4/7/16

ΕΤΣΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΜΕ. 1940-41

Αλέξανδρος Δ. Αλεξανδράκης
Έτσι πολεμούσαμε. 1940-1941

Εισαγωγή: Δημήτρης Παυλόπουλος
Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία 2016
227 σελ. με έγχρωμες και α/μ εικόνες
ISBN 978-618-5154-06-6
Τιμή 18,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 14,40 €




«…Στη φωτοαναστατική ανατύπωση του λευκώματος του Αλεξανδράκη περιλαμβάνονται σχέδια που ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε κατά τη διάρκεια του Ελληνο-ιταλικού Πολέμου στο αλβανικό μέτωπο. Υπηρετώντας ως δεκανέας πυροβολητής σχεδίαζε ό,τι έβλεπε σε οποιαδήποτε κομμάτι χαρτί και παρέδιδε τα σκίτσα του για φύλαξη στον διοικητή του. Με τον τρόπο αυτό, τα έργα διασώθηκαν και διατηρήθηκαν σε εξαιρετική κατάσταση. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1968, ο καλλιτέχνης επέλεξε τα σημαντικότερα σχέδιά του και προχώρησε στην έκδοσή τους, συμπληρώνοντάς τα με ορισμένες μεταγενέστερες υδατογραφίες των ίδιων θεμάτων.

Τα έργα, γεμάτα ένταση, αποτελούν εικαστικές-ειδήσεις μαρτυρίες για τις πυρετώδεις συγκρούσεις στα πεδία των μαχών. Καταλήψεις θέσεων του αντιπάλου, πορείες στο χιόνι, σώματα νεκρών στρατιωτών, αφηνιασμένα άλογα, κατεστραμμένα χωριά, αποδίδονται με τη συγκίνηση του αυτόπτη μάρτυρα, διασώζοντας την ορμή των Ελλήνων το 1940-1941.

Η έκδοση συμπληρώνεται με την εκτενή εισαγωγή του ιστορικού τέχνης Δημήτρη Παυλόπουλου, όπου γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί το σύνολο της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη, ζωγράφου που, ενώ έχει ταυτιστεί με την εικονογραφία του αλβανικού έπους, παραμένει ακόμα πολύ λίγο γνωστός…».

Καθηγητής Παύλος Σούρλας
(από το βιβλίο)



Δεν υπάρχουν σχόλια: