9/5/18

ROBERT McCABE. CHRONOGRAPHY

Robert McCabe
Chronography
180 χρόνια Αρχαιολογική Εταιρεία


Κείμενο: Βασίλειος Πετράκος
Μετάφραση στην ελληνική γλώσσα: Αθηνά Κακούρη
Μετάφραση στην αγγλική γλώσσα: Robert Pitt
Δίγλωσση έκδοση (ελληνικά / αγγλικά)
Αθήνα, Εκδόσεις Καπόν 2017
Σελίδες:235, με α/μ φωτογραφίες
Διαστάσεις: 24 x 28 εκ.
ISBN 978-618-5209-23-0 (πανόδετο)
Τιμή: 55,90 € / στο βιβλιοπωλείο μας 46,75 €




Για να εορτάσει η εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία τη συμπλήρωση των 180 χρόνων του βίου της (6 Ιανουαρίου 1837) έκρινε ότι η δημοσίευση σειράς φωτογραφιών ελληνικών μνημείων, των περισσοτέρων από ανασκαφές της Εταιρείας, που είχε λάβει ο νεαρός φοιτητής Robert McCabe κατά τη δεκαετία του ‘50, θα τιμούσε με τον καλύτερο τρόπο τη σπάνια επέτειο.

Οι φωτογραφίες είναι πολλές και ποικίλες. Τόποι που σήμερα έχουν αλλάξει, μνημεία στην αλλοτινή τους μορφή πριν αναστηλωθούν, δρόμοι της Αθήνας που αναγνωρίζονται πλέον μόνο από ηλικιωμένους, χωριά που μεταμορφώθηκαν από τις κοινωνικές αλλαγές.

Εκείνο που κάνει τις φωτογραφίες ιστορικά ντοκουμέντα είναι η ματιά του Bob McCabe. Ανεπηρέαστος από την καθημερινή συνάφειά τους με τα πράγματα που είχαν οι τότε Έλληνες, τα βλέπει όλα για πρώτη φορά και προσέχει εκείνα που για μας θα ήταν αδιάφορα. Το φως και η σκιά που αποκαλύπτουν τους όγκους, ο ξαποσταμένος από το λιοπύρι φύλακας, η άγνωστη γυναίκα που περπατά σ’ έναν έρημο δρόμο, αποκτούν συμβολική σημασία. Το φαγωμένο από τα νερά και τα πατήματα δάπεδο γίνεται ένα παιγνίδισμα σκιών που μετακινούνται κατά τα γούστα του ήλιου. Όλα τον ενδιαφέρουν· ο έρημος σταθμός του σιδηροδρόμου, ο φωτογράφος των Δελφών, οι τεχνίτες που λάξευαν τα μάρμαρα αποτελούν μαρτυρίες ενός λησμονημένου κόσμου που σήμερα λίγοι έχουν ζήσει. Όλα αυτά τα ξεχασμένα ή που δεν ειδώθηκαν ποτέ από τους σημερινούς γίνονται για τους νεότερους, τους σημερινούς, ένα μάθημα μνήμης.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)



Δεν υπάρχουν σχόλια: