18/4/13

Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ

Πάνος Βαλαβάνης 
Η Ακρόπολη μέσα από το Μουσείο της 

Αθήνα, Εκδόσεις Καπόν 2013
160 σελ. με έγχρωμες εικόνες
ISBN 978-960-6878-60-2
Τιμή 19,50 € / στο βιβλιοπωλείο μας 17,55 € (χαρτόδετο) 
Τιμή 29,50 € / στο βιβλιοπωλείο μας 26,55 € (πανόδετο) 
(Διατίθεται και στα αγγλικά)


Το βιβλίο Η Ακρόπολη μέσα από το Μουσείο της δεν παρουσιάζει μόνο τα έργα τέχνης που εκτίθενται στο μουσείο. Με αφορμή αυτά προσπαθεί να ανασυνθέσει την ιστορία του ιερού βράχου ως μέρος του πολιτιστικού και του ευρύτερου ιστορικού γίγνεσθαι της αρχαίας Αθήνας. Το βιβλίο ακολουθεί την πορεία του επισκέπτη στο μουσείο, ώστε να μπορεί κάποιος να διαβάσει για τα αρχαία που εκτίθενται μπροστά του.

Είναι όμως έτσι γραμμένο ώστε και με αυτόνομη μελέτη να έχει τη δυνατότητα ο αναγνώστης να προσεγγίσει βαθύτερα τα θέματα και να κατανοήσει τις προϋποθέσεις –πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές ιδεολογικές, καλλιτεχνικές και τεχνολογικές- που οδήγησαν στα μοναδικά έργα της Ακρόπολης. 

Μια όψη από την έκθεση τμήματος του ανατολικού αετώματος του Παρθενώνος στο μουσείο. Η άμεση οπτική επαφή του θεατή με το μνημείο πάνω στο βράχο δίνει ιδιαίτερη δυνατότητα καλλιτεχνικών και ιστορικών συσχετισμών 

Το βιβλίο περιέχει πλουσιότατη εικονογράφηση με φωτογραφίες αλλά και πολλά σχέδια και αναπαραστάσεις, που δίνουν τη δυνατότητα να γίνουν κατανοητά τα αποσπασματικά έργα, το καθένα στο πλαίσιο του. Επίσης το βιβλίο απαντά σε πολλά από τα ερωτήματα που γεννιούνται σε όλους τους υποψιασμένους αρχαιόφιλους, όπως π.χ. πόσο ήταν το μέγεθος της αρχαίας Αθήνας και πόσος ο πληθυσμός της, τι σήμαινε η απεικόνιση θηρίων στα μεγάλα αρχαϊκά αετώματα, τι αντιπροσώπευαν τα αγάλματα των Κορών, γιατί το Ερεχθείο έγινε τόσο σύνθετο και ποιος ο ρόλος των Καρυατίδων, γιατί ο ναός της Αθηνάς Νίκης έγινε ιωνικός, τι οδήγησε τον Περικλή και τους συμβούλους του στην επιλογή του συγκεκριμένου οικοδομικού προγράμματος και πώς χρηματοδοτήθηκαν τα μεγάλα έργα, γιατί αποφασίστηκε η τοποθέτηση ιωνικής ζωφόρου στο δωρικό Παρθενώνα, ποια πολιτικά μηνύματα εξέπεμπε ο γλυπτός διάκοσμος του Παρθενώνος κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: