10/12/18

Η ΑΡΧΙΣΑΤΡΑΠΙΑ ΤΟΥ ΙΚΟΝΙΟΥ

Κυρίλλου ΣΤ΄
Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως

Η Αρχισατραπία του Ικονίου. Ιστορική περιγραφή των επαρχιών Καππαδοκίας και Λυκαονίας σύμφωνα με σπάνιο χάρτη του έτους 1812

Εισαγωγή - απόδοση στα νεοελληνικά – σχόλια: Τάκης Α. Σαλκιτζόγλου
Γλύφα Βαρθολομιού Ηλείας, Εκδόσεις Μπαλτά 2018
Σελίδες: 235, με α/μ εικόνες και έναν έγχρωμο χάρτη
Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-618-83604-2-6
Τιμή: 15,00 € // στο βιβλιοπωλείο μας 13,50 




Η Αρχισατραπία του Ικονίου είναι ο συντομευμένος τίτλος, με τον οποίο αποκαλείται περιληπτικά και γενικώς ένα σύγγραμμα του μαρτυρικού Πατριάρχη της Κωνσταντινουπόλεως Κυρίλλου Στ', ο οποίος όχι μόνο περιέγραψε αναλυτικά ολόκληρη την επαρχία Ικονίου και Καππαδοκίας, όπου είχε διατελέσει Μητροπολίτης προ της αναρρήσεώς του στον Οικουμενικό Θρόνο, αλλά επί πλέον σχεδίασε, συνέταξε και δημοσίευσε ένα χάρτη της περιοχής εκείνης, ένα Χωρογραφικό Πίνακα, όπως τον ονομάζει.

Τόσο το σύγγραμμα αυτό του Κυρίλλου, όσο και ο χάρτης που το συνοδεύει, που χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα, αποτελούν την πρώτη και λεπτομερή περιγραφή των επαρχιών Λυκαονίας και Καππαδοκίας (Καραμανίας). Μέσα από αυτά αναδύονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους ελληνορθόδοξους πληθυσμούς της λίαν εκτεταμένης αυτής περιοχής, τα ιερά προσκυνήματα και τα βυζαντινά μνημεία της, την ανθρωπογεωγραφία και την ιστορία της.

Το διπλό αυτό πόνημα του Κυρίλλου (ολοκληρωμένο σύγγραμμα και χάρτης) γίνεται σήμερα γνωστό στο αναγνωστικό και φιλέρευνο κοινό, για πρώτη φορά μετά το 1815.

Στο τέλος του συγγράμματος προστίθεται μια σύντομη αλλά επαρκής περιγραφή της Αδριανούπολης, προσφορά του Κυρίλλου στην ιδιαιτέρα του πατρίδα, όπου επέπρωτο να μαρτυρήσει ταυτόχρονα με τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε', θύμα και αυτός της εκδικητικής μανίας του σουλτάνου, ευθύς ως εξερράγη η Επανάσταση του Μαρτίου του 1821.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)








Δεν υπάρχουν σχόλια: