Απομνημονεύματα της Δευτέρας Πολιορκίας του Μεσολογγίου (1825-1826) και τινές άλλαι σημειώσεις εις την ιστορίαν του Μεγάλου Αγώνος αναγόμεναι
Εισαγωγές – Επιστημονική επιμέλεια – Σχόλια: Μαρία Ευθυμίου, Βαγγέλης Σαράφης
Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, 2019
Σελίδες: 206
Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-618-5154-31-8
Τιμή: 10,00 € // στο βιβλιοπωλείο μας 9,00 €
Τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 είναι μια επέτειος ορόσημο και προσκλητήριο. Μας προσκαλεί να θυμηθούμε, να διαβάσουμε, να στοχαστούμε, να μετουσιώσουμε τη συγκίνηση σε γνώση και τη γνώση σε κριτικό και αυτοκριτικό λόγο. Για να ανταποκριθεί στο προφανές χρέος του, να τιμήσει τον Αγώνα με τρόπο παιδευτικό, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία αποφάσισε να εκδώσει, στη σειρά «Κείμενα Μνήμης» και με την ευθύνη της επιστημονικής επιτροπής που συστάθηκε γι' αυτόν τον σκοπό, δυσεύρετα απομνημονεύματα/ημερολόγια αγωνιστών και ιστοριογραφήματα του 19ου αιώνα που επικεντρώνονται στην Επανάσταση.
Όχι τυχαία, πρώτος τόμος της σειράς «Κείμενα Μνήμης» είναι τα Απομνημονεύματα της Δευτέρας Πολιορκίας του Μεσολογγίου του Ηπειρώτη αγωνιστή Αρτέμιου Ν. Μίχου, που εκδίδονται με την επιστημονική επιμέλεια της Μαρίας Ευθυμίου και του Βαγγέλη Σαράφη. Το Μεσολόγγι, με το θαυμαστό σθένος των πολιορκουμένων του, Ελλήνων και φιλελλήνων, και το απαράμιλλο αυτοθυσιαστικό πάθος της Εξόδου, εξακολουθεί να μας συναρπάζει. Όπως συνάρπασε τον Διοινύσιο Σολωμό, που αφιέρωσε στο «αλωνάκι» την ψυχή του και τα υψηλότερα γεννήματα της ποιητικής του έμπνευσης. Όπως συνάρπασε τους Ευρωπαίους, αφυπνίζοντας τη διάθεσή τους να συντρέξουν τους Έλληνες, διάθεση που την είχαν πληγώσει οι ελληνικοί εμφύλιοι.
Ο Γιαννιώτης Αρτέμιος Μίχος πολέμησε για την ελευθερία σε πολλά μέτωπα της Ρούμελης. Στα χρόνια 1825-1826 βρέθηκε στο Μεσολόγγι και μοιράστηκε με τους συμμαχητές του τις κορυφαίες στιγμές του Αγώνα. Οι σημειώσεις που κρατούσε κατά τη διάρκεια της δεύτερης πολιορκίας, αλλά και τα φύλλα των Ελληνικών Χρονικών που εξέδιδε ο φιλέλληνας Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ, στάθηκαν η πρώτη ύλη για να συντάξει τα απομνημονεύματά του, προς το τέλος της ζωής του, εμπλουτίζοντας τα με τις αναμνήσεις του. Σεμνός και αυτοσυγκρατημένος ο λόγος του, έμεινε αδημοσίευτος έως τον θάνατό του.
Παντελής Μπουκάλας
Διευθυντής της σειράς «Κείμενα Μνήμης»
(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου