22/1/20

ΜΕΛΕΤΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ

Τερέζα Πεντζοπούλου-Βαλαλά
Μελέτες φιλοσοφίας και αισθητικής

Αθήνα, Ακαδημία Αθηνών-Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας, 2019 (Δεκέμβριος)
Σελίδες: 442
Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-404-358-3
Τιμή: 12,00 € // στο βιβλιοπωλείο μας 10,80 €





«Η φιλοσοφία και η αισθητική έχουν έναν κοινό τόπο, τον τόπο της υπέρβασης. Υπέρβαση του έργου τέχνης προς την ουσία της τέχνης, και αντίστοιχα του φιλοσοφικού στοχασμού προς την ουσία του πραγματικού. Ποια είναι ωστόσο η φύση αυτής της συνάντησης, η οποία παραμένει, κατά βάθος, παράξενη; Δεν μας εισάγει άραγε, στον χώρο του ανεξήγητου ανοίγοντας έτσι τον δρόμο της ερμηνείας; Ερμηνεύουμε την τέχνη όπως ερμηνεύουμε και το πραγματικό.

Όλοι δεχόμαστε ότι κάθε ερμηνεία έχει ιστορικό χαρακτήρα. Όχι όμως μόνον ιστορικό. Υπάρχει και κάτι που ξεφεύγει από τον κλοιό των ιστορικών συνθηκών, υπάρχει το ανεπίκαιρο. Στο φως μιας εγγύτατας του ιστορικού και του ανεπίκαιρου, μιας εξωτερικής έκφρασης που μεταφέρει το πνεύμα της ιστορικής εποχής και ενός εσωτερικού βάθους που παραμένει χώρος ανέγγιχτος από τα «σημεία των καιρών», μπορούμε, πιστεύω, να προσεγγίσουμε καλύτερα την φιλοσοφική και την αισθητική θεώρηση στην συνάντησή μας.

Βαθειά είναι η πεποίθησή μου ότι η αισθητική δεν είναι απλώς κλάδος της φιλοσοφίας∙ είναι η υψηλή στιγμή της. Δεν υπάρχει αισθητική θεώρηση η οποία να μη ριζώνει σε μία φιλοσοφική πίστη για τον άνθρωπο και την μοίρα του, όπως δεν υπάρχει μεταφυσικός στοχασμός -το αυθεντικό στίγμα της φιλοσοφίας- ο οποίος να μην προσφέρεται σε αισθητική θέαση. Το μάθημα της αρχαιότητας φαντάζει ως θησαυρός πολύτιμος. Ο Απόλλων και ο Διόνυσος, αθέατοι φύλακες, αλλά και πρωταγωνιστές, προστατεύουν τόσο το πάθος του φιλοσόφου νου όσο και το βάθος της αισθητικής ψυχής…».

Τερέζα Πεντζοπούλου-Βαλαλά 
(από τον πρόλογο του βιβλίου)


Δεν υπάρχουν σχόλια: