Μουσείο Μαστίχας Χίου
Αθήνα, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Πειραιώς 2017
Σελίδες: 111, με έγχρωμες και α/μ εικόνες
Διαστάσεις: 13,50 x 17,50 εκ.
ISBN 978-960-244-192-3
Τιμή: 17,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 13,60 €
«Η μαστιχοκαλλιέργεια, ζωντανή και σήμερα στη Χίο, είναι ορατή ακόμα και στον πιο ανυποψίαστο επισκέπτη του νησιού. Πλησιάζοντας στα Μαστιχοχώρια, όσο πιο βραχώδες γίνεται το τοπίο, τόσο πιο έντονα διακρίνονται οι πέτρινοι αναβαθμοί, ενώ σταδιακά κυριαρχούν τα δέντρα που στις ρίζες τους έχουν λευκό υπόστρωμα. Αυτοί είναι οι σχίνοι που παράγουν τη μαστίχα.
Το Μουσείο Μαστίχας Χίου βρίσκεται στα Μαστιχοχώρια, στη νότια Χίο. Μόνο σε αυτό το σημείο της Μεσογείου καλλιεργείται ο σχίνος Pistacia lenticus var. Chia και παράγεται η μαστίχα, η οποία καταναλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η παραγωγή μαστίχας βασίζεται σε μια επίπονη καλλιεργητική πρακτική' το "δάκρυ" του σχίνου συχνά ταυτίζεται με τον μόχθο του καλλιεργητή. Το δέντρο που δακρύζει έχει ηλικία και συγκεκριμένες αντοχές, όπως και οι άνθρωποι που το φροντίζουν.
Παράλληλα, η μαστίχα είναι ένα πολύτιμο φυσικό προϊόν, γύρω από το οποίο αναπτύσσεται επι αιώνες μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα. Οι κανόνες και τα οφέλη της εκμετάλλευσης της μαστίχας διαμόρφωσαν το πολιτιστικό τοπίο της νότιας Χίου...».
(από το βιβλίο)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου