20/10/17

ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΤΡΟΒΑΔΟΥΡΩΝ ΣΤΟ ΛΑΤΙΝΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 1204

Music of the Troubadours in the Latin Kingdom of Thessalonica after 1204
Μουσική των τροβαδούρων στο λατινικό βασίλειο της Θεσσαλονίκης μετά το 1204


Δημήτρης Κούντουρας Book + CD Dimitris Kountouras
Έργα των / Works by Raimbaut de Vaqueiras, Elias Cairel
Φωτογραφίες του Ex Silentio : Μάνος Μανιός
Μετάφραση στα αγγλικά: Κωνσταντίνος Ματσούκας
Μετάφραση των ποιημάτων: Σταύρος Δεληγιώργης
Αθήνα, Νεφέλη 2017
Διαστάσεις: 14 x 20 εκ.
ISBN 978-960-504-203-5
Τιμή 23,50 € / στο βιβλιοπωλείο μας 18,80 €
«Με την καταστροφική για το Βυζάντιο στρατιά της Δ’ σταυροφορίας έφτασαν στη Ρωμανία ορισμένοι Φράγκοι ποιητές. Ο τρουβέριος Κονόν ντε Μπετύν (Conon de Béthune), σημαντικός Γάλλος ποιητής και συνθέτης παρέμεινε στην Πόλη, μετά την άλωση στις 13 Απριλίου του 1204 και υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος της αυλής. Οι δύο Προβηγκιανοί τροβαδούροι Ραιμπώ ντε Βακέιρας (Raimbaut de Vaqueiras) και Ελίας Καϊρέλ (Elias Cairel) συνδέθηκαν με το νεοσύστατο βασίλειο της Θεσσαλονίκης στην αυλή του Βονιφάτιου Μομφερατικού.

Στόχος του βιβλίου αυτού καθώς και του δίσκου ακτίνας που το συνοδεύει είναι η ανάδειξη των έργων τόσο του Ραιμπώ όσο και του Ελίας που σχετίζονται χρονικά και θεματικά με το βασίλειο της Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια προβολής του πολιτιστικού, πολιτικού και ιστορικού περιβάλλοντος της Φραγκοκρατίας στην περιοχή μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα έργα πολιτικού και ιστορικού περιεχομένου, τα οποία αναδεικνύουν χαρακτηριστικές πτυχές και ιστορικά γεγονότα των πρώτων χρόνων του βασιλείου της Θεσσαλονίκης (1204-1208). Γεγονότα, μάλιστα τα οποία διασταυρώνονται και από άλλες πηγές της εποχής.

Η ηχογράφηση της μουσικής των τροβαδούρων έγινε με ειδικευμένο στην παλαιά μουσική σύνολο Ex Silentio, με το οποίο εδώ και δεκαπέντε χρόνια μελετάμε και αναβιώνουμε μουσική από τον 12ο μέχρι και τον 18ο αιώνα...».


Δημήτρης Κούντουρας
(από τον πρόλογο του βιβλίου) 
Δεν υπάρχουν σχόλια: