20/5/16

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΛΗΞΗΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΛΑΛΟΥ «Solo artists' BookS»

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
σας προσκαλεί στην εκδήλωση λήξης της έκθεσης

του Θοδωρή Λάλου

Solo artists’ BookS

 το Σάββατο 21 Μαΐου 2016, στις 11:30
στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη

κατά την οποία ο ίδιος ο καλλιτέχνης θα προσκαλέσει τον κόσμο να κάνει delete σε έργα του:

«Erase / πού πάει το σχέδιο όταν σβήνει…

Delete σημαίνει διαγραφή. Πατώντας delete στον υπολογιστή διαγράφουμε – κενό – ξαναγράφουμε.

Στο χαρτί είναι αλλιώς τα πράγματα. Πιέζουμε τον γραφίτη από το ξύλινο μολύβι – γράφουμε, σχεδιάζουμε, ζωγραφίζουμε. Αν δεν θέλουμε, σβήνουμε –erase– πιέζοντας τη σβήστρα με μια κίνηση μηχανική. Αφήνουμε όμως ένα ίχνος. Αυτό που υπήρχε πριν στο χαρτί, ή τον απόηχο αυτού που υπήρχε πριν στη δική μας σκέψη. Αυτό το σχέδιο εξακολουθεί όμως να υπάρχει (στη σκέψη μας, σε αυτό που άφησε η ιδέα του). Όπως ο άνθρωπος που κάνει ένα κύκλο. Ζει-δημιουργεί-ανταλλάσσει-πεθαίνει. Αφήνει όμως το πνεύμα του, υπάρχει. Υπάρχει το ίχνος του σε άλλους ανθρώπους, ένα μέρος του εαυτού του εξακολουθεί να ζει μέσα μας. Απλά με άλλη μορφή.


Έτσι και το σχέδιο στο χαρτί. Αλλάζει μορφές, όμως δεν καταστρέφεται. Όταν σβήσουμε αυτό το ίχνος, πού πάει; στη σκέψη ή σε κάποιο άλλο μέρος, αλλού. Εκεί που ίσως πηγαίνουν και άλλα πράγματα όπως η μυρωδιά των μαραμένων πια λουλουδιών ή η μελωδία των τραγουδιών όταν πλέον κλείσουμε το ράδιο, οι σελίδες από πράγματα που δεν γράφτηκαν ποτέ ή που απλά τσαλακώθηκαν ή κάηκαν. Μπορεί να κάνουν παρέα με ποτά που εξατμίστηκαν χωρίς να τα πιούμε, με τους αριθμούς στις λάθος προσθέσεις, ή με την εικόνα μας στον καθρέφτη όταν φύγουμε από μπροστά του. Μάλλον έχουν δημιουργήσει ένα δικό τους κόσμο, σε ένα παράλληλο σύμπαν, κάπου σε κάποιο χώρο και χρόνο, με δικούς τους κανόνες και νόμους.

Όπως και να έχει, συνεχίζουν να βρίσκονται μέσα μας, ακόμα και αν σβήστηκαν ή ακόμα και αν δεν υπήρξαν ποτέ. Υπάρχει μόνο το ίχνος τους ή η ιδέα του ίχνους τους».

Θοδωρής Λάλος
solo artists’ books
Μάιος 2016


Πληροφορίες: Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, τηλ. 2310 288 036

Δεν υπάρχουν σχόλια: