5/7/16

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / GEORGE ZONGOLOPOULOS


Γιώργος Ζογγολόπουλος / George Zongolopoulos

Κατάλογος έκθεσης
Κείμενα: συλλογικό
Άνδρος, Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή 2016
288 σελ. με έγχρωμες και α/μ εικόνες
Δίγλωσση έκδοση: ελληνικά και αγγλικά
ISBN 978-960-8104-74-7
Τιμή 30,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 25,50 €«Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος αναγνωρίζεται σήμερα διεθνώς ωε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες γλύπτες του 20ού αιώνα, ένας από τουςσημαντικότερους που έζησε και δημιούργησε εντός Ελλάδος. Το έργο του ξεκινά και κινείται σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο έως την περίοδο του Μεσοπολέμου. Μεταπολεμικά εισάγει στην ελληνική τέχνη στοιχεία μοντέρνων και σύγχρονων κινημάτων και αρχίζει να αφαιρεί στοιχεία από τα γλυπτά του, κάνοντας χρήση του πλήρους και του κενού. Ψάχνοντας συνεχώς καινούργια υλικά, χρησιμοποιεί το κορ-τεν, το πλεξιγκλάς και τον ανοξείδωτο χάλυβα. Δεν αρκείται όμως στη στατική γλυπτική και δίνει κίνηση στα έργα του, χρησιμοποιώντας το νερό, το φως, τον αέρα, αλλά και τους νόμους της φυσικής, καθώς και αντλίες, μοτέρ και αντίβαρα.

Άνθρωπος απλός, φιλικός και ευγενής από τη φύση του, με το αμίμητο χιούμορ του διέλυε κάθε ίχνος σοβαροφάνειας και δεχόταν πάντοτε τη ζωή με ευγνωμοσύνη και αισιοδοξία. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι δεν έπαψε να δημιουργεί και να κάνει σχέδια για το μέλλον... ακόμη και στην ηλικία των εκατό ετών, όταν και πήρε για τελευταία φορά μέρος στην Μπιενάλε της Βενετίας!

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης φιλοξενεί το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου προσκαλώντας μας να γνωρίσουμε τον κόσμο του. Κατά τον ίδιο, "ο καλλιτέχνης δεν ήρθε σε αυτή τη ζωή για να πετύχει. Ήρθε για να καεί, για να μάθει, για να μιλήσει ως ανταποκριτής της φωτιάς. Ο καλλιτέχνης είναι ένα φύλλο χαρτί που πέφτει στη φωτιά, καίγεται, αλλά ζει η λευκότητά του αιώνια"...»

Νίκος Θεοδωρίδης
(από το βιβλίο)Δεν υπάρχουν σχόλια: