13/11/15

ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΥΖΙΚΟΥ. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ 19ου ΑΙ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΖΙΚΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ

Αναγραφή της Κυζίκου. Ιστορική πραγματεία του 19ου αι. για την Κυζική χερσόνησο

Έρευνα-Επιμέλεια: Ιωάννης Παπαχρήστου, Πέτρος Ποδάρας, Ιωάννης Ρίζος
Νέα Αρτάκη, Εκδόσεις Κύζικος 2015
140 σελ. με α/μ εικόνες
ISBN 978-960-618-82185-1-2
Τιμή 16,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 12,80 € 




Το παρόν βιβλίο είναι η πρώτη έκδοση του μοναδικού σωζόμενου χειρογράφου της Αναγραφής της Κυζίκου, ενός ανυπόγραφου ιστορικού υπομνήματος, το οποίο φυλάσσεται στην πολύτιμη συλλογή κωδικών της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων (υπ' αριθ. 50).

Πρόκειται για κείμενο τοπικής ιστοριογραφίας που αφορά την αρχαία πόλη της Κυζίκου και την ευρύτερη περιοχή της Κυζικηνής χερσονήσου στη βόρεια Μικρά Ασία, το οποίο διανθίζεται με τη φιλολογική, όπως την αποκαλεί ο συγγραφέας, αναφορά σε επιφανείς προσωπικότητες που κατάγονταν απο την Κύζικο.

Ο συγγραφέας της Αναγραφής της Κυζίκου προσδιορίζει γεωγραφικά την αρχαία Κύζικο και όλες τις πόλεις και τα χωριά της Κυζικηνής χερσονήσου κατονομάζοντάς τα, περιγράφει τη φυσιολογία του τόπου, αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα των πρώτων κατοίκων του στηριζόμενος σε αρχαίες ελληνικές, ρωμαϊκές, βυζαντινές, μεταβυζαντινές και περιηγητικές πηγές, δίνοντας πληροφορίες σχετικά με τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.

Η συστηματικότερη έρευνα του κειμένου επικεντρώνεται στην Αρτάκη (τουρκ. Erdek), γενέτειρα του συγγραφέα. Παρακολουθούμε τις πρώτες προσπάθειες σύστασης ελληνικού σχολείου στην Αρτάκη στις αρχές του 19ου αιώνα, περιδιαβαίνουμε τα παλιά τείχη της και άλλα αρχαία ερείπια της πόλης˙ ακολουθούμε διαδρομές στα περίχωρά της για να γνωρίσουμε τα παρεκκλήσια και τις εκκλησίες της, και τέλος, αποκτούμε μια γενική και τεκμηριωμένη εικόνα του αριθμού των σπιτιών και του πληθυσμού της.

Η παρούσα έκδοση του χειρογράφου συνοδεύεται από εισαγωγή και απόδοση του πρωτοτύπου στη νεοελληνική, εμπεριέχει τους χάρτες του χειρογράφου καθώς και φωτογραφίες.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου) 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: