18/1/12

ΣΠΟΥΔΗ ΣΤΟΝ ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΜΟ

Έκθεση Φωτογραφίας

Σπουδή στον Σουρεαλισμό

Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
 του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης
Βίλα Καπαντζή – Βασ. Όλγας 108

Γιολάντα Σωτηροπούλου

Μια σύμπραξη φωτογραφικών δυνάμεων με την πρωτοβουλία της φωτογραφικής ομάδας “Φωτοπόροι”, στο πλαίσιο του 2ου Contrast / Αντίθεση: Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Με την έκθεση Σπουδή στον Σουρεαλισμό, που εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012 στις 20:00, ολοκληρώνεται η 2η διοργάνωση του Contrast / Αντίθεση: Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 9 Μαρτίου 2012 και θα λειτουργεί με το εξής ωράριο: Τρίτη 9:00-16:00, Τετάρτη & Πέμπτη 14:00-21:00, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00 (Δευτέρα κλειστά), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Για ομαδικές επισκέψεις παρακαλούμε να προηγείται συνεννόηση με το ΜΙΕΤ, τηλ. 2310 295.170-1.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Δημοσθένης Άγκος, Σπύρος Γράψας, Ευαγγελία Δημητριάδου, Σπύρος Ζερβουδάκης, Νατάσα Ζησοπούλου, Μάρθα Θεοδωρίδου, Στέλιος Καλογεράκης, Στέλιος Καραθεοδώρου, Δημήτρης Κουμαντζιάς, Ορέστης Κουράκης, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, Αναστασία Μιχαήλογλου, Βασίλης Μπακαλούδης, Αθανασία Παλέντζα, Άννα Πεπόνη, Γιώργος Σάρδης, Δήμητρα Σπαθάρα, Σταύρος Σταματίου, Γιολάντα Σωτηροπούλου, Κώστας Τζαραλής, Στέλιος Φιλίππου, Roney Herrera, Τάσος Χίος.

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Τάσος Σχίζας από τη φωτογραφική ομάδα “Φωτοπόροι”.

Στέλιος Φιλίππου


Για την έκθεση
Ο Σουρεαλισμός, ως ιστορικό κίνημα στην τέχνη, συνεχίζει να επηρεάζει το έργο πολλών φωτογράφων. Η φωτογραφία εκφράζεται πολλές φορές μέσω σουρεαλιστικών στοιχείων που εντοπίζονται ακόμη και στις πιο απλές καθημερινές εικόνες, ενώ συχνά εμφανίζονται χωρίς την πρόθεση του δημιουργού.

Ζητούμενο της ομαδικής έκθεσης / παραγωγής είναι η αναζήτηση των σουρεαλιστικών στοιχείων στη δουλειά σύγχρονων φωτογράφων, καθώς και η παραγωγή νέων φωτογραφιών με αναφορές στο σουρεαλιστικό κίνημα και τα χαρακτηριστικά του. Εξερευνήθηκαν θέματα σχετικά με το ασυνείδητο, το όνειρο, τη φαντασία, το παράλογο και το παρανοϊκό.

Στην έκθεση αυτή ο σουρεαλισμός παρουσιάζεται με σκηνοθετημένες λήψεις, ειδικές τεχνικές (light-painting), πειραματικές τεχνικές (καύση φωτοευαίσθητων υλικών), ψηφιακή επεξεργασία (μοντάζ, κολάζ, σολαριζασιόν), αλλά και καθαρές ρεαλιστικές λήψεις που περιέχουν μια δεύτερη σουρεαλιστική ανάγνωση.

Γιώργος Σάρδης

Το Contrast / Αντίθεση: Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στη δεύτερη διοργάνωσή του ανέπτυξε και εξέλιξε την λογική της πρώτης, καθώς και των τεσσάρων διοργανώσεων της Φωτογραφίας στα καφέ-μπαρ της Θεσσαλονίκης που προηγήθηκε του Contrast. Η εμπειρία που αποκτήθηκε στο μεταξύ, η επικοινωνία με το φωτογραφικό κοινό, καθώς και η δυναμική σύνδεση που προέκυψε μεταξύ φωτογράφων και ομάδων, διαμόρφωσαν το φετινό φεστιβάλ. Η ιδέα ήταν η δημιουργία ενός πιο συγκροτημένου και συμπαγούς φεστιβάλ, μοιρασμένου σε επτά μεγάλες ομαδικές εκθέσεις, τις οποίες θα επιμελούνται επώνυμοι φωτογράφοι από διαφορετικές ομάδες. Ζητούμενο αποτέλεσε η πολυφωνία και η ευρύτητα των απόψεων, που δίνει μεγαλύτερο πεδίο δράσης σε περισσότερους φωτογράφους.

Η δεύτερη διοργάνωση του φεστιβάλ επιβεβαιώνει την ανάγκη του φωτογραφικού χώρου για ένα εναλλακτικό φεστιβάλ φωτογραφίας, που να εκφράζει όλες τις τάσεις και τις θέσεις, σε μια από κοινού προσπάθεια όλων των φωτογραφικών δυνάμεων της χώρας.

Δημοσθένης Άγκος

INFO: έκθεση Σπουδή στο σουρεαλισμό:

Επιμέλεια: Τάσος Σχίζας, φωτογραφική ομάδα “Φωτοπόροι”

Καλλιτέχνες: Δημοσθένης Άγκος, Σπύρος Γράψας, Ευαγγελία Δημητριάδου, Σπύρος Ζερβουδάκης, Νατάσα Ζησοπούλου, Μάρθα Θεοδωρίδου, Στέλιος Καλογεράκης, Στέλιος Καραθεοδώρου, Δημήτρης Κουμαντζιάς, Ορέστης Κουράκης, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, Αναστασία Μιχαήλογλου, Βασίλης Μπακαλούδης, Αθανασία Παλέντζα, Άννα Πεπόνη, Γιώργος Σάρδης, Δήμητρα Σπαθάρα, Σταύρος Σταματίου, Γιολάντα Σωτηροπούλου, Κώστας Τζαραλής, Στέλιος Φιλίππου, Roney Herrera, Τάσος Χίος.

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Βίλα Καπαντζή – Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 108
Ταχ. Διευθ.: Τ.Θ. 50742, 54014 Θεσσαλονίκη

Η έκθεση θα εγκαινιασθεί την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012, στις 20:00.

Διάρκεια
Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου έως και Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ωράριο λειτουργίας
Δευτέρα: κλειστά
Τρίτη: 9.00-16.00
Τετάρτη & Πέμπτη: 14.00-21.00
Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 10.00-18.00

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό

Πληροφορίες
τηλ. 2310 295 170-1 καθημερινές 9.00 – 14.30
2310 295 149 τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης

ΟΑΣΘ
αν κινείστε προς το κέντρο: 3, 5, 6, 8, 33, 39 (στάση Ανάληψη)
αν κινείστε προς τα νοτιοανατολικά: 5, 6, 8, 33 (στάση Πέτρου Συνδίκα)

Σπύρος Ζερβουδάκης

INFO: Contrast / Αντίθεση: φεστιβάλ φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, 2η διοργάνωση

Σύλληψη - σχεδιασμός - συντονισμός:
Φωτογραφική ομάδα “Φωτοπόροι”
Καραβαγγέλη 12, Ελευθέριο Κορδελιό, Τηλ.: +30 2310 770212, 2310 757272
mailto:fotoporoi@gmail.com,www.fotoporoi.gr http://www.fotoporoi.gr/

CONTRAST / ΑΝΤΙΘΕΣΗ: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
http://www.fotoporoi.gr/CONTRAST/contrast.htm

ΧΟΡΗΓΟΙ

ARX PHOTOLAB
http://www.arxphotolab.gr/

OLYMPIA ELECTRONICS
http://www.olympia-electronics.gr

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Περιοδικό ΦΩΤΟγραφος
http://www.photo.gr/

fmag - διαδικτυακό περιοδικό
http://www.fmag.gr/

Περιοδικό Φωτογραφικό Είδωλο
http://www.photoeidolo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: