25/10/18

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ;

Richard Lachmann  
Τι είναι η ιστορική κοινωνιολογία;

Μετάφραση: Γιώργος Σουβλής 

Εισαγωγή, επιμέλεια: Νίκος Βαφέας, Γιάννης Κουμπουρλής 
Αθήνα, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια 2018 
Σελίδες: 239 
Διαστάσεις: 14 x 21 εκ. 
ISBN χαρτόδετου: 978-960-221-786-3
Τιμή: 15,90 € // στο βιβλιοπωλείο μας 14,31 €



Η κοινωνιολογία ξεκίνησε με τον Μαρξ, τον Βέμπερ και άλλους ως μια ιστορική επιστήμη που επιδίωκε να εξηγήσει την ανάδυση και τις συνέπειες της ορθολογικής, καπιταλιστικής κοινωνίας. Σήμερα η ιστορική κοινωνιολογία, στις καλύτερες εκδοχές της, συνδυάζει την ακρίβεια στη θεωρητική συγκρότηση με την προσεκτική επιλογή κατάλληλων μεθοδολογιών σε πολλά επιμέρους πεδία.

Αυτό το καινοτόμο βιβλίο δείχνει τι μαθαίνουμε όταν τοποθετούμε κοινωνικές σχέσεις και συμβάντα στα ιστορικά τους συμφραζόμενα και τι κερδίζουν οι κοινωνιολόγοι όταν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τη χρονικότητα. Πιο συγκεκριμένα, φέρνει τους αναγνώστες σε επαφή με υποδειγματικά έργα ιστορικών κοινωνιολόγων που εμπλέκονται σε παλαιότερες και σύγχρονες διαμάχες στην κοινωνιολογία, την ιστορία και άλλους κλάδους, καθώς πραγματεύονται τις καταβολές του καπιταλισμού, τις επαναστάσεις και τα κοινωνικά κινήματα, τις αυτοκρατορίες και τα κράτη, την ανισότητα, το φύλο και την κουλτούρα, τη δημιουργία και αναδημιουργία των κοινωνιών στο πέρασμα του χρόνου.

«Η εξαιρετική αυτή σύντομη επισκόπηση της ιστορικής κοινωνιολογίας από τον Ρίτσαρντ Λάχμαν φθάνει στην καρδιά του ζητήματος: στην κατανόηση των εν εξελίξει μετασχηματισμών που έχουν δημιουργήσει τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Το βιβλίο θα αποβεί πολύ χρήσιμο σε όσους εννοούν να φέρουν τα μελήματα και τις προσεγγίσεις της ιστορικής κοινωνιολογίας στον ευρύτερο κλάδο – να ιστορικοποιήσουν την κοινωνιολογία ώστε να αποδειχθεί πιο ζωτική και πιο θεμελιωμένη».

ANN SHOLA ORLOFF, Northwestern University

«Ένας από τους κυριότερους συντελεστές της ʺιστορικής στροφήςʺστις κοινωνικές επιστήμες του ύστερου εικοστού αιώνα μας οδηγεί σ' ένα συναρπαστικό ταξίδι. Εξετάζοντας υποδειγματικά έργα σε διαφορετικά κοινωνιολογικά πεδία, ο Λάχμαν σκιαγραφεί επιδέξια τις ποικίλες μέριμνες της ιστορικής κοινωνιλογίας».

ROBERTO FRANZOSI, Emory University

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου) 







Δεν υπάρχουν σχόλια: