19/5/11

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ III

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΓΛΥΠΤΩΝ
ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ III

Επιμέλεια: Γ. Δεσπίνης, Θ. Στεφανίδου-Τιβερίου,
Εμμ. Βουτυράς
Κείμενα: Π. Αδάμ-Βελένη, Β. Αλλαμανή-Σουρή,
Εμμ. Βουτυράς, Εμμ. Γούναρη, Γ. Δεσπίνης,
Ν. Καζακίδη, Ελ. Παπαγιάννη, Κ. Σισμανίδης,
Β. Σμιτ-Δούνα, Θ. Στεφανίδου-Τιβερίου,
Δ. Τερζοπούλου, Κ. Τζαναβάρη, Ειρ. Χιώτη
Θεσσαλονίκη, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης 2010
701 σελ. με 832 α/μ εικόνες
Τιμή 65.00 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 58.50 €Ο τόμος αυτός είναι ο τρίτος του Καταλόγου γλυπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Ο πρώτος και ο δεύτερος τόμος χρησιμοποιούνται ήδη ευρύτατα στην ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία από μελετητές που ασχολούνται με την πλαστική αλλά και με την ιστορία και την τοπογραφία της Μακεδονίας, και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης, κατά την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα. Ο Κατάλογος θα ολοκληρωθεί με την έκδοση του τέταρτου τόμου, που ήδη έχει αρχίσει να ετοιμάζεται.

Γυνακεία εικονιστική προτομή (αρ. ευρ. 1060). Μάρμαρο λευκό, λεπτόκοκκο, πεντελικο. Ύψος συνολικό 59,5 εκ.,ύψος κεφαλής 22,5 εκ., 27,5 εκ. (με την πλεξίδα)

Ο τρίτος τόμος περιλαμβάνει 328 λήμματα, δηλαδή πολύ περισσότερα από ό,τι οι δύο προηγούμενοι. Διπλασιάζεται έτσι σχεδόν ο συνολικός αριθμός των δημοσιευμένων γλυπτών, που ανέρχονται στα 665. Αξιοσημείωτο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των γλυπτών που παρουσιάζονται στον τρίτο τόμο δημοσιεύονται για πρώτη φορά, πράγμα που θα βοηθήσει σημαντικά την έρευνα της γλυπτικής στον γεωγραφικό χώρο της αρχαίας Μακεδονίας.

Αττική σαρκοφάγος με διονυσιακή παράσταση (αρ. ευρ. 1247). Μάρμαρο λευκό, λεπτόκοκκο, πεντελικό. Διαστάσεις θήκης: μήκος 233 εκ., βαθος 117 εκ., ύψος 130 εκ. Διαστάσεις καλύμματος: ύψος (με τις μορφές) 71,5 εκ., μήκος 241 εκ., βάθος 116,5 εκ.

Δημοσιεύονται έργα πλαστικής όλων των κατηγοριών, ολόγλυφα και ανάγλυφα (ελεύθερα και αρχιτεκτονικά), καθώς και αρκετά θραύσματα· επίσης διακοσμητικά γλυπτά και ένας μεγάλος αριθμός σαρκοφάγων. Τα γλυπτά κατατάσσονται σε δύο ευρύτερες περιόδους (όψιμη κλασική και ελληνιστική, αυτοκρατορική και ύστερη αρχαιότητα) και μέσα σε κάθε περίοδο κατά είδη.

Αναθηματικό ανάγλυφο στον Διόνυσο (αρ. ευρ. 231). Μάρμαρο λευκό, με μέτριου κόκκους. Ύψος 41 εκ., πλάτος 25 εκ., πάχος 9 εκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: