11/11/16

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΣΤΙΓΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


Θεσσαλονίκη. Στιγμές ιστορίας
 
Κείμενα: Ιωάννης Κ. Μαζαράκης-Αινιάν, Αντώνης Δ. Σατραζάνης 

Αθήνα, Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος 2016 
442 σελ. με α/μ εικόνες 
ISBN 978-960-6812-57-6 
Τιμή 80,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 68,00 € 


«Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει σήμερα τον τόμο-λεύκωμα με τίτλο «Θεσσαλονίκη. Στιγμές ιστορίας».

Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που επί σειρά ετών από την ίδρυση της η Εταιρεία, έχει συγκεντρώσει στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και ο συνεχής εμπλουτισμός του, μας παρακίνησε να παρουσιάσουμε μεγάλα θεματικά σύνολα, ωστέ να δοθεί στο ευρύτερο κοινό. Αρχικά καταρτίστηκε και εκδόθηκε ο τόμος «Αθήνα. Η πόλη-οι άνθρωποι-τα γεγονότα». Σήμερα έρχεται η σειρά της Θεσσαλονίκης.

Για την Αθήνα κυριάρχησε η ιδέα μιας πόλης που συνεχώς αναπτύσσεται και μεταμορφώνεται μέσα στο χρόνο. Η κάθε περιοχή της έχει έναν ιδιαίτερο παλμό και τα δικά της γνωρίσματα, τα οποία διαμορφώνονται από την επίδραση που ασκούν σε αυτή οι άνθρωποι και τα γεγονότα. Αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε χρονικής στιγμής αποθανατίζουν οι φωτογραφίες.

Για τη Θεσσαλονίκη φάνηκε αμέσως η έντονη παρουσία σημαντικών γεγονότων που σημάδεψαν την ζωή της πόλης ιδιαίτερα τα πρώτα είκοσι χρόνια του 1900. Έτσι, μορφώθηκε ένα διαφορετικό σκεπτικό, μια άλλη δομή παρουσίασης με γνώμονα τη διαδοχική και πυκνή παρουσία σημαντικών ιστορικών γεγονότων.

Αρχίσαμε φυσικά με την εμβληματική πια παρουσία του Λευκού Πύργου και των τειχών. Σημειώνουμε την έντονη παρουσία της Θεσσαλονίκης τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα με κέντρο το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, τα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα. Γίνεται αναφορά στην εκπαίδευση και τα σχολεία της πόλης. Σημειώνουμε το Νεοτουρκικό Κίνημα, το οποιό
έφερε σημαντικές αλλαγές και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τους Βαλκανικούς Πολέμους και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα. Ακολουθεί, η παρουσίαση του Μεγάλου Πολέμου με την παρουσία των Αγγλο-Γάλλων στην πόλη και το Κίνημα της Εθνικής Άμυνας. Συνεχίζουμε με τη μαγάλη πυρκαγιά του 1917, η οποία σημάδεψε και άλλαξε τη μορφή της πόλης με το νέο πολεοδομικό σχέδιο που τη γνωρίζουμε σήμερα. Κλείνουμε την έκδοση με κάποιες σκηνές από την καθημερινή ζωή στην πόλη εκείνη την εποχή...»

Ιωάννης Κ. Μαζαράκης Αινιάν
  (από τον πρόλογο του βιβλίου)




Δεν υπάρχουν σχόλια: