7/2/17

ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, 5000 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ

Κυκλαδική κοινωνία, 5000 χρόνια πριν

Κατάλογος έκθεσης 

Επιστημονική επιμέλεια καταλόγου: Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, με τη συνεργασία της Ιουλίας Γ. Λουρεντζάτου 
Αθήνα, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης 2016 
264 σελ. με έγχρωμες και α/μ εικόνες 
ISBN 978-618-5060-0 
Τιμή 25,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 22,50 € 



Για να μπορέσει κανείς να αποκτήσει μιαν εικόνα, έστω αποσπασματική, της ζωής στις Κυκλάδες πριν από 5000-4000 χρόνια, οφείλει, αναγκαστικά, να βασιστεί στην επιστημονική τεκμηρίωση που προσφέρουν τα ανασκαφικά δεδομένα με τα ακίνητα και κινητά τους ευρήματα, παλαιότερα και νέα, χωρίς την οποία κάθε προσπάθεια προσέγγισης μπορεί να αποπροσανατολίσει ή και να λειτουργήσει λανθασμένα για το κοινό.

Γι’ αυτό και στον ανά χείρας κατάλογο κλήθηκαν να συγγράψουν κείμενα και λήμματα επιστήμονες ειδικοί, από τη γνώση και τη σοφία των οποίων αρύεται ο κάθε αναγνώστης με τον τρόπο του.

Από την γνώση όλων αυτών αλλά και άλλων ειδικών που με το έργο ή τη συγγραφή τους έχουν προσφέρει στην διεθνή βιβλιογραφία και στην κατανόηση του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού –ασχέτως αν στην παρούσα προσπάθεια δεν μπόρεσαν για διάφορους λόγους να συμμετάσχουν– αρυόμεθα και μεις για την παρούσα έκθεση με τίτλο Κυκλαδική Κοινωνία: 5000 χρόνια πριν.

Η σύνθεση, ωστόσο, μιας έκθεσης και η παρουσίαση της στο κοινό διαφέρει συχνά σπό τον επιστημονικό κατάλογο που την συνοδεύει για πολλούς λόγους, ανάμεσα στους οποίους και οικονομικοί, χωροταξικοί, μουσειογραφικοί και άλλοι, και, επομένως, οι παραδοχές στις οποίες αναφερθήκαμε στον Πρόλογο εδώ, όχι μόνον ισχύουν αλλά και επιβάλλονται.

Για να κατανοήσει ο επισκέπτης και να προσλάβει την κυκλαδική κοινωνία της 3ης προχριστιανικής χιλιετίας πιο εύληπτα, κυρίως –για να μην πω μόνον– μέσα από τα υλικά της κατάλοιπα, ειδώλια (ανθρωπόμορφα, ζωομορφικά, πτηνόμορφα κτλ.), κάθε είδους αγγεία, εργαλεία και όπλα, κοσμήματα κ.ά., δημιουργήσαμε πέντε θεματικές ενότητες: τους Πυρήνες της Κοινωνίας, τη Φύση και τις Ασχολίες των ανθρώπων της εποχής, τις Tεχνικές που εφυήραν και τις Τέχνες που δημιούργησαν, μιαν εικόνα από την Κοινωνική Ζωή, την Κοινωνική Ιεραρχία, όπως αυτή μπορεί να ερμηνευθεί με τα δεδομένα που διαθέτουμε σήμερα και, τέλος, τις Πίστεις και τις Δοξασίες για τη Ζωή και τον Θάνατο. [...]

Καθ. Ν. Χρ. Σταμπολίδης 
(από το βιβλίο)




Δεν υπάρχουν σχόλια: