13/5/16

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, 17ος-20ός ΑΙΩΝΑΣ

Πολιτισμός και Χώρος στα Βαλκάνια, 17ος-20ός αιώνας

Κείμενα: συλλογικό
Επιμέλεια: Ελένη Γ. Γαβρά, Κλεονίκη Π. Γκιουφή, Γεώργιος Π. Τσοτσός
Θεσσαλονίκη, Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας 2015
748 σελ. με α/μ εικόνες
Δίγλωσση έκδοση: ελληνική και αγγλική
ISBN 978-618-5196-07-3
Τιμή 48,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 38,40 €




Ο τόμος Πολιτισμός και Χώρος στα Βαλκάνια (17ος – 20ος αιώνας) αποτελεί την καταγραφή των πεπραγμένων του διεθνούς συμποσίου «Πολιτισμός και Χώρος στα Βαλκάνια (17ος – 20ος αιώνας)» που διοργανώθηκε από το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (21 και 22 Νοεμβρίου 2014) και είναι το πρώτο με ανάλογη θεματική για το Ίδρυμα.

Οι θεματικοί άξονες που εξετάζονται είναι:
  • Πολιτισμός και οικιστικός χώρος κατά την ιστορική διάσταση
  • Ιστορικά τοπία - ιστορική ανθρωπο/γεωγραφία (υλική / σημειωτική)
  • Κοινωνική αναπαράσταση του ιστορικού χώρου μέσα από τη λογοτεχνία, τέχνη, ιδεολογία, ιστορία
  • Πολιτισμός, αστικές πολιτικές και περιφερειακή ανάπτυξη
Κοινή συνιστώσα όλων των επιστημονικών αναφορών-εισηγήσεων που περιλαμβάνονται στον τόμο είναι η έννοια του χώρου, του γεωγραφικού, στα Βαλκάνια, κατά την περίοδο 17ου - 20ού αιώνα.

Διερευνάται επιστημονικά το πολιτιστικό παρελθόν των Βαλκανίων από την οπτική του χώρου, με ιστορικό χρόνο αναφοράς από τη μέση οθωμανική περίοδο (17ος αι.) μέχρι την πρόσφατη περίοδο του τέλους του 20ού και των αρχών του 21ου αιώνα, οπότε, με τις αλλαγές που συνέβησαν στο ευρύτερο ευρωπαϊκό γεωπολιτικό πεδίο, προέκυψε μια νέα γεωγραφία στα Βαλκάνια.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται εισηγήσεις από πολλές επιστημονικές ειδικότητες όπως: αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, γεωγράφοι, ιστορικοί, φιλόλογοι, ανθρωπολόγοι, λαογράφοι, ιστορικοί των τεχνών, πολιτικοί επιστήμονες κ.ά. Το σύνολο των εισηγήσεων διακρίνεται για την ποικιλία των επιστημονικών πεδίων και των επιστημονικών οπτικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: