12/10/11

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΙΕΤ

Σας ενημερώνουμε για δύο προσεχείς βιβλιοπαρουσιάσεις που θα πραγματοποιηθούν στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 11) στις 21 και 24 Οκτωβρίου 2011 και αφορούν:

το βιβλίο του Γεράσιμου Βώκου Επιφυλλίδες. Πολιτική και Φιλοσοφία (εκδόσεις Άγρα) την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, στις 8.00 μ.μ. και

το δίτομο έργο του Φρανσουά Κρουζέ Η Κυπριακή Διένεξη, 1946-1959 (εκδόσεις ΜΙΕΤ), τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, στις 7.30 μ.μ.


Γεράσιμος Βώκος
Επιφυλλίδες. Πολιτική και φιλοσοφία

Το βιβλίο του Γεράσιμου Βώκου Επιφυλλίδες. Πολιτική και Φιλοσοφία, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα, θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011, στις 8.00 μ.μ. Θα μιλήσουν ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Νικόλας Σεβαστάκης, ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Γιώργος Δουράκης και ο δημοσιογράφος Γιώργος Καλιεντζίδης.


Η σιωπή του Μακιαβέλλι, Το χιούμορ του Χιουμ, Ο επίκαιρος δημοσιογραφικός λόγος του Μπαλζάκ, Η κοινοτοπία του πολιτικού λόγου, Η πολιτική της γεωμετρίας, Το Κοινοβούλιο και ο δρόμος, Ο Ροβεσπιέρος και η πολιτική αρετή: Ο Γεράσιμος Βώκος, καθηγητής της Ιστορίας της Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, στις επιφυλλίδες του Βήματος που συγκεντρώνει στον παρόντα τόμο αναπτύσσει μικρές ιστορίες με φιλοσοφικό και πολιτικό αντίκρισμα μέσα από γνωστά ή συχνά χαμένα στο περιθώριο έργα από τον 16ο στον 20ο αιώνα: Μακιαβέλλι, Τζόναθαν Σουίφτ, Σπινόζα, Χομπς, Μπέηκον, Χιουμ, Καρτέσιος, Πασκάλ, Μαρά, Ροβεσπιέρος, Μπαλζάκ, Καντ, Τοκβίλ, Μαρξ, Σοπενάουερ, Νίτσε, Ουγκό, Τολστόι, Τσέχοφ, Ζιντ, Βαλερύ, Ντελέζ, οι επαναστάσεις στη Γαλλία του 1831 και του 1848, η Παρισινή Κομμούνα. Ένας στοχασμός για τον σημερινό κόσμο μέσα από ιδιοφυή και συχνά παράδοξα κείμενα του παρελθόντος.

«Τούτο είναι πάντως βέβαιο και στην Ηθική μας το αποδείξαμε: οι άνθρωποι υπόκεινται κατά τρόπο αναγκαίο στα πάθη και είναι έτσι φτιαγμένοι ώστε να λυπούνται όσους δυστυχούν και να φθονούν όσους ευτυχούν και να είναι επιρρεπείς περισσότερο στην εκδίκηση παρά στη μεγαλοψυχία. Ο καθένας εξάλλου επιθυμεί οι άλλοι να ζουν σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία του, να επιδοκιμάζουν ό,τι επιδοκιμάζει ο ίδιος και να απορρίπτουν ό,τι ο ίδιος απορρίπτει. Γι’ αυτό και, καθώς όλοι επιθυμούν εξίσου να είναι πρώτοι, συγκρούονται μεταξύ τους, προσπαθούν όσο μπορούν να καταδυναστεύσουν ο ένας τον άλλο και ο νικητής δοξάζεται περισσότερο για τη ζημιά που προξένησε στον άλλο παρά για το όφελος που είχε ο ίδιος».

–   ΣΠΙΝΟΖΑ, Πολιτική Πραγματεία

Ο συγγραφέας αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου: «Μου φαίνεται κάπως παράξενο που οι Επιφυλλίδες αυτές έγιναν βιβλίο: δεν τις είχα σκεφτεί συγκεντρωμένες. Τα πράγματα όμως έχουν τη δική τους μοίρα, κάνουν τον δρόμο τους και εμφανίζονται όπως αυτά το θέλουν εκεί που δεν τα περιμένεις.

[…] Στο βιβλίο βρίσκονται συγγραφείς –κυρίως φιλόσοφοι– που αγαπώ και που με βοηθούν να περάσω καλά τη μέρα μου, τώρα που, πολλοί, τους οποίους δεν αγαπώ, φροντίζουν να την καταστρέψουν με μια ανεξήγητη μανία, λες και τους έχω κάνει το μεγαλύτερο κακό. Ποτέ δεν ξέρεις πώς να σταθείς απέναντί τους. Άλλοτε νομίζεις ότι μπορείς να τους πολεμήσεις, άλλοτε ότι πρέπει να τους αγνοήσεις και ζητάς βοήθεια από τους νεκρούς μήπως και καταφέρεις να τα βγάλεις πέρα με τους ζωντανούς. Μπορούμε άραγε να αγαπήσουμε τους ζωντανούς σαν να ήταν νεκροί; Θέλω να πω, χωρίς να περιμένουμε τίποτα απ’ αυτούς; Ποιος ξέρει. Ίσως το τίμημα είναι μεγάλο, αλλά τελικά μπορεί να αξίζει τον κόπο...»


Φρανσουά Κρουζέ
Η Κυπριακή Διένεξη, 1946-1959

Το δίτομο έργο του Φρανσουά Κρουζέ Η Κυπριακή Διένεξη, 1946-1959, έκδοσης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, θα παρουσιαστεί την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011 στις 7.30 μ.μ. Θα μιλήσουν ο επίκουρος καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου και ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Χασιώτης. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.


Το Ίδρυμα Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη δημιούργησε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το Ευρωπαϊκό του Κέντρο με σκοπό τη μελέτη συγκεκριμένων τοπικών και περιφερειακών συγκρούσεων στην Ευρώπη. Στη σειρά αυτών των μελετών εντάχθηκε και μια έρευνα για τη διένεξη στην Κύπρο και τις πολλαπλές όψεις και εκδηλώσεις της στα χρόνια 1946-1959. Πρόκειται για την πρώτη κυπριακή διένεξη, η οποία έφερε αντιμέτωπη τη Μεγάλη Βρετανία με τους Ελληνοκυπρίους, που ζητούσαν την ένωση της νήσου με την Ελλάδα, από την έναρξη του αντιαποικιοκρατικού κινήματος με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ως τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου το 1959, με τις οποίες είχε θεωρηθεί ότι επήλθε η λύση του Κυπριακού.

Το έργο ανατέθηκε στον Γάλλο επιστήμονα Φρανσουά Κρουζέ, απολύτως αρμόδιο και επιπλέον «ουδέτερο», δηλαδή υπήκοο κράτους μη εμπλεκόμενου άμεσα στη διένεξη. Ο Κρουζέ δεν ενδιαφέρεται να γράψει μια μελέτη για το Κυπριακό ως αποκλειστικά διεθνοπολιτικό πρόβλημα όπου συμπλέκονται και συγκρούονται οι πολιτικές της ισχύος διαφόρων δυνάμεων, μεγάλων και ελασσόνων. Επιχειρεί κάτι ριζικά διαφορετικό. Επιδιώκει να θεμελιώσει την ανάλυση του Κυπριακού στην κοινωνική και ιστορική πραγματικότητα της Μεγαλονήσου και να εξετάσει το μεταπολεμικό πολιτικό πρόβλημα σε συνάρτηση με τη συνολική αποτίμηση αφενός της βρετανικής διοίκησης και των χειρισμών της και αφετέρου του εθνοτικού πλουραλισμού που χαρακτηρίζει την κοινωνία της νήσου και περιπλέκει τη λύση. Επιχειρεί επίσης να εντοπίσει τις «ρίζες της διαμάχης», προτάσσοντας αυτή την ανάλυση στη λεπτομερή ιστορική ανασκόπησή του. Ενσωματώνει στο έργο του ένα τεράστιο τεκμηριωτικό υλικό, αντλημένο από έντυπες πηγές που έγιναν προσιτές μόνο τα τελευταία χρόνια, από τον τύπο (βρετανικό, ελληνικό, ελληνοκυπριακό και τουρκικό) και από συνεντεύξεις (στις οποίες ο συγγραφέας αποδίδει κεφαλαιώδη σημασία).

Το τιτάνιο έργο να καθοδηγήσει την πολυεθνική ομάδα που βοήθησε στην έρευνα, να δαμάσει το πλούσιο αλλά ανομοιογενές και άνισο υλικό του και να συνθέσει εντέλει την επιβλητική μελέτη του, προσπαθώντας να κατανοήσει τις θέσεις όλων των μερών, ο συγγραφέας το έφερε επάξια εις πέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεταφραστής του βιβλίου Αριστοτέλης Φρυδάς (πρέσβης ε.τ., 1922-2010) είχε υπηρετήσει στην Κύπρο ως νεαρός πρόξενος της Ελλάδας τα χρόνια του κυπριακού απελευθερωτικού αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: