24/1/18

ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΞ ΑΓΧΙΣΤΕΙΑΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, 14ος-20ός ΑΙΩΝΑΣ

Γιάννης Δ. Κηπουρός
Δεσμοί αίματος και εξ αγχιστείας συγγένειες στο Αιγαίο, 14ος -20ός αιώνας. Τα γενεαλογικά δέντρα από το Αρχείο της Καθολικής Επισκοπής της Σαντορίνης

Αθήνα, Αρχείο Θηραϊκών Μελετών-Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα 2016
Σελίδες: 547, με έγχρωμες και α/μ εικόνες
Διαστάσεις: 16,5 x 24 εκ.
ISBN 978-960-86602-4-3
Τιμή: 35,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 28,00 €


 

«...Το 1984-1985 στις ερευνητικές αποστολές για μικροφωτογράφηση χειρογράφων και ιστορικών αρχείων του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης βρέθηκα μπροστά στο πολύτιμο για την Ιστορία της Σαντορίνης Αρχείο της Καθολικής Επισκοπής. Πέρα από τις εκατοντάδες έγγραφα που πέρασαν από τα χέρια μου –προικο-σύμφωνα, διαθήκες, αγοραπωλησίες, διαιτησίες, και πολλά άλλα νομικά που αντικατόπτριζαν όλες τις φάσεις της σαντορινιάς κοινωνίας από τα 1600 μέχρι και τον 19ον αιώνα– μου παρουσιάστηκε κι ένας μεγάλος αριθμός (μοναδικός σε πλήθος για τα ελληνικά αρχειακά δεδομένα) από γενεαλογικά δένδρα σαντορινιών οικογενειών. Ήταν γνωστή η παράδοση των μεσαιωνικών αρχοντολογίων που σύμφωνα με τη φραγκική πρακτική και νοοτροπία η κάθε οικογένεια έπρεπε να παρουσιάζει όσο γινόταν πιο πλούσιο και σημαντικό παρελθόν. Από την άλλη μεριά πάλι, όχι μόνο μεμονωμένα άτομα, αλλά και τοπικοί ιστορικοί επιδίδονταν στην καταγραφή των γενεών με μόνο σκοπό να υποστηρίξουν την αδιάκοπη παρουσία τους στο νησί, με την αίσθηση ότι ανήκουν σ' αυτό και είναι μέρος της τύχης και της ιστορίας του.

Τα γενεαλογικά αυτά δένδρα σχεδιασμένα σε μεγάλα φύλλα χαρτιού, άλλα με περισσή φροντίδα και καλλιτεχνία και άλλα πιο απλά, αριθμήθηκαν και φωτογραφήθηκαν για να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης από άλλους ιστορικούς...».

Αγαμέμνων Τσελίκας
(από το προλογικό σημείωμα)


Δεν υπάρχουν σχόλια: