4/10/09

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ
ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ

(15ος-20ος αιώνας)

Ανθολόγιο από τη Συλλογή
του Δημητρίου Κοντομηνά

 
Εισαγωγή - σχόλια: Ιόλη Βιγγοπούλου
Σχεδιασμός - επιμέλεια έκθεσης:
Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος
Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Κότινος 2005
148 σελ., τιμή 20.00
Στο βιβλιοπωλείο μας 17.00


 
Πρόκειται για τον κατάλογο ομότιτλης έκθεσης που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη (8/2-6/3/2005). Στην έκθεση παρουσιάστηκαν 140 τίτλοι βιβλίων, από τη συλλογή του Δημήτρη Κοντομηνά, που περιέχουν τις προσωπικές καταγραφές των ταξιδιωτών που βρέθηκαν στους ιστορικούς τόπους του Ελληνισμού, από την Κάτω Ιταλία μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα.

 Ο F. C. H. L. Pouqueville (1770-1838), έργο του L. Dupre
Προμετωπίδα, λιθογραφία, 28,5 x 21,5 εκ.

«Τα βιβλία που παρουσιάζονται στην έκθεση με τον τίτλο Ο ελληνικός κόσμος μέσα από το βλέμμα των περιηγητών (15ος-20ός αιώνας) αποτελούν ανθολόγιο από τη συλλογή του Δημήτρη Κοντομηνά και επιλέχθηκαν με γνώμονα να αποτελέσουν ανεξάρτητες ενότητες, που προβάλλουν διαχρονικά το ενδιαφέρον του πνευματικού κόσμου της Δύσης κυρίως.

Η συγκρότηση κάθε βιβλιοθήκης, κάποια δεδομένη στιγμή, αντιπροσωπεύει όχι μόνο τον βίο και τα έργα του δημιουργού της, αλλά, είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο, μια γενικότερη στάση ζωής.

Η Ζωοδόχος Πηγή με τα θαυματουργά ψάρια, το Μπαλουκλί στην Κωνσταντινούπολη, χάραξη σε ατσάλι, 18,5 x 14 εκ.

Η βιβλιοθήκη του Δ. Κοντομηνά στις αρχές της δεκαετίας του '80 δεν αποτελούσε παρά μια συλλογή βιβλίων που εξυπηρετούσαν μάλλον τα γενικότερα εγκυκλοπαιδικά του ενδιαφέροντα και τα ειδικά θέματα που περιστρέφονταν γύρω από τις επαγγελματικές του ενασχολήσεις. Περίπου δέκα χρόνια αργότερα, γύρω στο 1992, η βιβλιοθήκη του εμπλουτίστηκε με μια ιδιαίτερα σημαντική συλλογή, τουλάχιστον 400 τίτλους, το κύριο σώμα της οποίας απαρτιζόταν από περιηγητικά βιβλία, ενώ ένας σχετικά μικρός αριθμός αφορά εκδόσεις αρχαίων Ελλήνων και Βυζαντινών συγγραφέων αλλά και κλασικά έργα της ιστορίας του βυζαντινού πολιτισμού, όπως του Ch. Diehl και του G. Schlumberger.
 Ελληνίδα από τη νήσο του Μαρμαρά, Προποντίδα
Χαλκογραφία-ακουατίντα, 26 x 36 εκ.

[...] Ανάμεσα στο πλούσιο βιβλιολογικό υλικό δεν ξεχωρίζει κανείς μόνο τα "κλασικά" περιηγητικά βιβλία, όπως των Clarke, Dodwell, Haygarth, Pococke, Drummond, Spon, Wheler, Dapper, Le Bruyn και άλλων, αλλά και ομάδες βιβλίων με φιλελληνικά θέματα, όπως και κείμενα γύρω από την κλασική γεωγραφία και την περιηγητική λογοτεχνία. Μεταξύ αυτών διακρίνει κανείς, σε πολλές εκδόσεις, τον Τηλέμαχο του Fenelon και τον Ανάχαρση του αββά Barthelemy, την Περιήγηση της Οικουμένης του Διονυσίου Περιηγητή και τη Γεωγραφία του Στράβωνα (σε πολλές και σπάνιες εκδόσεις), αλλά και τον Ανάπλου του Νεάρχου (ναυάρχου του Μ. Αλεξάνδρου), όπως και τον Περίπλου του Μαρκιανού από την Ηράκλεια. Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα τμήματα της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει γαλλικά δοκίμια πολιτικών των αρχών του 20ού αιώνα, τα οποία αντανακλούν την αλλαγή της στάσης της Γαλλίας απέναντι στην Ελλάδα κατά την περίοδο πριν από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Φιλελληνικά φυλλάδια και βιβλίδια δεν λείπουν από την συλλογή, καθώς και άλλα της εποχής του ρομαντισμού ─ ας μνημονεύσουμε εδώ την Προσευχή στην Ακρόπολη του E. Renan.

Εγχάρακτη σελίδα τίτλου

Σήμερα η βιβλιοθήκη αυτή, με τους 900 τίτλους και τους 1500 τόμους της, αντιπροσωπεύει μια από τις σημαντικότερες γνωστές ιδιωτικές συλλογές, εμπεριέχοντας μεγάλο αριθμό βιβλίων τα οποία εντάσσονται σε μια βιβλιογραφική αντίστοιχη θεματική για πρώτη φορά...»

Προς τον αναγνώστη
Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος

(Από τον κατάλογο της έκθεσης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: