14/5/19

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ Σ' ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Hans Jonas
Η συμμετοχή μας σ΄αυτόν τον πόλεμο

Σειρά: minima, αρ. 12
Μετάφραση και σημειώσεις: Γιώργος Ανδρουλιδάκης
Επίμετρο: Σταύρος Ζουμπουλάκης
Αθήνα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης 2019
Σελίδες: 65
Διαστάσεις: 11,5 x 18,5 εκ.
ISBN πανόδετου: 978-960-250-741-4
Τιμή: 10,00 € // στο βιβλιοπωλείο μας 9,00 €





«Τούτη είναι η δική μας ώρα, τούτος είναι ο δικός μας πόλεμος.

Είναι η ώρα που περιμέναμε, με απόγνωση και ελπίδα στην καρδιά μας, όλα αυτά τα θανατερά χρόνια: η ώρα εκείνη όπου, αφού υπομείναμε αδύναμοι κάθε ταπείνωση και αδικία, κάθε σωματική στέρηση και ηθική μείωση του λαού μας, θα αξιωνόμασταν επιτέλους να αντιμετωπίσουμε τον θανάσιμο εχθρό μας κατά πρόσωπο, με το όπλο στο χέρι· να ζητήσουμε ικανοποίηση· να τακτοποιήσουμε κι εμείς τον λογαριασμό μας, τον πρώτο απ’ όλους, στο μεγάλο ξεκαθάρισμα· και να συμβάλουμε ενεργά στην ανατροπή του παγκόσμιου εχθρού, που ήταν ευθύς εξαρχής και θα είναι μέχρι τέλους ο δικός μας εχθρός...»

Έτσι ανοίγει το συγκλονιστικό κείμενο Η συμμετοχή μας σ’ αυτόν τον πόλεμο. Έκκληση προς άρρενες Εβραίους, το οποίο έγραψε και εκφώνησε για πρώτη φορά στις 6 Οκτωβρίου 1939 ο Χανς Γιόνας, πεπεισμένος ότι οι Εβραίοι όφειλαν να συμμετάσχουν ενεργά στις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον της χιτλερικής Γερμανίας. Όπως επισημαίνει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης στο Επίμετρο, «η Έκκληση δεν είναι μόνο ένα κείμενο υψηλής ηθικής αξίας, είναι και ένα κείμενο μεγάλης πολιτικής διαύγειας και διορατικότητας».

Ο Γερμανοεβραίος φιλόσοφος Χανς Γιόνας γεννήθηκε το 1903 στο Μαίνχενγκλάντ­μπαχ και πέθανε το 1993 στη Νέα Υόρκη. Εγκατέλειψε τη Γερμανία το 1933, μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, και εγκαταστάθηκε στην Ιερουσαλήμ. Το 1949 μετανάστευσε στον Καναδά και το 1955 στις ΗΠΑ, όπου ανέλαβε καθηγητική έδρα στο πανεπιστημιακό ίδρυμα New School for Social Research (Νέα Υόρκη), ενώ παράλληλα δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής σε πολλά πανεπιστήμια (Πρίνστον, Σικάγο, Μόντρεαλ, Οττάβα κ.α.). Αρχικά ασχολήθηκε κατεξοχήν με την ιστορία του γνωστικισμού, ενώ αργότερα ανέπτυξε την «ηθική της ευθύνης» με προσανατολισμό στο μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας, εμβαθύνοντας σε επιμέρους πεδία της οικολογίας, της τεχνολογίας και της ιατρικής. Στα ελληνικά κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του: Η έννοια του Θεού μετά το Άουσβιτς (2001), Φιλοσοφικές έρευνες και μεταφυσικές εικασίες (2001), Η αρχή της ευθύνης (2018).

(πηγή: ΜΙΕΤ)




Δεν υπάρχουν σχόλια: