20/2/20

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Α. ΠΙΚΟΥΛΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΣΤΙΣ ΕΣΧΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ: ΟΞΟΣ–ΣΟΓΔΙΑΝΗ–ΙΑΞΑΡΤΗΣ. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Ή ΠΑΡΟΡΜΗΣΗ;» ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΙΕΤ

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
διοργανώνει διάλεξη του Γιάννη Α. Πίκουλα με τίτλο

Στις εσχατιές της εκστρατείας του Μ. Αλεξάνδρου:
Ώξος – Σογδιανή – Ιαξάρτης. Στρατηγική ή παρόρμηση;

στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ,
Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη,
την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020, στις 19:00.

Η διάλεξη πραγματοποιείται με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Γιάννη Πίκουλα Αλέξανδρος Γ΄ ο Μέγας. Δώδεκα ερωτήματα και κάποιες απορίες, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλλιγράφος.


ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ποιος ήταν στην πραγματικότητα ο Αλέξανδρος Γ´, ο γιος του Φιλίππου Β´ της Μακεδονίας, ο ευρύτερα γνωστός ως Μέγας; Ποια ήταν τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της εκστρατείας του και γιατί κατέλιπε τέτοιο μύθο; Πώς πέθανε και που τάφηκε; Το έργο του ήταν αποτέλεσμα ικανοτήτων και αρετής, ή τύχης και συγκυριών; Άλλαξε τον τότε κόσμο, ώστε να θεωρείται πως επέδρασε στον παγκόσμιο πολιτισμό; Του οφείλει κάτι η Κεντρική Ασία, η Ινδική, ή η Κίνα; Έχει σχέση με τη διαμόρφωση του Βουδισμού, ή τη ζηλωτική επικράτηση του Χριστιανισμού;

Με δώδεκα ερωτήματα και τις ανάλογες πολύπλευρες απαντήσεις τους επιχειρείται να δοθεί ευσύνοπτη, όσο και τεκμηριωμένη εικόνα για μια από τις πλέον χαρισματικές προσωπικότητες της αρχαιότητας (και όχι μόνον).

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Γιάννης Αντ. Πίκουλας είναι καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) και εκδότης του διεθνούς αρχαιογνωστικού περιοδικού HOΡOΣ (Όρος). Γέννημα και θρέμμα της Αθήνας (1956) με ισχυρές πελοποννησιακές και προσφυγικές καταβολές. Έχει εκδώσει δέκα μονογραφίες και υπήρξε επιμελητής εκδόσεως δεκαοκτώ τόμων. Οι δημοσιεύσεις του σε ελληνικά και ξένα περιοδικά ή πρακτικά συνεδρίων υπερβαίνουν τις 190. Ασχολείται κυρίως με θέματα Ιστορικής Τοπογραφίας και Επιγραφικής. Επίσης με θέματα υλικού πολιτισμού των αρχαίων, λ.χ. την αμπελοκαλλιέργεια-οινοπαραγωγή και την ελαιοπαραγωγή. H έρευνα του καλύπτει ιδίως την Πελοπόννησο (Aργολιδοκορινθία, Αρκαδία, Λακωνία), Θεσσαλία και Μακεδονία, αλλά και Μ. Ασία.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
ΜΙΕΤ: Τσιμισκή 11, 546 24 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 288036
email: bookstore-thessaloniki@miet.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: