12/3/20

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΤΟ ΣΤΟΝ ΒΟΡΡΑ. ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Από τον Νότο στον Βορρά. Αποικίες των Κυκλάδων στο βόρειο Αιγαίο
 

Κατάλογος έκθεσης Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Επιμέλεια: Ευαγγελία Στεφανή, Ευαγγελία Τσαγκαράκη, Άννα Αρβανιτάκη
Κείμενα: συλλογικό
Θεσσαλονίκη, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, 2019 (Ιούλιος)
Σελίδες: 309, με έγχρωμες εικόνες
Διαστάσεις: 24 x 30 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-9621-97-3
Τιμή: 31,80 € // στο βιβλιοπωλείο μας 30,00 €





«Η περιοδική έκθεση «Από τον Νότο στον Βορρά: αποικίες των Κυκλάδων στο βόρειο Αιγαίο» αποπειράται να αφηγηθεί μία από τις πολλές σελίδες που συνθέτουν τη συναρπαστική ιστορία του Ελληνικού Αποικισμού. Μία ιστορία που διαπερνά πολυάριθμες πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού: το εμπόριο, την οικονομία, τις πολιτικές μεταβολές και τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς, τις λατρείες και τα ταφικά έθιμα, αλλά και τους μύθους που πλάστηκαν γύρω από την ιδέα της θαλασσινής περιπέτειας και της αναζήτησης του ιδανικού τόπου από ήρωες και ανθρώπους, οι οποίοι δεν φοβήθηκαν να αναμετρηθούν με το αδύνατο και να το νικήσουν.

[...] Φαίνεται ότι καράβια με ταξιδευτές, εμπόρους, τεχνίτες, ανήσυχους επαναστάτες, τυχοδιώκτες και εραστές της περιπέτειας έπλεαν στη Μεσόγειο για πολλούς αιώνες και ορισμένες φορές στα ακρωτήρια ή στα απάγκια αραξοβόλια που έφθαναν, αποφάσιζαν να μείνουν ιδρύοντας εμπορικούς σταθμούς, ιερά ή οικισμούς. Ωστόσο, ο 8ος και ο 7ος αιώνας είναι αυτοί στη διάρκεια των οποίων τα διαδοχικά ταξίδια και η ενδελεχής κατόπτευση των ακτών γίνονται ένα οργανωμένο κύμα αποίκων που κατακλύζει τις ακτές της Μεσογείου και ιδρύει μεγάλο αριθμό νέων πόλεων. Ο χάρτης της Μεσογείου σταδιακά αλλάζει και ελληνικές πόλεις γεμίζουν πλέον όλο το Βόρειο Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα, την Κάτω Ιταλία, τη Σικελία, τη Βόρεια Αφρική και την Ιβηρική Χερσόνησο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, καθώς διαθέτει στις συλλογές του σημαντικό ανασκαφικό υλικό από πόλεις που ιδρύθηκαν ως αποικίες στη Χαλκιδική, όπως η Άκανθος, τα Στάγειρα και η Σάνη, ανέλαβε την πρωτοβουλία να προωθήσει ένα βήμα ακόμα τη μελέτη του φαινομένου του αποικισμού μέσω της έκθεσης και δημοσίευσης υλικού από αυτές τις πόλεις. Στην παρούσα έκθεση, λοιπόν, παρουσιάζονται σύνολα και αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου, τα περισσότερα αδημοσίευτα μέχρι σήμερα, αλλά και αντικείμενα από άλλες αποικίες των Κυκλαδιτών στο Βόρειο Αιγαίο, την Άργιλο, τη Θάσο και την περαία της. Και βέβαια, εκτίθενται αντικείμενα από κυκλαδίτικες μητροπόλεις της Άνδρου, την Υψηλή και τη Ζαγορά, και της Πάρου˙ εκεί όπου οι θαρραλέοι θαλασσοπόροι ξεκίνησαν τα ταξίδια τους για το βόρειο Αιγαίο...».


Ευαγγελία Στεφανή
(από τον πρόλογο του βιβλίου)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: