30/1/21

ΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΡΑ

Αρριέττα Ε. Παλιατσάρα
Σίμων και Αγγελική Καρά

Αθήνα, εκδόσεις Μένανδρος, 2020 (Δεκέμβριος)
Σελίδες: 378, με έγχρωμες και α/μ εικόνες, και ένα CD
Διαστάσεις: 24 x 22 εκ.
ISBN σκληρόδετου: 978-618-5447-07-6
Τιμή: 40,00 € // στο βιβλιοπωλείο μας 36,00 €

 


«Αυτή η συνοπτική εργασία φιλοδοξεί να φανερώση κατά το δυνατόν, το έργο και τη ζωή του αείμνηστου δασκάλου και ερευνητή Σίμωνος Καρά και της πολυτίμου συζύγου και συνεργάτιδός του Αγγελικής Καρά, μέσω των προσωπικών τους μαρτυριών, αποσπασμάτων κειμένων, συνεντεύξεων, ιδιωτικών ηχογραφήσεων της ιδίας, φωτογραφικού υλικού κ.α. από το προσωπικό αρχείο τους, όπως και δικών μου αναμνήσεων και έρευνας.

Είναι καρπός αγάπης, τιμής και ευχαριστίας στον σύγχρονο μεγάλο δάσκαλο της Ελληνικής μουσικής και ένδειξη αγάπης και ευγνωμοσύνης στη σύζυγό του.

Ο Σίμων Καράς ήταν μια ανεπανάληπτη προσωπικότης. Η πατρίδα μας του οφείλει τη διάσωση της μουσικής της παραδόσεως, εκκλησιαστικής και δημώδους.

Εκτός από την πλούσια μουσικολογική έρευνά του για την παλαιά μουσική, βυζαντινή γραφή και την ερμηνεία της, που αναγνωρίζεται διεθνώς για την ανυπολόγιστη αξία της, κατέγραψε επίσης πλήθος δημοτικών τραγουδιών από όλη την Ελλάδα περιοδεύοντας σε δύσκολους καιρούς. Αυτές οι καταγραφές εμπλούτισαν τις μεθόδους διδασκαλίας του με τη βυζαντινή μουσική γραφή (την παρασημαντική) όπως επίσης και το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ήταν ιδρυτής του τμήματος Εθνικής Μουσικής της ΕΡΤ, που χάρη στο ζεύγος Καρά σήμερα φιλοξενεί την πιο πλούσια και άρτια συλλογή παραδοσιακής και βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής...»

Αρριέττα Παλιατσάρα 
(από την εισαγωγή του βιβλίου)


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: