9/5/18

ΑΓΓΕΙΑ. ΜΕΛΑΝΟΜΟΡΦΗ, ΕΡΥΘΡΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟΥ ΒΑΘΟΥΣ ΚΕΡΑΜΙΚΗ

Αγγεία. Μελανόμορφη, ερυθρόμορφη και λευκού βάθους κεραμική 

Επιμέλεια: Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Άννα Αρβανιτάκη, Ηλέκτρα Ζωγράφου 
Κείμενα: Άννα Αρβανιτάκη, Ηλέκτρα Ζωγράφου
Μεταφράσεις: Θεόδωρος Παπακώστας
Θεσσαλονίκη, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης 2017
Δίγλωσση έκδοση (ελληνικά / αγγλικά)
Σελίδες: 22, με έγχρωμες εικόνες
Διαστάσεις: 21 x 21 εκ.
ISBN 978-960-9621-27-4
Τιμή 10,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 8,00 €



«…Από την πλούσια συλλογή κεραμικής του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης επιλέχθηκαν για το παρόν λεύκωμα είκοσι αγγεία διακοσμημένα με τη μελανόμορφη, ερυθρόμορφη και του λευκού βάθους τεχνική. Προέρχονται από ανασκαφές στον βορειοελλαδικό χώρο, κατασχέσεις και δωρεές ιδιωτικών αρχαιολογικών συλλογών, και καλύπτουν μία χρονική περίοδο δύο αιώνων, από τα μέσα του 6ου έως τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. Κάποια από αυτά εκτίθενται στη μόνιμη έκθεση, ενώ άλλα φυλάσσονται στις αποθήκες του Μουσείου.

Τα περισσότερα αγγεία του λευκώματος είναι έργα κεραμέων και αγγειογράφων της Αττικής, το εργαστήριο της οποίας ήταν το πιο εξέχον κατά τους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους, με τα προϊόντα του να είναι περιζήτητα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Ωστόσο δεν λείπουν και προϊόντα περιφερειακών κεραμικών εργαστηρίων, που βρίσκονται κάτω από την επιρροή της σύγχρονης αττικής παραγωγής.

Ως προς τα σχήματα και τη χρήση τους, στο λεύκωμα περιλαμβάνονται τόσο αγγεία συμποτικά (κρατήρες, κύλικες, σκύφοι, οινοχόη, υδρία) όσο και μυροδόχα (λήκυθοι) καθώς και αγγεία του γυναικείου καλλωπισμού (πυξίδα)…».

Άννα Αρβανιτάκη και Ηλέκτρα Ζωγράφου
(από το λεύκωμα)





Δεν υπάρχουν σχόλια: