7/2/17

ΤΟΜΕΣ, ΡΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΔΡΑΝΕΙΕΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Τομές, ρήξεις και αδράνειες στη μεταπολεμική Ελλάδα 
 
Επιστημονική συμπόσιο (19 και 20 Απριλίου 2013) 

Κείμενα: συλλογικό 
Αθήνα, Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού & Γενικής Παιδείας  / Ιδρυτής: Σχολή Μωραϊτη
2016  
326 σελ. 
ISBN 978-960-259-144-4 
Τιμή 16,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 12,80 € 



Τον Ιούλιο του 2016, η Εταιρεία Σπουδών πλούτισε την εκδοτική σειρά της «Επιστημονικά συμπόσια» −η οποία αριθμεί ήδη 26 σημαντικούς τόμους− με ένα ακόμη έργο: Πρόκειται για τα πρακτικά του επιτυχημένου συμποσίου του Απριλίου 2013 με τίτλο «Τομές, ρήξεις και αδράνειες στη μεταπολεμική Ελλάδα». Δεκαπέντε πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, συγγραφείς και ερευνητές από τα πεδία της κοινωνιολογίας, των πολιτικών και οικονομικών επιστημών, της ιστορίας, των νεοελληνικών σπουδών και της ψυχιατρικής αναζητούν και αναδεικνύουν με σαφήνεια και εμβρίθεια, μέσα από τον διεπιστημονικό διάλογο, τις βαθιές αλλαγές αλλά και τις στασιμότητες που σημάδεψαν την πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ο τόμος, εμπλουτίζεται με πίνακες και διαγράμματα, που βοηθούν στην κατανόηση του υλικού, και συμπληρώνεται με τα βιογραφικά των συγγραφέων.


Στις περίπου 330 σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα ξετυλίξει τη συλλογιστική που συνδέει τη σημερινή κρίση τόσο με τις δομές εξάρτησης στη μετεμφυλιακή Ελλάδα του ’50, όσο και με το μαρασμό του μεταπολιτευτικού προτύπου κοινωνικού συμβολαίου. Θα γνωρίσει το συσχετισμό ανάμεσα στις μεσο-μακροχρόνιες αναπτυξιακές επιδόσεις της οικονομίας και στην οικονομική πολιτική της μεταπολεμικής μας ιστορίας· τις αδράνειες των ελληνικών κυβερνήσεων στη βαλκανική πολιτική, ειδικότερα στο κρίσιμο ζήτημα του μακεδονικού, καθώς και τα τρία πιο σημαντικά ορόσημα στη σύνδεση της Ελλάδας με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που συμπίπτουν με τις χρονολογίες 1961, 1981, 2001. Θα παρατηρήσει πόσο παράδοξη τελικά είναι η αίσθηση της συνέχειας στη μεταπολιτευτική δημοκρατία μας μέσα από τόσες τομές: από το εθνικό κράτος στο κράτος-μέλος υπερεθνικής οντότητας, από τη δραχμή στο ευρώ, από τον ημερήσιο τύπο στα social media, από την εξαγωγή εργατών στην υποδοχή μεταναστών και προσφύγων, από την εθνική ομοιογένεια στην πολυπολιτισμικότητα. Θα εξερευνήσει την πολιτική κουλτούρα των δικαιωμάτων στην Ελλάδα από τη Μεταπολίτευση ως σήμερα, και την επιχειρηματολογία που όχι μόνο αντιτίθεται στην αντίληψη των νοσταλγών της χούντας ότι η επιβολή της δικτατορίας έδωσε ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά και αντιστρέφει τη σχέση αιτιότητάς τους. Θα περιδιαβεί στη θεώρηση της ελληνικής Αριστεράς αναφορικά με τη μεταπολεμική «ανοικοδόμηση» της χώρας, και στις αιτίες που στις δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 κατεδάφισαν το παγιωμένο επί 30 χρόνια κομματικό σύστημα, διαμορφώνοντας μια πρωτόγνωρης σύνθεσης Βουλή.

Ομιλητές του συμποσίου και συγγραφείς του τόμου: Σωτήρης Βαλντέν, Γιάννης Βούλγαρης, Χρυσάφης Ιορδάνογλου, Γιώργος Κόκκινος, Μιχάλης Λυμπεράτος, Σπύρος Μακρής, Ηλίας Νικολακόπουλος, Παναγιώτης Νούτσος, Κωστής Παπαϊωάννου, Δημήτρης Παπανικολάου, Βασίλης Πεσμαζόγλου, Θανάσης Τζαβάρας, Αλέξης Φραγκιάδης, Γκίκας Χαρδούβελης, Δημήτρης Χριστόπουλος. [...]







Δεν υπάρχουν σχόλια: