7/2/14

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΘΕΩΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ. ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΦΥΪΑ

William Dunham
Τα μεγάλα θεωρήματα των μαθηματικών. Ένα ταξίδι στη μεγαλοφυΐα

Μετάφραση: Θεοφάνης Γραμμένος
Αθήνα, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια 2013
376 σελ.
ISBN 978-960-221-603-3
Τιμή 21,30 € / στο βιβλιοπωλείο μας 19,17 €Όπως τα αριστουργήματα της τέχνης, ορισμένα δημιουργήματα της ανθρώπινης μεγαλοφυΐας είναι προορισμένα να ζήσουν για πάντα.

Ιπποκράτης, Ευκλείδης, Αρχιμήδης, Ήρων, Καρντάνο, Νεύτων, Μπερνούλι, Όυλερ, Κάντορ ― τα μεγάλα μαθηματικά θεωρήματα σ’ ένα βιβλίο που παρουσιάζει μια βήμα προς βήμα απόδειξή τους, το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γεννήθηκαν και τη συχνά ταραχώδη ζωή των δημιουργών τους.

«Ένα συναρπαστικό σώμα δοκιμίων για μείζονα μαθηματικά επιτεύγματα που ζωντανεύουν χάρη σε προσωπικές και ιστορικές αφηγήσεις επιδέξια υφασμένες από το συγγραφέα μέσα στο κείμενο. Ένα βιβλίο που πρέπει να βρει τη θέση του στο ράφι όποιου ενδιαφέρεται για την επιστήμη και τους επιστήμονες που τη δημιουργούν.»

R. L. Graham, AT & T Bell Laboratories

«Τα μαθηματικά παρουσιασμένα σαν μια σειρά έργων τέχνης: μια γοητευτική περιδιάβαση σε συγκεκριμένα παραδείγματα ενόρασης και επινοητικότητας. Τα μαθηματικά στο φως της αστραπής.»

Ιsaac Asimov

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας διατρέχοντας τα μαθηματικά ορόσημα δύο χιλιετιών. Τα αποτελέσματα αυτά, όσο παλιά κι αν είναι, παρουσιάζουν μια φρεσκάδα και μια λαμπρή δεξιοτεχνία ακόμη κι έπειτα από τόσους αιώνες. Ελπίζω ότι ο αναγνώστης θα είναι σε θέση να καταλάβει αυτές τις αποδείξεις και να αναγνωρίσει τι τις έκανε τόσο σπουδαίες. Για όσους πετύχουν σ’ αυτό το εγχείρημα, περιμένω ότι θα υπάρξει όχι μόνο μια αίσθηση δέους προερχόμενη από την αναγνώριση του μεγαλείου των άλλων, αλλά και μια αίσθηση προσωπικής ικανοποίησης από το γεγονός ότι μπορεί κανείς να κατανοήσει πράγματι τα έργα ενός δασκάλου.»


Γουίλιαμ ΝτάναμΟ William Dunham σπούδασε τοπολογία, αλλά ενδιαφέρθηκε για την ιστορία των μαθηματικών και ειδικεύτηκε στο έργο του Όυλερ. Έργα του είναι: Journey Through Genius: The Great Theorems of Mathematics (1990), The Mathematical Universe (1994), Euler: The Master of Us All (1999), «Euler and the Fundamental Theorem of Algebra» στο The Genius of Euler: Reflections on his Life and Work (2007), The Calculus Gallery (2008).

(πηγή: εκδόσεις Αλεξάνδρεια)

Δεν υπάρχουν σχόλια: