεις του πρακτικού δικαίου της οικονομίας, την οικονομική ιδεολογία και τη θέση της βυζαντινής οικονομίας στον μεσαιωνικό κόσμο της Μεσογείου.

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ 
ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ
Κείμενα: Δ. Δασκαλόπουλος, Ε. Χ. Κάσδαγλης, Γ. Σταθάτος
Αθήνα, Μ.Ι.Ε.Τ. 2000
183 σελ. με 129 α/μ εικόνες
Τιμή πανόδετου 45,93 €
Τιμή προσφοράς 27,56 €

Το λεύκωμα παρουσιάζει τις φωτογραφίες που τράβηξε ο ίδιος ο ποιητής από τα φοιτητικά του χρόνια στο Παρίσι (1918-1924) ως τις τελευταίες εκδρομές του στην Ελλάδα (1969-1970). Οι φωτογραφίες τυπώθηκαν μία ανά σελίδα και σε μεγάλο σχήμα, προκειμένου να αναδειχθεί η στιβαρή και συχνά αψεγάδιαστη γοητεία τους, και με χρονολογική σειρά, αφού ο Σεφέρης είναι ίσως ο μόνος άνθρωπος των γραμμάτων στην Ελλάδα που θα μπορούσε κανείς να εικονογραφήσει ολόκληρη τη ζωή του, χρόνο το χρόνο, αποκλειστικά με φωτογραφικό υλικό.

ΤΟ ΕΝΔΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΟ
ΓΥΡΙΣΜΑ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ
Συγγραφέας: Ι. Παπαντωνίου
Αθήνα, Ε.Λ.Ι.Α. 1999
502 σελ. με 777 έγχρ. & α/μ εικόνες
Τιμή πανόδετου 71,77 €
Τιμή προσφοράς 43,06 €

Το λεύκωμα παρακολουθεί τη μόδα, τις ενδυματολογικές μεταβολές, προτιμήσεις και συνήθειες των κατοίκων των Αθηνών από το 1880 έως το 1920, τη Belle Epoque της πρωτεύουσας, ενώ συγχρόνως με πλούσιο εικαστικό και φωτογραφικό υλικό δίνει την αίσθηση και την αισθητική των Αθηνών όταν από ένα απλό χωριό μεταμορφώνονται σε ένα κοσμικό κέντρο της Ευρώπης.

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΩΝ
Συγγραφέας: Eric J. Hobsbawm
Αθήνα, Μ.Ι.Ε.Τ. 2000, 
ανατύπωση 2012
593 σελ.
Τιμή χαρτόδετου 25,84 €
Τιμή προσφοράς 15,50 €

Η εποχή των αυτοκρατοριών (1875–1914) βρίθει από αντιφάσεις. Ήταν μια εποχή πρωτόγνωρης ειρήνης στον δυτικό κόσμο, η οποία προκάλεσε μια εποχή εξίσου πρωτόγνωρων παγκόσμιων πολέμων. Ήταν μια εποχή, παρά τα φαινόμενα, αύξουσας κοινωνικής σταθερότητας μέσα στη ζώνη των ανεπτυγμένων βιομηχανικών οικονομιών...· ταυτόχρονα όμως αυτός ο «ανεπτυγμένος» βιομηχανικά κόσμος δημιούργησε αναπόδραστα στην περιφέρειά του τις συνδυασμένες δυνάμεις της εξέγερσης και της επανάστασης που έμελλαν να τον καταποντίσουν.

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Συγγραφέας: Eric J. Hobsbawm
Αθήνα, Μ.Ι.Ε.Τ. 1994, 
ανατύπωση 2012
509 σελ.
Τιμή χαρτόδετου 23,92 €
Τιμή προσφοράς 14,35 €

«Η μελέτη μου χωρίζεται σε τρία μέρη. Οι επαναστάσεις του 1848 αποτελούν το προοίμιο για τις κύριες εξελίξεις της περιόδου. Τις εξελίξεις αυτές, που καλύπτουν το δεύτερο μέρος, τις εξετάζω μάλλον από πανευρωπαϊκή και, όπου είναι απαραίτητο, από παγκόσμια σκοπιά, παρά ως κεφάλαια κάποιας αυτοτελούς «εθνικής» ιστορίας. Τα κεφάλαια του βιβλίου χωρίζονται πιο πολύ από τα θέματά τους παρά χρονολογικά, αν και οι κύριες υποπερίοδοι ―δηλαδή, χονδρικά, η ήσυχη αλλά επεκτατική δεκαετία του 1850, η πιο ταραχώδης δεκαετία του 1860, η οικονομική έξαρση και κατόπιν η κρίση των πρώτων χρόνων της δεκαετίας του 1870― θα πρέπει να είναι ευδιάκριτες. Το τρίτο μέρος του βιβλίου επιχειρεί να δώσει μια εποπτική εικόνα της οικονομικής, κοινωνικής και πνευματικής ζωής στο τρίτο τέταρτο του 19ου αιώνα». (Από τον πρόλογο του συγγραφέα).

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ 1917-1918
Συγγραφέας: Γεώργιος Β. Λεονταρίτης
Αθήνα, Μ.Ι.Ε.Τ. 2000
711 σελ., 4 χάρτες
Τιμή χαρτόδετου 30,62 €
Τιμή προσφοράς 18,37 €

Το βιβλίο αυτό εξετάζει τα καθέκαστα της εμπλοκής της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, δηλαδή τις πολιτικές εξελίξεις, εσωτερικές και διεθνείς, που επηρέασαν τη θέση της χώρας, αλλά και τους στόχους και τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως καταδεικνύει η λεπτομερής και σε βάθος ανάλυση, οι επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς μέσα στη δίνη της σύρραξης συνδέονταν αναπόσπαστα με το συμμαχικό ιμπεριαλιστικό σύστημα και τους εντός του ανταγωνισμούς.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ
Συγγραφέας: Fernand Braudel
Αθήνα, Μ.Ι.Ε.Τ. 2001
787 σελ.
Τιμή πανόδετου 23,92 €
Τιμή προσφοράς 14,35 €

«Καλό θα ήταν να μπορούσαμε να ορίσουμε τον πολιτισμό απλά και με σαφήνεια, όπως ορίζουμε μια ευθεία, ένα τρίγωνο, ένα χημικό στοιχείο…», αρχίζει το βιβλίο του ο Μπρωντέλ. Φαίνεται όμως ότι δεν είναι εύκολο. Ο ίδιος πασχίζει γι’ αυτό σε ολόκληρη την πρώτη ενότητα του έργου του, και τελικά το κατορθώνει. Ορίζει τον πολιτισμό με τρόπο τόσο γλαφυρό και πειστικό, που λίγο θέλει να πιστέψει ο αναγνώστης ότι το πράγμα ήταν αυτονόητο κι ότι επρόκειτο απλώς για το αυγό του Κολόμβου… Οπλισμένος τώρα με μεθοδολογικό εργαλείο τον ορισμό αυτόν, αλλά και με το χάρισμα να γοητεύει τον αναγνώστη του, όπως άλλοτε ο Ιούλιος Βερν, ο συγγραφέας μάς παίρνει από το χέρι να κάνουμε μαζί το γύρο του κόσμου. Όχι για να περιγράψει τους σύγχρονους πολιτισμούς σαν τουριστικός οδηγός, αλλά για να φτάσει στο βάθος τους και να τους εξηγήσει.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ (1821-1833)
Συγγραφέας: Douglas Dakin
Αθήνα, Μ.Ι.Ε.Τ. 1983
439 σελ.
Τιμή χαρτόδετου 19,14 €
Τιμή προσφοράς 11,48 €

Η ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης διακρίνεται σε δύο συνεχόμενες φάσεις. Η πρώτη καταγράφει πώς άρχισε βαθμιαία να διογκώνεται το κύμα της δυσαρέσκειας, πώς διαδόθηκαν οι ιδέες του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, πώς διαμορφώθηκε η έννοια του Ελληνικού Έθνους, πώς οργανώθηκε η Φιλική Εταιρεία, πώς, τέλος, άρχισαν οι εχθροπραξίες. Η δεύτερη είναι η εποχή του Καποδίστρια, του πρώτου Κυβερνήτη της ανεξάρτητης Ελλάδας, μια περίοδος διαπραγμετεύσεων ανάμεσα στους Έλληνες και τις ευρωπαϊκές Δυνάμεις, και διπλωματικών αποστολών από την Πετρούπολη στο Παρίσι και από το Λονδίνο στη Βιέννη, οι οποίες κατέληξαν σε μονιμότερες πολιτειακές διευθετήσεις και στην άφιξη του Όθωνα. Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει με συντομία και σαφήνεια την περίπλοκη αρχή του κινήματος, την αργή και συγκεχυμένη εξέλιξη των μαχών, τους ελιγμούς των Μεγάλων Δυνάμεων, τα κίνητρα και τα γεγονότα της Επανάστασης.

ΧΑΡΑΚΤΙΚΟ
ΜΙΧΑΛΗ ΑΡΦΑΡΑ
Η φυγή του χρόνου
Τιμή με κορνίζα 264,77 €
Τιμή χωρίς κορνίζα 238,53 €

Το έργο «Η φυγή του χρόνου» φιλοτεχνήθηκε με την τεχνική της έγχρωμης χαλκογραφίας, από τον Μιχάλη Αρφαρά, αποκλειστικά για το Μ.Ι.Ε.Τ., με την ευκαιρία της έκθεσης του καλλιτέχνη «Διακοπές από τη λογική», που διοργανώθηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στο Μέγαρο Εϋνάρδου, τον Οκτώβριο 2010. Τυπώθηκαν 50 και 10 ΕΑ (αντίτυπα του καλλιτέχνη) αριθμημένα αντίτυπα, καθένα από τα οποία φέρει την υπογραφή του καλλιτέχνη.

ΧΑΡΑΚΤΙΚΟ
ΜΑΝΟΛΗ ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗ
Μνήμες μβ’
Τιμή με κορνίζα 264,77 €
Τιμή χωρίς κορνίζα 238,53 €

Το έργο «Μνήμες μβ΄» φιλοτεχνήθηκε με την τεχνική της φωτοχάραξης σε φωτοπολυμερικό τσίγκο, από τον Μανόλη Γιανναδάκη, αποκλειστικά για το Μ.Ι.Ε.Τ., με την ευκαιρία της έκθεσης του καλλιτέχνη «Γεω-γραφίες χωρικών ορίων», που διοργανώθηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στο Μέγαρο Εϋνάρδου, τον Μάιο του 2007. Τυπώθηκαν 50 αριθμημένα αντίτυπα σε χειροκίνητη πρέσα και σε χαρτί Velin Arches Blanc 270 gr/m², καθένα από τα οποία φέρει την υπογραφή του καλλιτέχνη.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Επιμέλεια: Ευρυδίκη Αμπατζή, Θεόδωρος Κουτσογιάννης
Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία 2012
493 σελ. με έγχρ. εικόνες
Τιμή χαρτόδετου 51,65 €
Τιμή προσφοράς 38,74 €

Στη Συλλογή εκπροσωπούνται όλα τα είδη των εικαστικών τεχνών. Η ζωγραφική με έργα διαφόρων τεχνικών (ελαιογραφία, υδατογραφία, τέμπερα, παστέλ, ακρυλικό, μικτές τεχνικές) και θεματικών (προσωπογραφία, τοπιογραφία, ηθογραφία, ιστορία, μυθολογία, αλληγορία) καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της, ενώ υπάρχει και ξεχωριστή σειρά ιστορικών προσωπογραφιών, Προέδρων της Βουλής και Πρωθυπουργών. Παρουσιάζονται επίσης έργα αναγνωρισμένων Νεοελλήνων χαρακτών και γλυπτών.

ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ
Επιμέλεια: Μαριλένα Ζ. Κασιμάτη
Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία 2012
681 σελ.
Τιμή πανόδετης κασετίνας 56,34 €
Τιμή προσφοράς 42,25 €

Οι δώδεκα κοινοβουλευτικές ομιλίες, που παρουσιάζονται σε αυτήν την έκδοση και συνοδεύονται από κατατοπιστικές εισαγωγές, φωτίζουν ενδιαφέρουσες πτυχές του πολιτικού βίου της χώρας, αλλά και κορυφαίες προσωπικότητες της κοινοβουλευτικής μας ιστορίας. Κυρίως, όμως, προβάλλουν και επιβεβαιώνουν βασικές αρχές και αξίες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος: το διάλογο, την επιχειρηματολογία, τον ορθολογισμό, την αφοσίωση στα κοινά, την προτεραιότητα του εθνικού και συλλογικού συμφέροντος.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΡΕΙΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
Επιστημονική επιμέλεια – κείμενα – επιλογή
ηχητικού υλικού: Θεοφάνης Σουκαλέλης (ΚΑΛΜΕ)
Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία 2009
92 σελ. με α/μ και έγχρ. εικόνες
Τιμή πανόδετου 46,95 €
Τιμή προσφοράς 35,21 €

Στο λεύκωμα παρουσιάζεται η μουσική πορεία των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου ανά τους αιώνες, σαν γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Με θαυμαστό τρόπο κατόρθωσαν να διατηρήσουν τη μουσική τους γλώσσα, αντιμετωπίζοντας με φαντασία και έμπνευση το καινούριο, αλλά και διαφυλάσσοντας με σεβασμό το πατροπαράδοτο. Στους τέσσερις ψηφιακούς δίσκους (CDs) που συνοδεύουν την έκδοση καταγράφονται τραγούδια αργά και γοργά με ποικίλη θεματολογία (κύκλος της ζωής, κύκλος του χρόνου και άλλα). Το λεύκωμα πλαισιώνεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Επιστημονική επιμέλεια – κείμενα – επιλογή
ηχητικού υλικού: Γιώργος Κοκκώνης
Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία 2008
109 σελ. με α/μ και έγχρ. εικόνες
Τιμή πανόδετου 28,17 €
Τιμή προσφοράς 21,13 €

Στο λεύκωμα αυτό παρουσιάζεται ο μουσικός πολιτισμός της Ηπείρου, που είναι μια παράδοση μακρά, αλλά και ζωντανή και σε εξέλιξη. Το θέμα προσεγγίζεται σε συνάρτηση με τη φυσική γεωγραφία και την ανθρωπογεωγραφία του χώρου. Στους τρεις ψηφιακούς δίσκους (CDs) που συνοδεύουν την έκδοση καταγράφονται χαρακτηριστικά τραγούδια της Ηπείρου.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Επιστημονική επιμέλεια – κείμενα – επιλογή
ηχητικού υλικού: Λάμπρος Λιάβας
Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία 2007
85 σελ. με α/μ και έγχρ. εικόνες
Τιμή πανόδετου 23,47 €
Τιμή προσφοράς 17,60 €

Η έκδοση προτείνει ένα μικρό μουσικό οδοιπορικό, με στόχο να "ψυχανεμιστεί" ο ακροατής τον πλούτο, την ποικιλία, τη δύναμη και τη γοητεία της μουσικής παράδοσης της Δωδεκανήσου. Στην επιλογή του υλικού έγινε προσπάθεια να περιληφθούν ηχογραφήσεις που καλύπτουν τον κύκλο της ζωής (νανουρίσματα, του γάμου, μοιρολόγια), τον κύκλο του χρόνου (κάλαντα διάφορων περιόδων, αποκριάτικα, πασχαλινά κ.ά), αφηγηματικά τραγούδια (ακριτικά και παραλογές), κ.ά.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ

ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ
Γενική επιμέλεια: Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα,
Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου
Αθήνα, Εθνική Πινακοθήκη 2012
495 σελ. με έγχρ. εικόνες
Τιμή χαρτόδετου 37,56 €
Τιμή προσφοράς 30,05 €

Τα έργα που παρουσιάζονται αποτελούν "άγνωστους θησαυρούς" της Εθνικής Πινακοθήκης και διεκδικούν μια θέση στο φως όχι μόνο λόγω της υψηλής ποιότητάς τους, αλλά κυρίως γιατί εμπλουτίζουν με νέα νοήματα την αφήγηση της ιστορίας της νεότερης ελληνικής τέχνης.

TΣIΛΛΕΡ
Επιμέλεια: Μαριλένα Ζ. Κασιμάτη
Αθήνα, Εθνική Πινακοθήκη 2010
303 σελ. με έγχρ. εικόνες
Τιμή χαρτόδετου 46,95 €
Τιμή προσφοράς 37,56 €

Αφετηρία και στήριγμα κάθε αναφοράς στον Τσίλλερ υπήρξε για χρόνια μία και μόνη έκδοση, εξαντλημένη από καιρό, που είχε κυκλοφορήσει το 1973 με υπογραφή του Δημήτρη Παπαστάμου. Τριάντα επτά χρόνια είναι όντως ικανός χρόνος για να σκύψουμε και πάλι πάνω στον Τσίλλερ, ενδεχομένως και υπό νέα οπτική γωνία.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Συλλογικό έργο
Αθήνα, Εθνική Πινακοθήκη-Εθνική Τράπεζα 2009
283 σελ. με 200 έγχρ. εικόνες
Τιμή χαρτόδετου 46,95 €
Τιμή προσφοράς 37,56 €

Στο λεύκωμα αυτό παρουσιάζονται περίπου 200 έργα, αριθμός που ανταποκρίνεται σε μικρό τμήμα της συλλογής που αριθμεί περί τα 2.500 έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής. Ποιοτικά και ιστορικά ήταν τα κριτήρια της επιλογής η οποία καλύπτει χρονολογικά τον 19ο και 20ο αιώνα και περιλαμβάνει μερικούς από τους πλέον σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες.

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ
Κείμενα: Μ. Λαμπράκη-Πλάκα,  
Ν. Μισιρλή
Αθήνα, Εθνική Πινακοθήκη 2006
219 σελ. με έγχρ. εικόνες
Τιμή πανόδετου 46,95 €
Τιμή προσφοράς 37,56 €

Το βιβλίο παρουσιάζει μέρος των συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης. Οι ιστορικές συλλογές της Πινακοθήκης έχουν ως αφετηρία τα μεταβυζαντινά χρόνια και τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, που κατάγεται από την Κρητική Σχολή, καλύπτουν την επτανησιακή ζωγραφική, και αποκτούν εύρος, κύρος και πληρότητα με τα έργα που αντιπροσωπεύουν την καλλιτεχνική δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους έως σήμερα.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Συλλογικό έργο
Αθήνα, Εθνική Πινακοθήκη 1999
699 σελ. με έγχρ. εικόνες
Τιμή πανόδετου 93,89 €
Τιμή προσφοράς 75,11 €

Η έκδοση έγινε με την αφορμή της επετείου της συμπλήρωσης του πρώτου αιώνα λειτουργίας της Εθνικής Πινακοθήκης. Πρόκειται για ένα πανόραμα της ελληνικής ζωγραφικής σε μια διαδρομή τεσσάρων αιώνων.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΡΟΚΟΣ
Επιμέλεια: Λέτη Αρβανίτη-Κρόκου, Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Αλέκος Λεβίδης
Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη 2012
383 σελ. με έγχρ. και α/μ φωτογραφίες
Τιμή χαρτόδετου 42,25 €
Τιμή προσφοράς 29,57 €

Στην έκδοση παρουσιάζεται τόσο το αρχιτεκτονικό έργο του Κυριάκου Κρόκου μέσα από 47 αρχιτεκτονικά θέματα, με φωτογραφίες, γραμμικά και ελεύθερα σχέδια, σκίτσα και μακέτες, αλλά και το ζωγραφικό του έργο μέσα από 150 επιλεγμένες δημιουργίες του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ 1887-1968
Επιμέλεια: Αγνή Πικιώνη,
Ντόρα Ρόκου-Πικιώνη
Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη 2010
318 σελ. με έγχρ. και α/μ εικόνες
Τιμή χαρτόδετου 32,86 €
Τιμή προσφοράς 23,00 €

Η έκδοση αυτή παρουσιάζει το αρχιτεκτονικό και το ζωγραφικό έργο του μεγάλου έλληνα δημιουργού στην ολότητα και τις εσωτερικές του συνάφειες. Τα κείμενα που συντάχθηκαν ειδικά γι΄ αυτήν, τα κείμενα του Δημήτρη Πικιώνη, η πλούσια εικονογράφηση, αλλά και οι συμβολές παλαιότερων στοχαστών (Γ. Τσαρούχης, Ζ. Λορεντζάτος, K. Frampton, A. Ferlenga, Ν. Χαζηκυριάκος-Γκίκας, Τζ. Καϊμη, Δ. Φατούρος, κ.ά) δίνουν τη δυνατότητα στον αναγνώστη να προσεγγίσει τον κόσμο του στοχαστή, του ζωγράφου, του αρχιτέκτονα.

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΒΟΥΛΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Κείμενα: Συλλογικό έργο
Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη /Άγρα 2006
648 σελ. με 96 α/μ εικόνες
Τιμή χαρτόδετου 103,28 €
Τιμή προσφοράς 72,30 €

Η εκτενής μονογραφία για τη μεγάλη Ελληνίδα φωτογράφο του 20ου αιώνα Βούλα Παπαïωάννου, έρχεται να παρουσιάσει το πολυσχιδές έργο της που «επιδέχεται πολλές αναγνώσεις». Από τη μία η μοναδική καλλιτεχνική της διάσταση και από την άλλη η σύνδεσή της με τα ντοκουμέντα μιας περιόδου, όπου η Ιστορία επεμβαίνει με τρόπο σπαρακτικό στις ζωές των ανθρώπων.

ΕΙΚΟΝΕΣ
14ος - 18ος αιώνας
Συλλογή Ρ. Ανδρεάδη
Συγγραφέας: Α. Δρανδάκη
Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη 2002
289 σελ. με 161 έγχρ. & 95 α/μ εικόνες
Τιμή πανόδετου 75,12 €
Τιμή προσφοράς 52,58 €

Μονογραφία αφιερωμένη σε μία από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων στον κόσμο. Παρουσιάζονται με εκτενή εικονογραφική και τεχνοτροπική ανάλυση 71 φορητές εικόνες από τη συλλογή της Ρένας Ανδρεάδη, οι οποίες χρονολογούνται από τον 14ο έως τον 18ο αι. Ανάμεσα στα έργα περιλαμβάνονται και ορισμένες διάσημες βυζαντινές εικόνες όπως η περίφημη «Γέννηση Volpi» (α' τέταρτο 15ου αι.).

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΙΖΑΡΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

ΦΩΚΑΙΑ 1913-1920
Η μαρτυρία του Φελίξ Σαρτιώ
Κείμενα: Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Χάρης Γιακουμής
Αθήνα, Ριζάρειο Ίδρυμα 2008
318 σελ. με α/μ εικόνες
Τιμή πανόδετου 51,64€
Τιμή προσφοράς 36,19 €

Η πρόσφατη ανακάλυψη από τον ιστορικό της φωτογραφίας Χάρη Γιακουμή όλου του φωτογραφικού υλικού του Φελίξ Σαρτιώ με θέμα τη Φώκαια, καθώς και του προσωπικού του αρχείου με τα άρθρα και τις σημειώσεις του για τα θλιβερά γεγονότα του 1914, μας φανερώνει τον πιο σημαντικό μάρτυρα των γεγονότων και πιστό φίλο των Ελλήνων που με τόση αγάπη στήριξε τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας σε δύσκολους καιρούς.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΟΧΘΟΥ 
1900 - 1960
Συλλογή Νίκου Πολίτη
Συλλογικό έργο
Αθήνα, Ριζάρειο Ίδρυμα – Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου 2005
299 σελ. με α/μ εικόνες
Τιμή χαρτόδετου 61,03€
Τιμή προσφοράς 42,72 €


Το λεύκωμα αυτό επιχειρεί να αποτυπώσει μια εποχή που χάθηκε για πάντα. Αθώα εποχή, σκληρή και για αυτό πραγματική. Οι φωτογραφίες της συλλογής του Νίκου Πολίτη, εκφραστικές, συγκινητικές, γήινες και λιτές, δίνουν το μέτρο του ανθρώπινου μόχθου σε μια Ελλάδα που αλλάζει. Παρατηρώντας τα πρόσωπα των ανθρώπων, τις χειρονομίες τους, τα εργαλεία, τον κόπο τους, αποκομίζουμε την ολοζώντανη εικόνα μιας κοινωνίας σε μεταβατικό στάδιο.

BOISSONNAS
Εικόνες της Ελλάδας / Images of Greece
Επιμέλεια κειμένων: Γιώργος Καραηλίας, Ιάσων Δήμου
Αθήνα, Ριζάρειο Ίδρυμα 2001
178 σελ. με α/μ φωτογραφίες
Τιμή πανόδετου 61,03 €
Τιμή προσφοράς 42,72 €

Η έκδοση αυτή αποτελεί προέκταση της μεγάλης έκθεσης με φωτογραφίες του Fred Boissonnas που οργανώθηκε στο Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο Μονοδενδρίου. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στο μεγάλο κοινό να γνωρίσει το έργο του Ελβετού φωτογράφου. Προς το σκοπό αυτόν επιλέχθηκαν οι πιο ενδιαφέρουσες και αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες του από τις περιοχές που επισκέφθηκε, συνοδευόμενες από τις λακωνικές λεζάντες του ίδιου.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Από την τραγωδία, στην εποποιία
Κείμενα: Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Ιωάννης Κολιόπουλος, Ιάκωβος Μιχαηλίδης
Θεσσαλονίκη, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών 2009
352 σελ. με έγχρ. και α/μ εικόνες
Τιμή πανόδετου 49,53 €
Τιμή προσφοράς 34,67 €

Η εγκατάσταση, η επιβίωση και η κομβικής σημασίας συμβολή των προσφύγων στην πορεία και στην φυσιογνωμία του Νεότερου Ελληνισμού αποτελούν ένα λαμπρό ειρηνικό έπος, το οποίο παραμένει ακόμη άγνωστο. Στο βιβλίο, πέντε καθηγητές πανεπιστημίου και εννέα ειδικοί πανεπιστημιακοί τεκμηριώνουν ολοκληρωμένα, για πρώτη φορά, το ανυπέρβλητο εκείνο εθνικό εγχείρημα.

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ 1430-1930
Συλλογικό έργο
Επιλογές κειμένων και μαρτυριών: Αλέξανδρος Γρηγορίου, Ευάγγελος Χεκίμογλου
Θεσσαλονίκη, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών 2009
248 σελ. με έγχρ. και α/μ εικόνες
Τιμή πανόδετου 59,44 €
Τιμή προσφοράς 41,61 €

Ένα «πανόραμα» του περιηγητικού φαινομένου σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη. Συγκεντρώνει –σε ελληνική μετάφραση– επιλεγμένες αγγλικές, αμερικανικές και γαλλικές περιηγητικές πηγές για την πόλη κατά την περίοδο 1430-1930. Περιλαμβάνει επίσης αναλυτικό βιβλιογραφικό κατάλογο των περιηγητών που εντόπισαν οι συγγραφείς και συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα για τον καθένα.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συλλογικό Έργο (5 τόμοι)
Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος 2004
2.200 σελ. με έγχρ. και α/μ εικόνες
Τιμή πανόδετου 150,23 €
Τιμή προσφοράς 105,16 €

Το έργο αποτελείται από τέσσερις αυτοτελείς τόμους, συνολικής έκτασης 2.200 σελίδων. Ο πρώτος τόμος ασχολείται με την επιχειρηματικότητα από τους προϊστορικούς μέχρι τους βυζαντινούς χρόνους. Ο δεύτερος τόμος με την επιχειρηματικότητα κατά την τουρκοκρατία. Ο τρίτος τόμος ασχολείται με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις επιχειρηματικές οικογένειες της περιόδου 1900-1940. Τέλος, ο τέταρτος τόμος αποτελεί ένα λεξικό των επιχειρηματιών της μεσοπολεμικής Θεσσαλονίκης.

ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕ ΦΟΥΝΤΕΣ!
Η ιστορία της επιχειρηματικότητας μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο (1950-1970)
Συγγραφέας: Αγγελική Μυλωνάκη
Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος 2008
222 σελ. με α/μ εικόνες
Τιμή χαρτόδετου 32,86€
Τιμή προσφοράς 23,00 €


Πώς αποτυπώνει τις διαδοχικές μεταμορφώσεις της ελληνικής κοινωνίας, και ειδικότερα την εικόνα, την ιστορική πορεία της επιχειρηματικότητας και των επιχειρηματιών ο ελληνικός κινηματογράφος στις δύο μεταπολεμικές δεκαετίες; Σ' αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον ερώτημα η Αγγελική Μυλωνάκη καταθέτει τη δική της απάντηση και συνθέτει μια κινηματογραφική εκδοχή της ιστορίας του "επιχειρείν" στη μεταπολεμική Ελλάδα. Το βιβλίο φέρνει στο φως το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Έλληνα, καθώς αυτό εναλλάσσεται και εξελίσσεται στα πρόσωπα αγαπημένων ηθοποιών του ελληνικού κινηματογράφου.

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ο χώρος, οι άνθρωποι, η ιστορία
Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Έ. Γκαλά - Γεωργιλά
Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος 2008
230 σελ. με έγχρ. και α/μ εικόνες
Τιμή χαρτόδετου 28,17 €
Τιμή προσφοράς 19,72 €

Η πλατεία Ελευθερίας ήταν η πρώτη πλατεία που δημιουργήθηκε στην πόλη και γρήγορα αναδείχθηκε σε κομβικό χώρο, ο οποίος έσφυζε από ζωή και συγκέντρωνε την κοσμική και οικονομική κίνηση. Τη στενή σύνδεση της πλατείας με την ιστορία της Θεσσαλονίκης έχει τη δυνατότητα να ψηλαφήσει και να αντιληφθεί ο αναγνώστης αυτής της έκδοσης.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΠΟΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Συλλογικό έργο
Αθήνα, Καπόν 2010
96 σελ. με 220 έγχρ. εικόνες
Τιμή χαρτόδετου 26,00 €
Τιμή προσφοράς 18,20 €


Ο σύντομος αυτός οδηγός ενημερώνει τον αναγνώστη για τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, για τον πλούτο και την ποικιλία των εκθεμάτων του που καλύπτουν τη μακραίωνη ιστορία του αρχαίου κόσμου. Χωρίς να περιγράφονται και να παρουσιάζονται αναλυτικά τα διάφορα εκθέματα, δημοσιεύονται γενικές πληροφορίες για όλες τις συλλογές και κυρίως για το πώς παρουσιάζονται στις αίθουσες του Μουσείου. Παράλληλα, απεικονίζονται έργα αντιπροσωπευτικά της κάθε συλλογής που μαρτυρούν την καλλιτεχνική ποιότητα και αξία των εκθεμάτων του μεγαλύτερου Μουσείου της Ελλάδας.

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ
Κείμενα: Ευτυχία Κουρκουτίδου- Νικολαΐδου
Αθήνα, Καπόν 2008
120 σελ. με 150 έγχρ. εικόνες
Γλώσσες: ελληνική και αγγλική (δίγλωσση έκδοση)
Τιμή χαρτόδετου 30,00 €
Τιμή προσφοράς 21,00 €

Στη μικρή αυτή μονογραφία παρουσιάζεται το ναΐδριο του Σωτήρος Χριστού στη Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην εικονογραφική και στυλιστική ανάλυση των τοιχογραφιών του μνημείου, που φωτογραφήθηκαν μετά τον καθαρισμό τους ειδικά για την έκδοση αυτή, προκειμένου να αναδειχθεί η θεολογική και καλλιτεχνική αξία αυτού του πολύ σημαντικού, αν και λιγότερο γνωστού, βυζαντινού μνημείου της δεύτερης σε σπουδαιότητα πόλης της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ 
στα 1900
Κείμενα: Αστέριος Ι. Κουκούδης
Αθήνα, Καπόν 2008
64 σελ. με 226 έγχρ. εικόνες και 12 χάρτες
Τιμή χαρτόδετου 28,00 €
Τιμή προσφοράς 19,60 €

Μέσα από σπάνια φωτογραφικά τεκμήρια που αποτυπώνουν ποικίλες εκφάνσεις της ζωής στις βλάχικες κοινότητες των αρχών του 20ού αιώνα, επιχειρείται η συνοπτική αλλά συστηματική παρουσίαση της ιστορικής πραγματικότητας και πολιτισμικής ταυτότητας της λατινόφωνης ρωμιοσύνης. Το βιβλίο αποτελεί σημαντική συμβολή στην εθνογραφική βιβλιογραφία και συμβάλλει
αποφασιστικά στην κατανόηση του βλάχικου στοιχείου ως συστατικού της εθνικής μας ταυτότητας.

ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΕΝΟΣ ΣΥΛΛΕΚΤΗ
Συλλογή: Βασίλη Κορκολόπουλου
Γενική επιμέλεια: Βασίλης Δ.
Κορκολόπουλος, Χριστίνα Παππά
Αθήνα, Καπόν 2008
306 σελ. με 300 έγχρ. εικόνες
Τιμή πανόδετου 65,00 €
Τιμή προσφοράς 45,50 €

Διασώζοντας από τη λήθη σπάνια αντικείμενα λαϊκής τέχνης από όλο το φάσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων του πρόσφατου παρελθόντος (όπλα, παλάσκες, μεδουλάρια, φυλακτά, ρολόγια κ.ά.), ο Βασίλης Κορκολόπουλος αναζητεί με αυταπάρνηση τον μίτο που θα τον οδηγήσει πίσω, σε ξεχασμένα στρώματα του ελληνικού πολιτισμού και ψυχισμού. Γι’ αυτό, ακόμα και το απλό ξεφύλλισμα του καταλόγου της συλλογής του αποτελεί κάτι παραπάνω από ένα μάθημα καλαισθησίας· εξοικειώνει τον αναγνώστη με το συμβολικό «λεξιλόγιο» που συγκρότησε και εξέφρασε τον φαντασιακό κόσμο του Νεοέλληνα. Αυτό που προσδίδει στη συλλογή ένα ιδιαίτερο στίγμα και μια ευρύτερη σημασία είναι ακριβώς αυτή η μέριμνα του δημιουργού της για την πολιτιστική μας αυτογνωσία, την οποία και φιλοδοξεί να αναδείξει η παρούσα έκδοση.

ΜΕ ΣΤΗΜΟΝΙ ΚΑΙ ΥΦΑΔΙ
Υφαντά και φορεσιές 
από το Μέτσοβο
Κείμενα: Catherine Van Steen, Ελένη Λυκιαρδοπούλου
Αθήνα, Καπόν 2006
168 σελ. με 270 έγχρ. εικόνες
Τιμή πανόδετου 52,00 €
Τιμή προσφοράς 36,00 €

Το βιβλίο «Με στημόνι και υφάδι. Υφαντά και φορεσιές από το Μέτσοβο» αναδεικνύει με απλό και γλαφυρό τρόπο τα μυστικά του μετσοβίτικου υφαντού, παρουσιάζοντας το θέμα τόσο από την τεχνική και αισθητική πλευρά του όσο και από την πλευρά της προσέγγισης των ποικίλων ερμηνειών, των συμβόλων και του ρόλου του υφαντού ως μέρους της καθημερινής ζωής του Μετσόβου. Αντιπροσωπευτικά δείγματα οικιακών υφαντών και φορεσιών από τη Συλλογή του Λαογραφικού Μουσείου του Ιδρύματος του βαρόνου Μ. Τοσίτσα, που οι περιγραφές τους συμπληρώνονται με πολλές και εντυπωσιακές εικόνες, μας μυούν στην ομορφιά της τέχνης και της παράδοσης του μετσοβίτικου υφαντού.

Ο ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Κείμενα: Αλέξανδρος Παπαγεωργίου – Βενετάς
Αθήνα, Καπόν 2004
216 σελ. με 215 έγχρ. εικόνες
Τιμή πανόδετου 65,00 €
Τιμή προσφοράς 45,50 €

Το βιβλίο αποτελεί ένα χρονικό των επισκέψεων στην Ακρόπολη των διαφόρων Ελλήνων και ξένων περιηγητών του 19ου και 20ού αιώνα. Διερευνώνται επίσης διάφορα σχετικά θέματα: Πώς βίωσαν το προσκύνημα της Aκρόπολης οι αλλεπάλληλες γενιές Ελλήνων και ξένων επισκεπτών; Tι πορείες ακολούθησαν στο δρόμο τους προς τα μνημεία και πόσο σεβάσθηκαν τους αρχαίους δρόμους προσπέλασης; Πώς δημιουργήθηκε πρόσφατα ο νέος «Aθηναϊκός Περίπατος», εκπλήρωση ενός πολεοδομικού οράματος που γεννήθηκε μαζί με τη νέα Aθήνα το 1833; Tο λεύκωμα, γραμμένο με γλαφυρό αλλά και εύληπτο τρόπο, εμπλουτισμένο με σπάνια σχεδιαστικά και φωτογραφικά τεκμήρια, μας υπενθυμίζει ότι, όπως στη ζωή, έτσι και στην τέχνη «ο δρόμος είναι ο στόχος».

ΤΑΚΗΣ ΤΛΟΥΠΑΣ
Φωτογραφικό οδοιπορικό 
στο Άγιον Όρος, 1969
Κείμενα: Κ. Μπαλάφας, 
Γ.Ν. Πεντζίκης
Αθήνα, Καπόν 2001
160 σελ. με 115 α/μ εικόνες
Γλώσσες: ελληνική και αγγλική (δίγλωσση έκδοση)
Τιμή πανόδετου 42,00 €
Τιμή προσφοράς 29,40 €

Ο Τάκης Τλούπας, καλλιτέχνης φωτογράφος, γνωστός κυρίως για τη δουλειά του στη Θεσσαλία, επισκέφθηκε το Άγιον Όρος το 1969. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του κατέγραψε με το φακό του την καθημερινή ζωή και τα πρόσωπα των μοναχών, καθώς και τα ιερά κτίσματα. Το οδοιπορικό του Τάκη Τλούπα περιλαμβάνει 115 φωτογραφίες που, πέρα από την καλλιτεχνική τους αξία, αποτελούν ιστορικές μαρτυρίες για τη ζωή στο Άγιον Όρος το 1969, πολύτιμες για τους μελετητές αλλά και το ευρύ κοινό.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΑ
Μακεδονία – Θεσσαλονίκη 1870-1940
Συγγραφείς: Γιάννης Μέγας, Δημήτρης Τακάς
Αθήνα, Καπόν 2001
192 σελ. με 212 έγχρ. εικόνες
Γλώσσες: ελληνική και αγγλική (δίγλωσση έκδοση)
Τιμή πανόδετου 57,00 €
Τιμή προσφοράς 39,90 €

Μέσα από τίτλους ανωνύμων εταιρειών ξετυλίγεται η οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα, σε μια σημαντική περίοδο της ιστορίας της (1870-1940), που σηματοδοτεί τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας και τα πρώτα μετά την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στο ελληνικό κράτος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικονογράφηση των τίτλων, με την ποικιλία των θεμάτων και τη χρωματική αρμονία, ειδικότερα σήμερα που οι τίτλοι έπαυσαν να υπάρχουν με την παραδοσιακή έντυπη μορφή και έγιναν άυλοι.

ΕΝΘΥΜΙΟΝ
Από τη ζωή της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης 1897-1917
Κείμενα: Γιάννης Μέγας
Αθήνα, Καπόν 1993
192 σελ. με 217 έγχρ. εικόνες
Γλώσσες: ελληνική και αγγλική (δίγλωσση έκδοση)
Τιμή πανόδετου 52,00 €
Τιμή προσφοράς 36,40 €

Η ιστορία της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα η ζωή της Εβραϊκής Κοινότητας προβάλλουν μέσα από εικονογραφημένες καρτ ποστάλ της περιόδου 1897-1917. Το εικονογραφικό υλικό και τα κείμενα που το συνοδεύουν κατανέμονται σε οκτώ ενότητες:
• Τύποι και ενδυμασίες
• Δουλειές του ποδαριού
• Βιομηχανία και εμπόριο
• Κατοικίες και γειτονιές
• Κοινοτικά κτήρια και ιδρύματα
• Το Νεκροταφείο
• Γεγονότα και προσωπικότητες
• Ντονμέδες (εξισλαμισμένοι Εβραίοι)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΛΙΣΣΑ

ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
1830-1920
Κείμενα: Δημήτρης Φιλιππίδης
Αθήνα, Μέλισσα 2007
320 σελ. με 300 εικόνες και σχέδια
Τιμή πανόδετου 77,00 €
Τιμή προσφοράς 53,90 €

Στο βιβλίο αυτό εξετάζεται η νεοκλασική πόλη στην Ελλάδα του 19ου αιώνα ως κατεξοχήν πολιτισμικός νεωτερισμός. Κύριο στοιχείο της το "Σχέδιον", ένας νέος μηχανισμός παραγωγής αστικού χώρου. Εδώ εξετάζεται ο τρόπος εισαγωγής και διάδοσής του σε τρεις μεγάλες γεωγραφικές ενότητες (Στερεά και Πελοπόννησο, Νησιά, Θεσσαλία και "Νέες Χώρες"). Χρονικά καλύπτονται οκτώ δεκαετίες, από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους (1833) ως τη σειρά μεταρρυθμιστικών προτάσεων για την Αθήνα και την ανοικοδόμηση της καμένης Θεσσαλονίκης του 1917.

ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Αρχιτεκτονική
Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Δημήτρης Φιλιππίδης
Αθήνα, Μέλισσα 2003
184 σελ. με 320 έγχρ. εικόνες
Τιμή πανόδετου 55,00 €
Τιμή προσφοράς 38,50 €

Επιχειρείται η χαρτογράφηση της αρχιτεκτονικής στα νησιά του Αιγαίου, από την προϊστορία έως τη σύγχρονη εποχή. Το πρώτο μέρος του βιβλίου, με τα τέσσερα εισαγωγικά κείμενα, παρουσιάζει την ιστορία του Αιγαίου ως μια ενότητα. Τα επτά κεφάλαια που ακολουθούν μελετούν κάθε ενότητα
νησιών ξεχωριστά (Βόρειο Αιγαίο και Σποράδες, Ανατολικό Αιγαίο, Αργοσαρωνικός, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη). Για πρώτη φορά περιλαμβάνονται ισότιμα με τα ιστορικά παραδείγματα, χαρακτηριστικά έργα σύγχρονων αρχιτεκτόνων επιλεγμένα από τη σημαντική παραγωγή των τελευταίων δεκαετιών, ως ελάχιστη απόδειξη της σημερινής ζωντάνιας του Αιγαίου και της αμείωτης γοητείας που αυτό ασκεί. Τα κείμενα έγραψαν οι: Χ. Μπούρας, Μ. Κορρές, Α. Δεληβορριάς, Π. Τουρνικιώτης, Γ. Κίζης, Ν. Σηφουνάκης, Ε. Σαραντάκου, Δ. Φιλιππίδης, Δ. Φατούρος και Ν. Σκουτέλης.

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
Τρείς αιώνες Τέχνης στην Ελληνική Αρχιτεκτονική
Κείμενα: Δημήτρης Φιλιππίδης
Αθήνα, Μέλισσα 1998
300 σελ. με 445 έγχρ. και 13 α/μ εικόνες
Τιμή πανόδετου 66,00 €
Τιμή προσφοράς 46,20 €

Tο βιβλίο εξετάζει τις διακοσμητικές τέχνες που συνοδεύουν την αρχιτεκτονική και περιλαμβάνει έξοχες τοιχογραφίες και ανάγλυφα, εκτελεσμένα πάνω σε επίχρισμα ή σε ξύλινη επένδυση, σε παραδοσιακά αρχοντικά και σε νεοκλασικά μέγαρα στην Eλλάδα. Στόχος του είναι να καταγράψει τα καλύτερα δείγματα της γνήσιας παραδοσιακής και νεοκλασικής τέχνης, σε σχέση με την αντίστοιχη αρχιτεκτονική, και παράλληλα να αναδείξει την εξίσου σημαντική μεταβατική τέχνη που συνυπήρξε με την επίσημη νεοκλασική τέχνη έως και τη δεκαετία του '20.

Α. ΤΑΣΣΟΣ
Επιμέλεια: Σπύρος Καραχρήστος
Αθήνα, Μέλισσα 1998
352 σελ. με 392 έγχρ. και α/μ εικόνες
Τιμή πανόδετου 63,00 €
Τιμή προσφοράς 44,10 €

Tο βιβλίο παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του διάσημου Έλληνα χαράκτη A. Tάσσου, ως καλλιτέχνη και δάσκαλου πάντα ανοιχτού στις νέες τάσεις, του οποίου η τέχνη επηρέασε πολλούς άλλους ομοτέχνους του. Tο έργο του, όπως παρουσιάζεται σε αυτή την έκδοση, περιλαμβάνει πέντε αναλυτικά άρθρα για την καλλιτεχνική δημιουργία του A. Tάσσου και ένα χρονολογικό πίνακα.ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
Βαλκάνια – Μικρασία 
18ος – 19ος αιώνας 
Συγγραφέας: Μίλτος Γαρίδης
Αθήνα, Μέλισσα 1996
144 σελ. με 159 έγχρ. και 6 α/μ εικόνες
Τιμή πανόδετου 38,00 €
Τιμή προσφοράς 26,60 €

Για πρώτη φορά στην Eλλάδα κυκλοφορεί βιβλίο που παρακολουθεί την εξέλιξη και τις μεταμορφώσεις της ζωγραφικής που διακόσμησε κτίρια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας από το 1700 ως το 1900, καθώς και των περιοχών που αποσχίστηκαν από αυτήν κατά τον 19ο αιώνα. H μελέτη των καλλιτεχνικών φαινομένων γίνεται σε συνάρτηση με τις ιστορικές εξελίξεις της κοινωνίας, στην οποία η τέχνη αυτή αποτεινόταν, και ιδιαίτερα της Kωνσταντινούπολης, της Σιάτιστας, της Kαστοριάς, της Bέροιας, της Kοζάνης, του Aγίου Όρους, των Aμπελακίων, του Πηλίου, των Zαγοροχωρίων, της Λέσβου, της Kρήτης, του Mπερατίου, της Σκόρδας, του Aργυροκάστρου, των Tιράνων, του Tιρνόβου κ.ά., και τεκμηριώνεται με πλούσιο εικονογραφικό υλικό.

ΤΑ ΚΕΡΑΜΕΙΚΑ ΤΟΥ 
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
Συγγραφέας: Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου
Αθήνα, Μέλισσα 1995
352 σελ. με 620 έγχρ. εικόνες, σχέδια και χάρτες
Τιμή πανόδετου 63,00 €
Τιμή προσφοράς 44,10 €

Παρουσιάζεται το εκπληκτικό κεραμεικό υλικό που εντοπίζεται στην Eλλάδα μεταξύ των ετών 1700-1950 μ.X., με αναδρομές στα βυζαντινά, ισλαμικά και μεταβυζαντινά κεραμεικά. Tο βιβλίο αποτελεί μια συνολική παρουσίαση του ταυτισμένου κεραμεικού υλικού στην Eλλάδα, ξενόφερτου, αλλά και ντόπιας κατασκευής, καλύπτοντας έτσι το κενό που υπήρχε στην ελληνική βιβλιογραφία.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΪΚΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
Συγγραφέας: Φοίβος Ανωγειανάκης
Αθήνα, Μέλισσα 1991
404 σελ. με 169 έγχρ. και 58 α/μ εικόνες, 178
γραμμικά σχέδια
Τιμή πανόδετου 69,00 €
Τιμή προσφοράς 48,30 €

Kαρπός σαραντάχρονης εργασίας, το βιβλίο του γνωστού μουσικολόγου αποτελεί την πρώτη συνθετική προσπάθεια για τη συνολική μελέτη του χώρου των λαϊκών μουσικών οργάνων, από τα πιο απλά ηχητικά αντικείμενα ως τις πιο περίπλοκες, σύνθετες επιτεύξεις της μουσικής τεχνικής και ευαισθησίας. H μελέτη των μουσικών οργάνων δεν φωτίζει μόνο την ιστορία της μουσικής, αλλά και πολλά προβλήματα της ακουστικής, της τεχνολογίας, της διακοσμητικής, καθώς επίσης και της κοινωνιολογίας, της θρησκείας, της οικονομίας και γενικότερα της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ

ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟ
Συλλογικό έργο
Σχέδια: Π. Φειδάκης,  
Φ. Στεφανίδου
Αθήνα, Εκδόσεις του Φοίνικα 2011
Τιμή πανόδετης κασετίνας 51,64 €
Τιμή προσφοράς 36,15 €

H κασετίνα περιέχει τρία βιβλία για το Δωδεκαήμερο, η βιβλιοδεσία των οποίων έγινε με χειροποίητο χαρτί ασιατικής προέλευσης επεξεργασμένο με χειροποίητους τρόπους. Το πρώτο, με τίτλο Εννέα Χριστουγεννιάτικες ιστορίες, περιλαμβάνει ιστορίες των: Μακρυγιάννη, Κονδυλάκη, Μωραϊτίδη, Κόντογλου, Πλουζιώτη, Σεφέρη, Ιωάννου, Μανιάτη, Καχτίτση. Το δεύτερο, με τίτλο Καλωσορίσματα και Καλοπιάσματα περιέχει κείμενα που περιγράφουν την υποδοχή του Νέου Έτους στις παραδοσιακές κοινωνίες στην Ελλάδα και στην Μικρά Ασία. Το τρίτο, με τίτλο Καλικάντζαροι, αποτελείται από κείμενα που διηγούνται το μύθο των καλικάντζαρων, όπως έχει διασωθεί στην προφορική παράδοση διαφόρων περιοχών της Ελλάδας.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Στις τιμές δεν συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α.
--- 6,5% για τα βιβλία και τα λευκώματα
--- 13% για τα χαρακτικά
2) Για τις νέες εκδόσεις, καθώς και τις επανεκδόσεις (των ετών 2011 – 2012)
--- η έκπτωση 20% - 40% ισχύει μόνο για χονδρική πώληση και
--- η έκπτωση 10% είναι για λιανική πώληση.
3) Περισσότερες πληροφορίες για τα βιβλία αυτού του καταλόγου υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος
www.miet.gr, καθώς και στα blogs των βιβλιοπωλείων του Μ.Ι.Ε.Τ. :
---στην Αθήνα http://miet-amerikis13.blogspot.com και
---στη Θεσσαλονίκη http://miettsimiski11.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: