13/6/18

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Η «ΠΟΛΗ» ...ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΖΗΣΑ

Σωτήρης Λαμπαδαρίδης
Κωνσταντινούπολη. Η «Πόλη» …που δεν έζησα
 

Κείμενα: Νικόλαος Ουζούνογλου
Μετάφραση: John Carr
Φωτογραφίες: Σωτήρης Λαμπαδαρίδης
Μουσική επένδυση: Σπύρος Λάμπρου
Αθήνα, Εκδόσεις Μέναδρος 2018
Δίγλωσση έκδοση (ελληνικά / αγγλικά)
Σελίδες: 247, με έγχρωμες εικόνες
Διαστάσεις: 30 x 28,5 εκ.
ISBN 978-618-5033-77-4 (πανόδετο)
Τιμή: 90,00 € // στο βιβλιοπωλείο μας 72,00 €




Ο φωτογραφικός φακός του Σ. Λαμπαδαρίδη, αρχιτέκτονα και Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης, απεικονίζει την Κωνσταντινούπολη του σήμερα, προβάλλοντας ταυτόχρονα με έναν τρόπο μοναδικό την μακραίωνη πορεία της μέσα στον χρόνο. Οι πολυάριθμες καλλιτεχνικές φωτογραφίες παρουσιάζουν τα μεγαλόπρεπα μνημεία της, τα ιστορικά κτίσματα, τις δεσποτικές βυζαντινές εκκλησίες, την Αγία Σοφία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τις φυσικές ομορφιές, αλλά και σπάνια έργα τέχνης, όπως δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ ξανά.

Το σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό των εκδόσεων «Μένανδρος» αποτυπώνει την ανάπτυξη του Ελληνισμού της «Πόλης», την ιστορία, τον πολιτισμό, τα εκπαιδευτικά και εκκλησιαστικά ιδρύματα κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, αλλά και τις απάνθρωπες διώξεις και τον ξεριζωμό των Ελλήνων τον αιώνα που πέρασε.

Τα κείμενα της έκδοσης σε δύο γλώσσες, ελληνικά-αγγλικά, ακολουθούν όλη τη διαδρομή της Πόλης μέσα στους αιώνες, με περιεκτικό τρόπο, εστιάζοντας σε σημεία σταθμούς, που καθόρισαν την πορεία, επηρέασαν τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της.

Τα κείμενα υπογράφει ο Νικόλαος Ουζούνογλου, Καθηγητής Ε.Μ.Π. -Προέδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών- ενώ προλογίζει ο Δ. Μπελέζος, φιλόλογος-Ιστορικός Βυζαντινής & Μεσαιωνικής περιόδου.

Το έργο συνοδεύεται, επίσης, από ομώνυμο μουσικό cd, του συνθέτη Σπύρου Λάμπρου, με ερμηνείες της παιδικής χορωδίας του, σε στίχους του Γιάννη Κωβαίου και ενορχήστρωση Σταύρου Καρτάκη.

(πηγή: Εκδόσεις Μένανδρος)



Δεν υπάρχουν σχόλια: